Terug naar Nieuwsoverzicht

Ngfhandicap.nl stopgezet, caddie.ngf.nl gelanceerd

10 juli 2019

De nieuwe database van de NGF wordt leidend ten aanzien van informatie over haar leden. Om die reden wordt ngfhandicap.nl op 15 juli stopgezet en is er voor clubs een nieuw informatie- en communicatieportaal gelanceerd: caddie.ngf.nl. Op dit portaal is onder meer een nieuwe “AVG-proof” handicapchecker te vinden.

Ngfhandicap.nl stopgezet

Ngfhandicap.nl wordt op maandag 15 juli 2019 om 10 uur gesloten en dat gebeurt om twee redenen. Ten eerste vanwege de AVG-wetgeving. Onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming mogen er niet zomaar openbaar persoonsgegevens gepubliceerd worden zonder dat daarvoor een wettelijke grondslag is en de mogelijkheid om de handicap van een willekeurige golfer op te zoeken is niet te rechtvaardigen. Ten tweede wordt ngfhandicap.nl gesloten omdat deze website gekoppeld was aan de oude ledendatabase van de NGF die achterhaald is en veel fouten bevat en daarom vervangen is. Het nieuwe portaal caddie.ngf.nl is gekoppeld aan de nieuwe database.

Vervangingen voor ngfhandicap.nl

Er is al langere tijd een vervangende dienst om de speelsterktes van golfers te vinden, namelijk de app GOLF.NL. En vanaf nu is er voor clubs een handicapchecker op het portaal caddie.ngf.nl.

  • Nadat ngfhandicap.nl is stopgezet, kunnen golfers nog steeds hun eigen handicap en de handicap van vrienden opzoeken via de app GOLF.NL (en via mijn.golf.nl, de desktop- en tabletvariant van de app). Wie vanaf 15 juli om 10 uur ngfhandicap.nl intikt, wordt daarop gewezen.
    In de app, die vanaf de lancering in 2016 gekoppeld is aan de nieuwe database, vinden golfers sinds dit voorjaar een digitale versie van hun NGF-pas. Op de digitale NGF-pas staat altijd de actuele handicap van de speler. Golfers kunnen daarnaast nog steeds hun eigen handicap opzoeken op de computerzuil en de website van hun golfclub.
    Golfers kunnen via de app GOLF.NL ook de handicap van bevriende spelers zien. Daarvoor moet eerst een vriendschapsverzoek gedaan worden. Wordt de uitnodiging geaccepteerd, dan kunnen bevriende golfers elkaars handicap raadplegen en de prestaties van elkaar volgen. Deze methode is in overeenstemming met de privacy-regels omdat er door de golfers toestemming wordt gegeven via de app.
  • Voor clubs, die vaak de handicaps van gastspelers opzochten op ngfhandicap.nl, is er nu een handicapchecker op het portaal caddie.ngf.nl. In deze handicapchecker worden alleen NGF-nummers en handicapcijfers getoond, niet langer de naam van spelers en ook niet langer het aantal gespeelde qualifying ronden. Een club die de handicap van een gastspeler wil weten, moet eerst het NGF-nummer van de golfer opvragen. Als het NGF-nummer wordt ingevoerd onder het kopje “Zoek een handicap”, dan wordt de handicap getoond van deze speler. Het vrij zoeken op naam is niet meer mogelijk. Uiteraard kan een club ook bij aankomst van een speler vragen of hij of zij haar digitale NGF-pas met actuele handicap wil tonen. Het NGF-nummer van een golfer is te vinden op zowel de fysieke als de digitale pas.

Caddie.ngf.nl als dashboard voor clubs, banen en pro’s

Caddie.ngf.nl is het nieuwe informatie- en communicatieportaal voor clubs, banen en teaching pro’s. Op caddie.ngf.nl beheren de clubs, banen en teaching pro’s hun gegevens en het dashboard van caddie.ngf.nl leidt naar alle diensten en producten die de NGF biedt.

