Inhoud caddie

Golfstart is uitgebreid met vervolgtraject naar hcp 54

Golfstart wordt vanaf april 2022 uitgebreid met twee nieuwe lespakketten die deelnemers begeleiden naar handicap 54. Clubs en banen dachten mee over de randvoorwaarden voor de lespakketten. Wat verwachten zij van de uitbreiding van het platform voor beginnende golfers?

Clubs en beginnende golfers maken graag en veelvuldig gebruik van Golfstart. Ruim 1600 deelnemers volgden in 2021 bij 55 golfclubs een Golfstartlespakket en ook in 2022 stromen de boekingen weer binnen. Voortbouwend op dit succes willen initiatiefnemers NGF, NVG en PGA Holland het platform uitbreiden, zodat beginnende golfers na het behalen van hun baanpermissie ook begeleid worden naar handicap 54.

“We zien dat de vraag vaak groter is dan het aanbod op het Golfstart-platform", vertelt Lisa van Kampen, medewerker Marketing & Communicatie van de NGF. “Met nieuwe producten willen we het totale aanbod vergroten. Daarnaast spelen we hiermee in op de wens van veel clubs die op het platform ook graag een totaal-aanbod willen bieden. Andere clubs doen nu nog niet mee met Golfstart omdat zij uitsluitend een traject van niks naar handicap 54 hebben. We hopen dat deze clubs door de uitbreiding nu ook aansluiten en we kunnen hen hiermee verder ondersteunen en ontlasten. Golfstart moet hét boekingsplatform zijn waarmee we nieuwe golfers een duurzame start in golf geven en de uitval binnen de eerste twee jaar verder terugdringen.”

Golfstart 2: van baanpermissie naar handicap 54

Dit nieuwe lespakket is een vervolg op het bestaande Golfstartpakket (naar baanpermissie) wat we voor het gemak even Golfstart 1 noemen. Met Golfstart 2 kan de deelnemer het vervolgtraject - van baanpermissie naar handicap 54 - via het platform bij dezelfde golfclub boeken. Golfstart 2 wordt pas boekbaar nadat de deelnemer Golfstart 1 heeft afgenomen. Cursisten worden na een aantal lessen via een e-mail, en uiteraard ook door de pro, gewezen op Golfstart 2 en kunnen zich dan direct inschrijven via het platform.

Golfstart 3: van niks naar handicap 54

Naast Golfstart 1 en Golfstart 2 komt er ook een totaal lespakket dat beginnende golfers meteen naar handicap 54 begeleidt. Dit lespakket (Golfstart 3) komt samen met het huidige Golfstart 1 op het platform te staan. Bezoekers kunnen op de site de twee producten vergelijken en zo bepalen wat voor hen de beste route is.

Meedenken over randvoorwaarden

“We hebben de clubs en banen mee laten denken bij het opstellen van de randvoorwaarden voor deze twee nieuwe producten”, aldus Van Kampen. “Via een enquête konden zij gedachten en ideeën inbrengen. Wij luisteren naar de clubs en nemen hun wensen mee. Zo hebben we op basis van hun input besloten om tóch het theorie-examen en een eerste greenfee op te nemen in het lespakket. Uit de enquête bleek verder dat zes deelnemers als ideale groepsgrootte wordt gezien. Voor Golfstart 2: van baanpermissie naar handicap 54 koos een meerderheid voor minimaal zes lesuren en voor Golfstart 3: van niks naar handicap 54 minimaal tien lesuren. Ook hebben we feedback gevraagd om de prijsrange te bepalen voor de nieuwe producten, want we weten dat clubs daar graag wat speling in willen hebben.”

‘Voldoende vraag naar totaalpakket’

Thomas Kahnt, directeur van Golfclub Kromme Rijn

“Het houdt niet op bij baanpermissie natuurlijk. We laten met Golfstart een grote groep van vooral jongere nieuwe golfers de eerste stap zetten, maar dan hebben zij golf nog onvoldoende onder de knie. Wij leveren liever complete golfers af. Het is daarom goed dat we nu als clubs en banen de vervolgstappen via hetzelfde platform kunnen aanbieden. Dat maakt het overzichtelijker voor iedereen. Gelukkig zien we al veel beginners samen doorgaan met lessen. Er is ook voldoende vraag naar uitgebreidere cursussen. Wij verkochten deze lespakketten al. Ik verwacht dat met de uitbreiding op het platform driekwart bij ons voor Golfstart 1: naar baanpermissie kiest en een kwart voor Golfstart 3: van niks naar handicap 54. Dat uitgebreide pakket blijven we ook op onze site aanbieden. Al verwijs ik belangstellenden dan naar het platform om in te boeken op de vooruit geplande cursussen. Dat maakt het makkelijker om de lessen in te plannen. Het is een hels karwei om dat los te doen en iedereen tevreden te stellen. Al vraag ik me wel af of we nu álle lessen al vooraf moeten inplannen. Je moet voorkomen dat mensen niet inschrijven omdat ze vaak niet kunnen. Ik vind het ideaal dat de NGF een groot deel van de marketing en communicatie voor haar rekening neemt. Het platform neemt ons daarmee veel werk uit handen en we bereiken via social media en andere campagnes veel meer mensen dan voor individuele banen mogelijk is. En je tarief ligt misschien wat lager, je bespaart wel op je uitgaven en inspanningen om nieuwe golfers aan te trekken.”

