Inhoud caddie

Olympische Spelen

Na 112 jaar afwezigheid keerde de golfsport in 2016 terug op de Olympische Spelen. Ook in 2021 is golf olympisch. De voorbereidingen op de strijd om goud, zilver en brons zijn in volle gang. Wij zoomen in op de voorbereidingen ...

Uitstel door de coronacrisis

De Olympische Spelen van 2020 zijn vanwege de coronacrisis uitgesteld tot 2021 (23 juli tot 8 augustus). De Paralympische Spelen schuiven hiermee ook op en starten op 24 augustus 2021 en eindigen op 5 september. Het Olympic Festival, een evenement waarbij kinderen en families met golf in aanraking komen en de golfsport brede aandacht krijgt, is daarmee ook uitgesteld.

Tokyo 2020 blijft de naam voor de Spelen in 2021.

Wat kunnen we verwachten?

Het zal allemaal perfect geregeld zijn. Tokyo is een van de meest veilige en gastvrije steden van de wereld. De innovatieve oplossingen van Japan zullen terugkomen in alle sportfaciliteiten. Het olympisch stadion is daarnaast zeer duurzaam gebouwd en gebruikt alleen natuurlijke energiebronnen zoals zonne- en windenergie. Het regenwater zorgt voor de bewatering van de sportvelden en rioleringen. Nu al wordt gesproken van The Green Games. 

Alle Oranje-selecties van de NGF zijn sinds 2020 onderdeel van TeamNL

Hoe wordt bepaald wie namens Nederland aan het olympisch golftoernooi deelnemen?

Daarvoor gelden internationale (IOC) eisen - de Olympic Golf Rankings - en aanvullende nationale (NOC*NSF) kwalificatie-eisen: een plaats in de top-36 van de geschoonde olympische ranglijst én een positie bij de eerste honderd op de wereldranglijst. Nederland mag maximaal twee mannen en twee vrouwen afvaardigen naar het golftoernooi.

Wie zijn op dit moment kandidaat voor een olympisch golfticket?

In 2016 voldeed alleen Joost Luiten aan alle eisen. Voor de komende Spelen maken ook Wil Besseling en Anne van Dam grote kans. Dewi Weber is ook een kandidaat.

Waar vindt het golftoernooi plaats?

De golfbaan van de Kasumigaseki Country Club ligt op dik een uur reizen van het olympisch dorp. De meeste golfers kiezen daarom waarschijnlijk voor een hotel in de directe omgeving van de baan. Joost zal daarna zeker het olympisch dorp opzoeken. Luiten bezocht in Rio veel andere sporten en leerde veel van gesprekken met andere sporters en coaches. Het deelnemersveld is met zestig golfers beperkt. Ter vergelijking: in een major komen 156 spelers aan de start.

Hoe ziet de voorbereiding op Tokyo eruit voor de spelers?

Joost Luiten en Anne van Dam zullen de Olympische Spelen benaderen zoals een ander groot toernooi. Ze zullen ruim van tevoren naar Japan reizen om te acclimatiseren. De golfers moeten het inpassen in een druk jaarprogramma. Voor en na de Spelen staan ook weer toernooien gepland. Dat is het wel een verschil met veel andere sporters, die vaak hun hele planning afstemmen op dit voor hen belangrijkste sportevenement van hun carrière. Die status heeft het olympisch toernooi voor golfers (nog) niet.

Wat doet de NGF in het olympisch traject?

De NGF speelt een coördinerende rol tussen IOC, NOC*NSF en de sporter. De golfbond draagt de sporters op een bepaald moment over aan NOC*NSF en verricht met name het voorbereidend werk. Zo moet erop toegezien worden dat alle betrokken op de hoogte zijn van de strenge regels rond sponsoring. Spelers mogen niet met sponsornamen rondlopen op de Spelen of in reclames verschijnen van bedrijven die niet aan het IOC verbonden zijn. De NGF krijgt ondersteuning van andere sportbonden die in tegenstelling tot de NGF al decennialang olympische sporters begeleiden. De NGF is een van de 25 sportbonden die TeamNL 365 dagen per jaar een gezicht gaan geven. In TeamNL zitten de beste sporters en begeleiders die Nederland het hele jaar vertegenwoordigen op internationaal topniveau. Voor golf zijn dit de Oranje C en B selecties, Jong Oranje en het 'grote' Oranje. Daarnaast zijn Joost Luiten en Anne van Dam vanzelfsprekend onderdeel van TeamNL en bereiden zij zich voor om op de Spelen in Tokyo uit te mogen komen.

Sjabloon normen en limieten Golf OS Tokyo 2020