Inhoud caddie

Waarom krijgt iemand met een oneven baanhandicap bij 9 holes soms een oneven aantal slagen en soms een even aantal?

De uitleg op deze pagina is bedoeld voor handicapcommissies van golfclubs. Ben je golfer? Ga dan naar golf.nl/whs voor een uitleg van het Wereld Handicap Systeem.

Als een speler bij een ronde over 18 holes een baanhandicap van bijvoorbeeld 9 slagen heeft, dan krijgt die speler - als hij 9 holes gaat spelen - soms voor de eerste 9 holes 4 slagen krijgt en soms 5 slagen. Hieronder wordt uitgelegd waarom dit gebeurt. 

Voor een ronde over 18 holes is het dagresultaat: (113/Slope rating) * (Aangepaste Bruto Score - Course Rating). De aangepaste bruto score is het totaal aantal slagen over de 18 gespeelde holes met:

  • de werkelijk gemaakte scores;
  • hoge scores teruggebracht tot netto dubbel bogey.

Wanneer meer dan 9 maar niet alle 18 holes gespeeld zijn, dan worden niet gespeelde holes als volgt aangevuld.

  • Is de speler gestopt voor hole 14, dan wordt er op de eerste niet gespeelde hole een netto bogey genoteerd en voor de overige holes netto parren.
  • Is de speler gestopt na hole 14, dan wordt voor alle overige holes een netto par genoteerd.

Wanneer een speler 9 holes speelt, dan heeft men de baanhandicap voor de te spelen 9 holes nodig en de baanhandicap als men die 9 holes twee keer zou spelen:

  • Berekening baanhandicap 9 holes: [(SR/113) * (WHS_HCP/2)] + (CR_9 - PAR_9)
  • Berekening baanhandicap 18 holes: [(SR/113) * (WHS_HCP)] + (CR_18 - PAR_18)

Voor de bepaling van de aangepaste bruto score (ABS) over 18 holes moet ervoor gezorgd worden dat de speler bij een oneven Baanhandicap_18 alle slagen krijgt waarop hij/zij recht heeft. Omdat de Baanhandicap_9 bepaald wordt op basis van WHS_HCP/2 kan het zijn dat ofwel het oneven aantal op de eerste 9 al mee wordt gegeven of dat die juist op de tweede 9 vallen.

  • Berekening ABS voor 18 holes: ABS_9 + (PAR9 + Baanhandicap_18 - Baanhandicap_9 + 1).
    Noot: de + 1 is voor de ene netto bogey die de speler moet noteren op hole 10 naast de netto parren voor de overige holes.
  • Berekening dagresultaat: (113/SR) * (ABS18 – CR).

Een voorbeeld. Wanneer de speler voor de eerste 9 bijvoorbeeld 4,3 slagen zou moeten krijgen, wordt dit afgerond op 4. Maar voor 18 holes zijn dat er 8,6 en dat is afgerond 9. Dus de speler krijgt 4 slagen over de eerste 9 en dan 5 over de tweede 9 om te zorgen dat de speler wel alle slagen krijgt. In het geval dat het aantal slagen over de eerste 9 holes 4,6 zou zijn, wordt dit afgerond op 5. Voor 18 holes zijn het er 9,2, wat afgerond 9 is. Dus de speler krijgt 5 slagen over de eerste 9 en dan 4 over de tweede 9 om tot het totaal van 9 slagen over 18 holes te komen. 

Ga terug naar de lijst met veelgestelde vragen.

Raadpleeg ook de digitale versie van 'Wegwijs in Handicapping'