‘Uitbreiding bespaart ons veel tijd’

Vincent Kok, marketeer en drivingrange coördinator van Golfbaan Delfland

“Vorig jaar hadden wij driehonderd Golfstart-deelnemers. Het platform is eenvoudig in gebruik en voor de deelnemer is duidelijk wat hij allemaal kan verwachten. Het brengt ons makkelijker in contact met beginners en we bereiken een veel grotere doelgroep. Golfstart staat bovenaan in Google, dat lukt ons niet met onze eigen site die toch ook goed bezocht wordt. We profiteren van de landelijke campagnes en de naamsbekendheid. Nadat wij waren uitgeroepen tot Golfstart golfclub van de maand, merkten we daarvan direct het positieve effect op de interesse. Wij zijn daarom blij met de uitbreiding. We boden deze twee producten al aan op onze site, maar het bespaart ons veel tijd nu de communicatie via hetzelfde platform loopt. De uitbreiding met Golfstart 3: van niks naar handicap 54 kan een antwoord zijn op de vele laaggeprijsde spoedcursussen met vaak verborgen kosten en een grotere kans op uitval. Het aanbod wordt transparanter voor de golfer. Wanneer wij allemaal een eenduidig tarief hanteren, bieden we nieuwe golfers duidelijkheid en voorkomen we oneerlijke concurrentie. En we leiden nieuwe golfers beter op. Ik vind het goed dat de clubs mee konden denken over de randvoorwaarden. We hebben allemaal onze eigen ideeën, maar op deze manier komen we samen tot een mooi product waar we allemaal achter staan. Hoe meer clubs en banen hun aanbod op Golfstart plaatsen, hoe meer we samen de golfsport in Nederland verder kunnen laten groeien.”

‘Wat snel komt is ook weer snel weg’

Cees Adams, golfprofessional van Golfschool Stippelberg

“Ik zat gewoon te wachten op deze uitbreiding. Het bestaande Golfstart 1: naar baanpermissie is een goed begin, maar je wilt nieuwe golfers natuurlijk een vervolg geven. Dat boden we al, maar het is duidelijker wanneer dat ook via het platform loopt. Vrijwel iedereen gaat uiteindelijk verder bij ons. Toch vind ik het goed dat het traject naar handicap 54 opgesplitst is in twee lespakketten. Beginners moeten eerst maar eens die eerste stap zetten. Ik denk zeker dat er een doelgroep is voor een uitgebreider lespakket. Mensen die al enkele clinics gevolgd hebben en vastbesloten zijn handicap 54 te halen. Je kunt bij ons een tweedaagse cursus handicap 54 volgen. Op onze site benadrukken wij dat het beter is om dit gedoseerd en over een langere periode te halen. Ik ben zelf ook niet zo’n voorstander van spoedcursussen. Alles wat snel komt is ook weer snel weg. Maar er is nou eenmaal een doelgroep voor. En misschien wordt zo iemand uiteindelijk lid. Daarom zal ik niet snel nee zeggen. Ik was aanvankelijk enigszins sceptisch over Golfstart. Werkt dat wel voor ons? Komen beginners niet liever eerst een keer kijken? Maar de inschrijvingen kwamen binnen via het platform. Al is de situatie voor onze baan, in een wat meer afgelegen gebied, onvergelijkbaar met een stedelijke baan. Daarom vul ik de Golfstart-groep af en toe zelf aan met aanmeldingen die direct bij mij of via andere leden binnenkomen. Zo krijg je een groep ook prima vol.”

‘Houd drempel laag voor beginners’

Daniëlle Meijer, coördinator Golfstart van Golfcentrum De Batouwe

“Wij boden de vervolgstap naar handicap 54 al aan en vinden het prettig dat dit product nu ook via het platform onder de aandacht wordt gebracht. Dit is in mijn ogen het beste traject voor beginners. Het eerste aanbod van Golfstart is duidelijk en met een tarief van 99 euro goed te overzien. Daarmee houden we de drempel voor beginners zo laag mogelijk. Ze weten dat ze kunnen stoppen wanneer ze golf toch niet leuk blijken te vinden. Ik denk daarom dat Golfstart 3: van niks naar handicap 54 voor veel mensen in die beginfase nog een stap te ver is. Voor iedereen is het traject nu nog verschillend. Er worden nog steeds op veel plaatsen spoedcursussen handicap 54 aangeboden. Dat kun je natuurlijk niet voor andere banen beslissen, maar eigenlijk zouden we die als branche moeten tackelen. Voor een duurzame start is het belangrijk dat nieuwe golfers hun rondjes lopen voordat ze een volgende stap zetten. Wij zijn heel actief in de begeleiding van beginnende golfers. We nemen de cursisten mee tijdens de hele lesperiode. Voordat de laatste les plaatsvindt informeren we hen over het vervolgtraject. We zorgen voor begeleiders die met hen de rondes door de baan lopen en plannen alvast vervolgcursussen waar ze zich voor kunnen aanmelden. Vorig jaar hadden wij 130 boekingen voor Golfstart en een groot deel van deze deelnemers is bij ons gebleven.”