Terug naar Nieuwsoverzicht

Aangepaste regels per 1 januari 2019

12 maart 2018

De nieuwe golfregels zijn maandag 12 maart bekendgemaakt en samengesteld door de verantwoordelijke organisaties, de R&A en USGA. De regelmodernisering - in 2017 officieel aangekondigd - is hiermee een feit. De golfregels worden eenvoudiger en minder streng, maar om eenvoud te bereiken gaan we sommige zaken ook helemaal anders doen, bijvoorbeeld het droppen van een bal.
Het doel volgens de initiatiefnemers: 'Regels die voor alle golfers gemakkelijker te begrijpen en toe te passen zijn, waardoor de sport aantrekkelijker en toegankelijker wordt voor nieuwkomers.' De R&A en USGA hebben vorig jaar al voorstellen voor de nieuwe regels gedaan en het golfpubliek en deskundigen om reacties gevraagd. Op basis van die reacties zijn er nog heel wat nieuwe regels aangepast.

Meer verdieping volgt in het najaar

Vanuit de NGF zal in het najaar meer informatie over en verdieping in de nieuwe golfregels volgen om voor het lopende seizoen regelfouten en verwarring te voorkomen. Vanaf dan kunnen alle golfers en regelcommissies zich goed voorbereiden op het golfseizoen 2019.

Plaatselijke regels in 2019

Ook de plaatselijke regels worden herzien vanaf 1 januari 2019. De NGF informeert golfclubs hier tijdig over.
Tot en met 2018 veranderd er niets aan de golfregels

Websites en regeluitgaves

In een persbericht lichten de R&A en USGA de regelmodernisering toe. David Rickman van de R&A: “We denken dat de nieuwe regels meer overeenkomen met wat golfers zouden willen en we denken dat ze gemakkelijker te begrijpen en toe te passen zijn voor iedereen die dit geweldige spel graag speelt.” Een samenvatting van de nieuwe regels met informatieve video's is nu al te vinden op de website van de R&A. In september verschijnen er drie Engelstalige publicaties: 
 • The Player’s Edition of the Rules of Golf: een ingekort, gebruikersvriendelijk regelboekje. Deze publicatie, geschreven in een eenvoudige taal en met eenvoudige tekeningen, is bedoeld voor het merendeel van de golfers. Deze editie zal in het Nederlands worden vertaald. 
 • The Rules of Golf: dit is het nieuwe regelboek met illustraties.
 • The Official Guide to the Rules of Golf. 

De belangrijkste nieuwe regels op een rij

 • Maximaal 3 minuten zoeken naar een bal - De tijd voor het zoeken naar een bal wordt teruggebracht van vijf naar drie minuten. Dit is een van de maatregelen om het speltempo te verhogen. De R&A en USGA gaan ook actief 'Ready golf' aanmoedigen en aanbevelen dat een speler niet langer dan 40 seconden doet over een slag.
 • Droppen vanaf kniehoogte - In de nieuwe regels droppen we vanaf kniehoogte.
  In het voorstel van 2017 zouden we mogen droppen van elke hoogte, ook van vlak boven de grond, maar dit is uiteindelijk kniehoogte geworden. Op dit moment is de dropprocedure dat we de bal met gestrekte arm van schouderhoogte laten vallen. Daarbij stuitert of rolt de bal vaak weg, wat weer tot allerlei nieuwe regelsituaties leidt.
 • Niet meer meten met putter bij ontwijken - Als we een belemmering ontwijken ('relief nemen') mogen we, afhankelijk van de situatie, één stoklengte of twee stoklengtes meten met de langste club in de tas, maar niet met de putter.
 • Double hit: geen strafslag - Er is bij een double hit niet langer sprake van één strafslag. Een double hit betekent dat je de bal bij een slag twee keer raakt. 
 • Geen straf voor per ongeluk bewegen van de bal - Zoals al voorgesteld in 2017 zal er in de nieuwe regels geen straf meer zijn voor het per ongeluk bewegen van een bal op de green of bij het zoeken naar een bal. Een speler is niet verantwoordelijk voor het veroorzaken van de beweging tenzij het 'vrijwel zeker' is dat hij de bal expres bewoog. De regel over het bewegen van een bal op de green is in 2017 al soepeler geworden met de invoering van een nieuwe local rule.
 • Vlag mag in de hole blijven - Er zal geen straf meer zijn als de bal vanaf de green tegen een onbewaakte vlaggenstok wordt geputt. De spelers mogen putten met de vlag in of uit de hole. 
 • Spikemarks repareren - Zoals al voorgesteld in 2017 mag je per 1 januari op de green schade van schoenen (veroorzaakt door de stalen of kunststof spikes onder golfschoenen), dieren en andere schade repareren, zonder straf. Er is ook geen straf meer voor het aanraken van de green. 
 • Local rule voor bal verloren of out of bounds - Golfbanen en wedstrijdcommissies kunnen per 1 januari 2019 een (tijdelijke) plaatselijke regel laten gelden die toestaat dat een speler een bal dropt, met bijtelling van twee strafslagen, in de buurt van de plaats waar de bal verloren is of out of bounds is geraakt. 'Including the nearest fairway area', zeggen de regelinstanties, dus je mag de bal ook droppen op kort gemaaid gras in de buurt van waar hij verloren of out of bounds is.
  In de toekomst zijn er twee situaties mogelijk: 1 de nieuwe local rule hierboven geldt; 2 alles is hetzelfde als nu. 'De local rule', zeggen de regelinstanties, zal naar alle waarschijnlijkheid enkel worden toegepast voor recreatief golf en is niet bedoeld voor de wedstrijden op hoog niveau zoals voor professionals en topamateurs.
 • 'Penalty areas' in plaats van waterhindernissen - Waterhindernissen gaan volgens de nieuwe regels 'penalty areas' heten en penalty areas zullen niet alleen uit water bestaan maar mogen ook gebieden met woestijn, jungle, lava, rotsen en dergelijke zijn. Deze gebieden mogen dus gemarkeerd gaan worden met rode of gele paaltjes. 
 • De grond aanraken in penalty areas - In de penalty areas (gebieden met water, woestijn, jungle, etc.) zal het bewegen van losse natuurlijke voorwerpen of het aanraken van de grond of water niet bestraft worden. 
 • Soepelere regels in de bunkers - Zoals al voorgesteld in 2017 mag je losse natuurlijke voorwerpen in de bunker bewegen en ook het zand aanraken met je club of hand, maar je mag per 1 januari 2019 in een bunker nog steeds niet 'grounden' in de directe buurt van je bal. Er komt ook zoals eerder voorgesteld een extra optie als je bal onspeelbaar in een bunker ligt: je mag de bal dan met bijtelling van twee strafslagen buiten de bunker spelen. Als bij het weghalen van de losse natuurlijke voorwerpen de bal beweegt krijg je daar wel 1 strafslag voor. 
 • Vertrouwen op de integriteit van een speler - Zoals al in 2017 aangekondigd wordt in de nieuwe regels vertrouwd op de 'redelijke beoordeling' van een speler bij het meten van een plaats, punt, lijn, gebied of afstand - zelfs als videobeelden later aantonen dat die beoordeling fout was. De regelaanpassing in april 2017 hoe om te gaan met videobewijs in Tourwedstrijden is hier een voorloper van. Verder is er geen meldingsplicht meer als je een bal wil identificeren of wil bekijken of hij beschadigd is. De bal moet nog wel worden gemarkeerd.