  • Caddie.ngf.nl is zoals hierboven uitgelegd de plaats waar clubs en banen de handicapchecker aantreffen. Het portaal biedt ook de mogelijkheid om alle informatie over de eigen clubleden op te halen. Hiermee kan de club controleren of de ledengegevens in de clubsoftware overeenkomen met die van de centrale database van de NGF.
  • Caddie.ngf.nl is ook de plaats waar clubs, banen en teaching pro’s hun informatie op het platform waarkanikgolfen.nl beheren. Waarkanikgolfen.nl, sinds 2012 het belangrijkste informatieplatform voor beginnende en gevorderde golfers, bestaat uit vier onderdelen: Waar kan ik spelen, Waar kan ik leren golfen, Waar kan ik lid worden en Waar kan ik wedstrijden spelen. De informatie op het NGF-platform waarkanikgolfen.nl wordt beheerd door clubs, banen en teaching professionals. Het is belangrijk dat de gegevens op waarkanikgolfen.nl up to date zijn omdat golfers hier belangrijke informatie vinden, bijvoorbeeld of de club de NGF-golfbaanpermissie van andere banen accepteert. De gegevens worden niet alleen op waarkanikgolfen.nl getoond, maar ook op diverse andere websites, waaronder pgaholland.nl, GOLF.NL en in de app.
  • Clubs en banen kunnen op caddie.ngf.nl hun plaatselijke regels invoeren en aanpassen; deze local rules zijn dan automatisch zichtbaar voor golfers in de app GOLF.NL.
  • In het najaar wordt voor course ratings een nieuw banenbestand ingevoerd. Die nieuwe banendatabase zal te zijner tijd toegankelijk zijn via de golfpakketten van softwareleveranciers maar ook via caddie.ngf.nl.

Handleiding voor caddie.ngf.nl

De meeste zaken op het clubportaal caddie.ngf.nl wijzen zich vanzelf maar er is ook een handleiding. Klik op de link onderaan dit artikel.

Gebruikersnaam en wachtwoord voor caddie.ngf.nl

Inloggen op caddie.ngf.nl is eenvoudig en alle clubs, banen en pro’s hebben hiervoor al een gebruikersnaam en wachtwoord. Dit is dezelfde gebruikersnaam en hetzelfde wachtwoord die nu al gebruikt worden om in te loggen bij waarkanikgolfen.nl. Let wel: clubs, banen en teaching pro’s hebben elk eigen inlogcodes omdat ze verschillende rechten hebben. 

Wachtwoord vergeten? Klik dan op “wachtwoord vergeten” op caddie.ngf.nl en doorloop de stappen om toegang te krijgen. Gebruikersnaam vergeten? Neem dan contact op met golf@ngf.nl.

Waarom verdwijnt de oude database?

De hierboven geschetste veranderingen zijn onderdeel van de transitie naar een nieuwe ledendatabase. Het doel daarvan is het AVG-proof maken van de database en het oplossen van alle fouten die in de oude centrale ledendatabase waren geslopen. Daarnaast biedt de nieuwe uitwisseling veel meer inzicht in het speelgedrag van de golfers, waardoor de clubs en de NGF meer inzicht krijgen in trends en ontwikkelingen.

Wat is het voordeel voor clubs?

Hoe beter de gegevens van alle golfers in de clubsoftware en de database van de NGF kloppen, hoe minder tijd er besteed hoeft te worden aan het oplossen van fouten die ontstaan bij de uitwisseling van naw-gegevens (naam, adres, woonplaats), qualifying kaarten en handicapaanpassingen. Juiste data voorkomen frustratie en tijdverlies bij clubs en golfers en leiden tot tevreden spelers. Juiste data geven bovendien meer inzicht in het aantal gespeelde ronden en andere belangrijke zaken. Lees hierover meer in de gerelateerde nieuwsartikelen onderaan dit bericht.