Terug naar Nieuwsoverzicht

Het handicapsysteem 2.0

2 oktober 2017

Op 30 september werd het Nationaal Handicap Symposium georganiseerd om uitleg te geven aan de veranderingen die het handicapsysteem in Nederland toegankelijker moeten maken. Ruim 220 vertegenwoordigers van 140 golfclubs en -banen kwamen naar Utrecht om uitgelegd te krijgen waarom er veranderingen komen, wat die veranderingen zijn en hoe de handicapcommissies dit aan kunnen pakken.

Waarom gaat er iets veranderen?

NGF-directeur Jeroen Stevens trapte samen met bestuursvertegenwoordiger Jan Ede Kuipers het symposium af. De afgelopen jaren heeft de digitale wereld flinke sprongen gemaakt en dat biedt goede mogelijkheden om golf toegankelijker te maken. Uit cijfers blijkt dat het handicapsysteem door veel golfers nog steeds als ingewikkeld wordt ervaren, terwijl het doel is om spelers juist te stimuleren meer scores in te leveren. Meer qualifying scorekaarten betekent een actuelere handicap en betere golfers! Ruim 85% van de aanwezigen bevestigde, via een interactieve tool, dat ze het eens waren met de overtuigingen van de NGF.
'Om het handicapsysteem toegankelijker te maken gaan we een aantal regels rondom het spelen van een qualifying scorekaart afschaffen en meer vertrouwen op de eerlijkheid van de golfer. Uiteraard met de traditie van de sport in gedachte houdend; als golfer ben je je eigen scheidsrechter en daarom zelf verantwoordelijk voor je handicap'. aldus Jeroen Stevens. 
De basis van het handicapsysteem is het vertrouwen in de golfer

Wat gaat er veranderen?

Na het verhaal van Jeroen lichtte Christine Saxton, manager regels & handicap bij de NGF, de aangepaste regels van het handicapsysteem verder toe. 

  • Een papieren scorekaart niet meer nodig en niet bewaren

Op dit moment voeren al heel veel golfers hun scorekaarten in via de zuil/computer op de club of via een app zoals die van GOLF.NL. Voorheen moest de fysieke kaart op de club ook nog worden ingeleverd, maar dat is niet meer nodig. Als een scorekaart digitaal wordt ingevoerd en digitaal 'ondertekend' is door een marker, hoeft de kaart dus ook niet meer thuis of op de club bewaard te worden.  

  • Afspraak op de eerste tee

In het EGA Handicap Systeem staat op dit moment beschreven dat je, om een qualifying kaart te mogen spelen, vooraf je kaart moet registreren. Vanaf 1 januari komt daar een toegankelijkere optie bij: op de eerste tee maken de speler en de marker de afspraak om qualifying te spelen, welke lus, hoeveel holes en welke tee. Na je ronde kan je op het terras of 's avonds op de bank de kaart invoeren. Uiteraard blijft het inleveren van een fysieke scorekaart tot de mogelijkheden.  

  • Meerdere keren 9 holes op één dag

Het spelen van 9 holes rondes wordt steeds populairder. Hoe meer scores een speler inlevert hoe betrouwbaarder zijn/haar handicap. In dit streven past het om meerdere 9 holes ronden op één dag toe te staan. NB het is niet de bedoeling dat een 18-holes ronde wordt opgesplitst in 2x 9-holes.

  • Marker moet traceerbaar zijn bij een digitale qualifying scorekaart

Het is verplicht om een marker te registreren wanneer er een digitale qualifying scorekaart wordt gespeeld. Hiermee wordt de kwaliteit van het handicapsysteem gewaarborgd. De NGF gaat met alle softwareleveranciers van de clubs in gesprek om dit zo snel als mogelijk technisch te realiseren.

Hoe pak je dit als handicapcommissie aan? 

Jan Visser, voorzitter van de NGF-handicapcommissie, lichtte vervolgens toe dat de rol van de toekomstige handicapcommissie verandert; van controleur vooraf naar promoter en toezichthouder achteraf. Jan droeg voorbeelden aan hoe je als handicapcommissie golfers kunt stimuleren en helpen om meer q-kaarten te laten spelen en hoe om te gaan met nieuwe situaties. 'met de mogelijkheden om digitaal scores in te dienen kan het zijn dat een kaart om vijf uur 's morgens binnenkomt en dat er drie keer 18-holes op één dag wordt ingediend. Vreemde situaties zullen er altijd blijven bestaan, maar ga in gesprek met de speler in plaats van meteen zijn/haar kaarten ongeldig te verklaren'.
Ga met een golfers in gesprek als je twijfelt over zijn/haar handicap

Nieuwe NGF database

Als laatste vertelde Robert Hage over de nieuwe database van de NGF die sinds augustus 2016 bestaat. Hierin staan alle golfers in Nederland met één uniek nummer, ongeacht het aantal clubs of NGF-nummers dat iemand heeft. Op basis van deze database is er veel beter inzicht in de cijfers van de golfmarkt, werkt het nieuwe banenbestand én kunnen golfers gebruik maken van de app-GOLF.NL. De app GOLF.NL heeft inmiddels ruim 53.000 gebruikers en maakt het spelen van een qualifying kaart veel toegankelijker. Robert lichtte verder toe dat de app alleen gebruikt kan worden door golfers waarvan de club de uitwisseling met de nieuwe database van de NGF aan hebben staan. Hoe de app voor de golfer werkt werd met onderstaand filmpje toegelicht.
Bron: GOLF.NL

 

De complete presentatie van het symposium vind je op het NGF Informatieplein > interesse Handicapsysteem