Terug naar Nieuwsoverzicht

Pas op voor de eikenprocessierups

4 juli 2018

Normaal gesproken zorgt de eikenprocessierups met name in de periode mei tot en met eind juni voor overlast. Dit jaar duurt de plaag echter langer. Als oorzaken zijn onder andere de zeer gunstige omstandigheden in de winterperiode en het droge, warme voorjaar te noemen.
Op golfbanen met veel eikenbomen zijn de greenkeepers dan ook druk met het bestrijden van deze plaag. Er zijn drie manieren om te werk te gaan. De bomen bespuiten is kiezen voor een makkelijke oplossing. Zeker niet de beste, want op deze manier worden ook andere insecten gedood. De meest gebruikte manier is de rupsen wegzuigen. De rupsen worden daarna bij een temperatuur van minimaal 600 graden verbrand. Ook kunnen de rupsen worden begraven, maar dan dient de plek gedurende acht(!) jaar onaangeroerd te blijven.

Natuurlijke bestrijding

De meest duurzame manier is zorgen voor een natuurlijke bestrijding. Door op de baan speciale korven of kasten neer te zetten, worden onder andere sluipwespen, lieveheersbeestjes en kool- en pimpelmezen aangetrokken. De jonge rupsjes zijn een lekkere en makkelijke maaltijd voor hen!

Mocht je toch in aanraking zijn gekomen met de haartjes van de rups, spoel jezelf dan goed af met zo heet mogelijk water. Let wel dat je jezelf niet gaat afschrobben en ga zeker niet krabben. De haartjes zullen dan breken en daarin zit een eiwit waar wij allergisch voor zijn.