Inhoud caddie

De ruil-je-rode-broek-in-weken

10 augustus 2023

Golfers breken met tradities in de ruil-je-rode-broek-in-weken, een onderdeel van de Welcome to the club-campagne.

Golf wordt gespeeld door vermogende mannen op leeftijd met rode broeken: dat is het stereotiepe beeld dat veel mensen van de sport hebben. Begin 2023 lanceerde de NGF de campagne Welcome to the club. Doel van de campagne is om een nieuwe, bredere doelgroep te interesseren in golf. De ruil-je-rode-broek-in-actie is onderdeel van de Welcome to the club-campagne. In de campagne spelen we met de vooroordelen rondom golf. We zetten ons niet af tegen het stereotype, maar laten zien dat golf er is voor een breder publiek. En we tonen wat golf allemaal voor moois te bieden heeft. Met de ruil-je-rode-broek-in-weken geven we het vooroordeel over rode broeken een vervolg - met een knipoog.

De rode broek als symbool

"Golf staat bekend als kaksport", zegt Daniëlle Wallet, marketing directeur van de Nederlandse Golf Federatie. "De rode broek staat symbool voor het beeld dat veel mensen van de sport hebben. En dat beeld schrikt nieuwe leden af."

Golfers met rode broeken

Die nieuwe leden zijn juist hard nodig. De afgelopen jaren steeg het aantal golfers in de leeftijdsgroep 70 jaar en ouder jaar met 139 procent. Het aantal golfers in de groep 30-40 jaar daalde met 49 procent. Het percentage vrouwelijke golfers blijft steken op 32 procent. Niet-golfers zien de sport als onder andere 'kak', elitair, duur, niet voor jonge mensen en tijdrovend. Een imagoverandering moet daar verbetering in brengen, zonder dat dit de meer traditionele golfer afschrikt.

"Het is niet zo dat vermogende mannen op leeftijd - leden die aan het stereotype beeld voldoen - niet meer welkom zijn op de golfbaan", licht Wallet toe. "We wilden hen juist een actieve rol geven in deze actie. Zij zorgen ervoor dat nieuwe leden zich welkom voelen: doordat zij - met een knipoog - laten zien dat het oude imago opgefrist mag worden."

De actie in het kort

Door je rode broek af te staan help je het imago van golf te veranderen. Zo laten bestaande leden een nieuwe generatie golfers - met een knipoog - zien dat iedereen welkom is bij de club. Wat krijgen donateurs daarvoor terug? We steken de gedoneerde broeken in een nieuw jasje. De broeken worden gerecycled en verwerkt in een nieuwe golfkledingcollectie, die alle generaties golfers moet aanspreken. De collectie zal gelanceerd worden in 2024. 

Op 11 september zijn de ruil-je-rode-broek-in-weken begonnen. Op het Big Green Egg Open hebben Dewi-Claire Schreefel, coach van de Oranje Dames van TeamNL en topgolfster Anne van Dam officieel het startsein gegeven voor de ruil-je-rode-broek-in-weken. 

Anne van Dam en Dewi-Claire Schreefel

De actie loopt tot 30 september 2023. We hopen in deze periode veel rode broeken te verzamelen en daarmee het imago van de sport op te frissen door een oude en nieuwe generatie golfers samen te brengen. 

Op 12 september is een persbericht over de actie verschenen. Verschillende media hebben bericht over Welcome to the club en de rodebroekenactie:

  • RTL Nieuws: Golf een sport voor kakkers? Van dat imago wil de golfbond af
  • EditieNL: 'Golf niet alleen voor kakkers'.
  • Leeuwarder Courant: De golfsport is meer dan 'kak' en ruitjesbroek
  • De Limburger: Golf wil af van het ‘bekakte’ imago
  • NPO Radio 5: Golfers ruilen hun rode broek in, om hun sport inclusiever te maken
  • AD: Golfers willen af van elitair imago van ‘kaksport’
  • Adformatie: 'Weg met de rode (rib)broek'
  • Fonk Magazine: NGF organiseert ruil-je-rode-broek-in-weken om imago te verbeteren 

Ook een rode broek doneren?

Lever je broek voor 30 september in bij een van de deelnemende clubs die vermeld staan in de lijst hieronder. Of stuur de broek naar NGF - Rode Broek, Orteliuslaan 1041, 3528 BE Utrecht.

Lijst van deelnemende clubs

Landgoed Welderen Grote Molenstraat 173, 6661 NH Elst
Landgoed Bleijenbeek Bleijenbeek 14, 5851 EE Afferden
Golf & Businessclub Dorhout Mees Strandgaperweg 30, 8256 PZ Biddinghuizen
Golfclub Zuid Drenthe Amsterdamscheveldlaan 9, 7887 VD Erica
Galecop Golf Sportpark Galecop 10, 3438 HX Nieuwegein
Golfclub de Semslanden Nieuwe Dijk 1, 9514 BX Gasselternijveen
De Hooge Rotterdamsche Rottebandreef 40, 2661 JK Bergschenhoek
De Peelse Golf Maasduinenweg 1, 5977 NP Evertsoord
Golfclub Landgoed Nieuwkerk Nieuwkerksedijk Zuid 50, 5051 DW Goirle
Golfclub Vught De Bus 2, 5262 LV Vught
Golfbaan Bentwoud Boslaan 3, 2731 LD Benthuizen
Golfvereniging Uithoorn Aalsmeerderdijk 490, 1435 BN Rijsenhout
Golfclub Almeerderhout Watersnipweg 19-21, 1341 AA Almere 

Golfers met rode en blauwe broek
Golfers breken met tradities in de ruil-je-rode-broek-in-weken