Inhoud caddie

Olympische Spelen

Na 112 jaar afwezigheid keerde de golfsport in 2016 terug op de Olympische Spelen. Ook volgend jaar is golf olympisch. De voorbereidingen op de strijd om goud, zilver en brons zijn in volle gang. Wij zoomen in op de voorbereidingen...

Wat kunnen we verwachten?

Het zal allemaal perfect geregeld zijn. Tokyo is een van de meest veilige en gastvrije steden van de wereld. De innovatieve oplossingen van Japan zullen terugkomen in alle sportfaciliteiten. Het olympisch stadion is daarnaast zeer duurzaam gebouwd en gebruikt alleen natuurlijke energiebronnen zoals zonne- en windenergie. Het regenwater zorgt voor de bewatering van de sportvelden en rioleringen. Nu al wordt gesproken van The Green Games. 
Alle Oranje-selecties van de NGF zijn sinds 2020 onderdeel van TeamNL
Hoe wordt bepaald wie namens Nederland aan het olympisch golftoernooi deelnemen?
Daarvoor gelden internationale (IOC) en aanvullende nationale (NOC*NSF) kwalificatie-eisen: een plaats in de top-36 van de geschoonde (van elke land wordt slechts één deelnemer geteld) olympische ranglijst én een positie bij de eerste honderd op de wereldranglijst. Nederland mag maximaal twee mannen en twee vrouwen afvaardigen naar het golftoernooi.

Wie zijn op dit moment kandidaat voor een olympisch golfticket?

In 2016 voldeed alleen Joost Luiten aan alle eisen. En nu nog steeds. Voor de komende Spelen zou ook Anne van Dam zich kwalificeren. De rankings van eind juni 2020 zijn bepalend. Voor Dewi Weber, die onlangs haar amateurstatus verruilde voor een professionele carrière in Amerika en een plek kreeg in Golf Team Holland, komt 2020 waarschijnlijk nog te vroeg. Maar ze maakt zeker kans voor 2024.
Bekijk hier de officiele ranking  voor de Olympische Spelen. 

Waar vindt het golftoernooi plaats?

De golfbaan van de Kasumigaseki Country Club ligt op dik een uur reizen van het olympisch dorp. De meeste golfers kiezen daarom waarschijnlijk voor een hotel in de directe omgeving van de baan. Joost en Anne zullen daarna zeker het olympisch dorp opzoeken. Luiten bezocht in Rio veel andere sporten en leerde veel van gesprekken met andere sporters en coaches. Het golftoernooi is van 30 juli tot en met 8 augustus. De mannen spelen eerst, daarna komen de vrouwen in actie. Het deelnemersveld is met zestig golfers beperkt. Ter vergelijking: in een major komen 156 spelers aan de start.

Hoe ziet de voorbereiding op Tokyo eruit voor de spelers

Joost Luiten en Anne van Dam zullen de Olympische Spelen benaderen zoals een ander groot toernooi. Ze reizen ruim van tevoren naar Japan om te acclimatiseren. De golfers moeten het inpassen in een druk jaarprogramma. Voor en na de Spelen staan ook weer toernooien gepland. Dat is het wel een verschil met veel andere sporters, die vaak hun hele planning afstemmen op dit voor hen belangrijkste sportevenement van hun carrière. Die status heeft het olympisch toernooi voor golfers (nog) niet.

Wat doet de NGF in het olympisch traject?

De NGF speelt een coördinerende rol tussen IOC, NOC*NSF en de sporter. De golfbond draagt de sporters op een bepaald moment over aan NOC*NSF en verricht met name het voorbereidend werk. Zo moet erop toegezien worden dat alle betrokken op de hoogte zijn van de strenge regels rond sponsoring. Spelers mogen niet met sponsornamen rondlopen op de Spelen of in reclames verschijnen van bedrijven die niet aan het IOC verbonden zijn. De NGF krijgt ondersteuning van andere sportbonden die in tegenstelling tot de NGF al decennialang olympische sporters begeleiden. De deelnemers zijn nog niet bekend, maar de voorbereidingen op de Spelen van 2020 op het bondsbureau zijn al begonnen.


De NGF is een van de 25 sportbonden die TeamNL 365 dagen per jaar een gezicht gaan geven. In TeamNL zitten de beste sporters en begeleiders die Nederland het hele jaar vertegenwoordigen op internationaal topniveau. Voor golf zijn dit de Oranje C en B selecties, Jong Oranje en het 'grote' Oranje. Daarnaast zijn Joost Luiten en Anne van Dam vanzelfsprekend onderdeel van TeamNL en bereiden zij zich voor om op de Spelen in Tokyo uit te mogen komen.

De voorbereidingen op de Olympische Spelen van 2020