Inhoud caddie

Deze clubs plannen kennismakingslessen ver vooruit

27 juni 2022

Bij de NGF kunnen we van achter de schermen meekijken naar het vooruit geplande aanbod op het Probeer Golf-platform en hoeveel deelnemers zich voor elke kennismakingsles inschrijven. We zijn altijd verheugd te zien dat clubs en banen hun aanbod ver vooruit plannen.

Golfclub Vught, De Goese Golf en Golfpark Almkreek zijn drie van die clubs die tot ver in 2022 vooruit hebben ingepland op probeergolf.nl. Wat is hun drijfveer om dit te doen, hoe promoten ze hun Probeer Golf-aanbod en waarom zijn deze zo populair?

We stelden deze vragen aan Lucienne Bloemendaal (verantwoordelijk voor de PR en communicatie van de HGE Groep - de Hollandsche Golfbaan Exploitatiemaatschappij waar ook Golfpark Almkreek onder valt), Stephanie Leijer (hoofd receptie bij de De Goese Golf) en PGA-professional Martin Groenendaal van Golfclub Vught.

Vooruitplannen loont

Martin Groenendaal stelt dat het vooruitplannen van kennismakingslessen rust en duidelijkheid brengt. “Zo weet het hele team - de golfschool én golfvereniging met alle bijbehorende commissies en vrijwilligers - waar ze in het jaar 2022 aan toe zijn. Om dezelfde reden is het prettig voor deelnemers, ook zij kunnen door deze strakke planning een kennismakingsles ver in de toekomst in hun agenda zetten.”

Een ander voordeel is dat je kunt anticiperen op volgeboekte kennismakingslessen. Clubs kunnen dan eventueel een extra dag inplannen om zo niemand teleur te hoeven stellen. Stephanie Leijer beaamt dit en voegt eraan toe dat zij op De Goese nu al veel boekingen zien voor de kennismakingslessen in het nieuwe jaar.

Lucienne Bloemendaal geeft nog een andere reden om ver vooruit te plannen: om mensen te laten zien dat golfen altijd door gaat. “We krijgen nu vragen: ‘is het wel verstandig om met golf in dit seizoen te beginnen?’ Door gewoon iedere maand een gratis kennismakingsles te organiseren zien mensen dat het ook in de herfst en de winter fijn is om te golfen. Want hoe mooi is het niet om nu de baan in te gaan, een lekkere frisse neus te halen én tegelijkertijd sportief bezig te zijn?”

Hoe promoten jullie je kennismakingslessen?

Alle drie de clubs promoten hun kennismakingslessen via meerdere kanalen. Op de eigen website worden de data van de Probeer Golf uiteraard genoemd en ook op de eigen socialmediakanalen wordt aandacht besteed aan de kennismakingslessen. De Goese Golf maakt daarbovenop gebruik van betaalde campagnes op Facebook.

Golfclub Vught en Golfpark Almkreek zetten ook advertenties in de goed gelezen lokale krantjes, waarin geïnteresseerden worden doorverwezen naar de eigen website en naar het Open Golfdagen-platform.

Ten slotte benadrukken de clubs hoe belangrijk de mond-op-mond-reclame van eigen leden is: zij zijn immers de ambassadeurs van de club!

Waarom zou een deelnemer bij jullie een kennismakingsles willen volgen?

Het is duidelijk dat de kennismakingslessen op alle drie de genoemde clubs populair zijn. Hoe krijgen ze dit voor elkaar? Het lijkt erop dat er vier ingrediënten onmisbaar zijn voor een goede kennismakingsles. Ze worden in ieder geval door alle drie de clubs genoemd.

Ten eerste: een warm en laagdrempelig welkom. Lucienne Bloemendaal: “Wij willen laten zien dat het op onze park ‘gewoon gezellig’ is, dat iedereen meer dan welkom is en dat het niet uitmaakt als je in spijkerbroek en sneakers komt.”

Ten tweede, uiteraard, een leuke les van een enthousiaste golfpro. Maar belangrijk is wel dat deelnemers tijdens of na afloop van deze les ook even de baan in mogen: 'echt' golfen!

Het derde ingrediënt is een leuke gezamenlijke afsluiting. Dat kan in de ochtend met koffie en een stuk taart, of aan het eind van de middag met een drankje en bitterballen. Op die manier krijgen de deelnemers ook iets mee van de sfeer en gastvrijheid op de club. Golfclub Almkreek heeft zelfs ervaren dat deelnemers het golfen zelf bij nader inzien niet zagen zitten, maar nu wel regelmatig een hapje komen eten in de brasserie. Lucienne Bloemendaal: “het ‘enge’ om een golfpark te betreden was er vanaf.”

De Goese Golf probeert tijdens deze koffie of borrel al aan te sturen op leuke contacten tussen de beginnende golfers. Stephanie Leijer licht toe: “Lessen in groepsverband en de sociale binding die eruit volgt, zorgt ervoor dat de mensen langer bij ons blijven.”

Tot besluit hebben deelnemers tijdens de afsluiting ook de gelegenheid om vragen te stellen. En clubs de kans om informatie te geven: het vierde en laatste ingrediënt! Elke club realiseert zich hoe belangrijk het is de deelnemers na afloop van een kennismakingsles te informeren over een lespakket voor beginners, zoals Golfstart. Als je helemaal het ijzer wil smeden als het heet is, zorg je ervoor dat deelnemers zich dan ook al ter plekke kunnen inschrijven voor deze beginnerslessen.

En misschien doen ze dat dan wel, precies zoals ze op De Goese graag zien, met nieuwe golfmaatjes ontmoet op de kennismakingsles!