Terug naar Nieuwsoverzicht

Nog een jaar voor Tokyo 2020

23 juli 2019

Over een jaar zijn gaan de Spelen beginnen. Van 24 juli tot en met 9 augustus 2020 vindt de 32ste editie van de Olympische Spelen plaats in Tokyo. Ongeveer 10.500 sporters uit 204 landen strijden in Japan in 33 takken van sport om 962 Olympische medailles. Ook golf is erbij!

Wat kunnen we verwachten?

Het zal allemaal perfect geregeld zijn. Tokyo is een van de meest veilige en gastvrije steden van de wereld.  De innovatieve oplossingen van Japan zullen terugkomen in alle sportfaciliteiten. Het olympisch stadion is daarnaast zeer duurzaam gebouwd en gebruikt alleen natuurlijke energiebronnen zoals zonne- en windenergie. Het regenwater zorgt voor de bewatering van de sportvelden en rioleringen. Nu al wordt gesproken van The Green Games. 

Hoe wordt bepaald wie namens Nederland aan het olympisch golftoernooi deelnemen?

Daarvoor gelden internationale (IOC) en aanvullende nationale (NOC*NSF) kwalificatie-eisen: een plaats in de top-36 van de geschoonde (van elke land wordt slechts één deelnemer geteld) olympische ranglijst én een positie bij de eerste honderd op de wereldranglijst. Nederland mag maximaal twee mannen en twee vrouwen afvaardigen naar het golftoernooi.

Wie zijn op dit moment kandidaat voor een olympisch golfticket?

In 2016 voldeed alleen Joost Luiten aan alle eisen. En nu nog steeds. Voor de komende Spelen zou ook Anne van Dam zich kwalificeren. De rankings van eind juni 2020 zijn bepalend. Voor Dewi Weber, die onlangs haar amateurstatus verruilde voor een professionele carrière in Amerika en een plek kreeg in Golf Team Holland, komt 2020 waarschijnlijk nog te vroeg. Maar ze maakt zeker kans voor 2024. 

Waar vindt het golftoernooi plaats?

De golfbaan van de Kasumigaseki Country Club ligt op dik een uur reizen van het olympisch dorp. De meeste golfers kiezen daarom waarschijnlijk voor een hotel in de directe omgeving van de baan. Joost en Anne zullen daarna zeker het olympisch dorp opzoeken. Luiten bezocht in Rio veel andere sporten en leerde veel van gesprekken met andere sporters en coaches. Het golftoernooi is van 30 juli tot en met 8 augustus. De mannen spelen eerst, daarna komen de vrouwen in actie. Het deelnemersveld is met zestig golfers beperkt. Ter vergelijking: in een major komen 156 spelers aan de start. 

Hoe ziet de voorbereiding op Tokyo eruit voor de spelers

Joost Luiten en Anne van Dam zullen de Olympische Spelen benaderen zoals een ander groot toernooi. Ze reizen ruim van tevoren naar Japan om te acclimatiseren. De golfers moeten het inpassen in een druk jaarprogramma. Voor en na de Spelen staan ook weer toernooien gepland. Dat is het wel een verschil met veel andere sporters, die vaak hun hele planning afstemmen op dit voor hen belangrijkste sportevenement van hun carrière. Die status heeft het olympisch toernooi voor golfers (nog) niet. 

Wat doet de NGF in het olympisch traject?

De NGF speelt een coördinerende rol tussen IOC, NOC*NSF en de sporter. De golfbond draagt de sporters op een bepaald moment over aan NOC*NSF en verricht met name het voorbereidend werk. Zo moet erop toegezien worden dat alle betrokken op de hoogte zijn van de strenge regels rond sponsoring. Spelers mogen niet met sponsornamen rondlopen op de Spelen of in reclames verschijnen van bedrijven die niet aan het IOC verbonden zijn. De NGF krijgt ondersteuning van andere sportbonden die in tegenstelling tot de NGF al decennialang olympische sporters begeleiden. De deelnemers zijn nog niet bekend, maar de voorbereidingen op de Spelen van 2020 op het bondsbureau zijn al begonnen. 

De droom van de NGF is een Nederlandse medaillewinnaar op de Olympische Spelen van 2024. Liggen we op koers?

De NGF ziet topsport als een van haar kerntaken. De olympische medaille is een stip op de horizon die iedereen in de sportwereld herkent. Maar deze ambitie staat ook voor de ontwikkeling van de hele piramide daaronder. Progressie in alle NGF-selecties en alles wat daarbij komt kijken. In Rio was Luiten de enige, in 2020 wordt met twee deelnemers waarschijnlijk de volgende stap gezet en in 2024 moet de opwaartse lijn worden doorgetrokken naar vier Nederlanders op de Spelen. Dat betekent dat zij dan allemaal in de top 100 staan. Een medaille in 2024 moet niet een incidenteel succes zijn, maar symbool staan voor een structurele verbetering van topgolf in Nederland. 

De Nederlandse golfers maken deel uit van TeamNL, de groep sporters en coaches die op weg zijn naar het hoogst haalbare, met een bijzondere focus op Tokyo 2020. Meer informatie op teamnl.org.

TeamNL Partnerbalk

De voorbereidingen op de Olympische Spelen van 2020