Terug naar Nieuwsoverzicht

Corona en golf: tips en ideeën voor nu en straks

27 mei 2020

Golf mag weer gespeeld worden maar onder strenge voorwaarden. Wat kunnen clubs en banen doen op financieel gebied? Wat kun je doen voor leden? Lees de onderstaande tips die gebaseerd zijn op ideeën en initiatieven van golfclubs en -banen.

Deze verzameling van tips van en voor clubs en banen wordt geregeld aangevuld.  

NGF-webinar over het werven van nieuwe spelers

Alle golfclubs en -banen hebben het voorjaar grotendeels gemist om nieuwe golfers te werven maar er kan nu een inhaalslag gemaakt worden. Omdat veel andere sporten nog niet zijn toegestaan, is dit een goede tijd om sporters voor golf te werven. Op 26 mei is over dit onderwerp een webinar gehouden.

Promoot zomeracties

Golfclubs  en banen kunnen via GOLF.NL zomeracties onder de aandacht brengen. Omdat veel Nederlandse golfers deze zomer in eigen land blijven,  zullen ze geneigd zijn om ander banen te ontdekken. Verleid de Nederlandse vakantiegolfer met een leuk arrangement of een aantrekkelijke prijs. GOLF.NL verzamelt de acties en brengt ze onder de aandacht van golfers. Lees hier meer.

Open dagen

Nu de coronamaatregelen zijn versoepeld is het weer mogelijk om golf op een open dag als dé buitensport van Nederland te presenteren. Lees hier meer.

Intensieve clubbegeleiding

Om golfclubs te ondersteunen bij het implementeren van het boostplan of het aanpassen van sportief beleid, is er het traject intensieve clubbegeleiding. Dit is een traject van 18 tot 24 maanden waarbij ondersteuning wordt geboden op de volgende gebieden:

 • Werving en behouden van nieuwe golfers; ondersteuning bij het in beeld brengen van de klantreis en het implementeren van de juiste activiteiten.
 • Behouden van bestaande leden; ondersteuning bij het opnieuw inrichten van de gehele activiteitenkalender met als hoofddoel een betere binding met de vereniging.
 • Jeugd- en familiegolf; ondersteuning bij het werven en behouden van de doelgroep.

Wil je hier gebruik van maken? Neem dan contact op met Alexander Renders.

Contact houden, informeren en interactie via nieuwsbrieven en social media

Het is belangrijk om de leden goed (gedoseerd) te informeren met nieuwsbrieven en berichten op social media. Probeer ook starttijden aan te bieden vroeg op de dag en in de avonden. Wie overdag moet werken, kan overdag niet golf spelen.

Bij de communicatie over golf in coronatijd kan deze video gebruikt worden. De video vat samen wat golfers vanaf 1 juni kunnen verwachten en wat er van spelers verwacht wordt.

Werving via Golfstart

Golflessen en ook groepslessen zijn onder voorwaarden toegestaan. Door de coronamaatregelen mogen contactsporten nog niet beoefend worden. Hier ligt een kans voor de golfbranche om de werving van nieuwe golfers op te pakken. Een aantal golfclubs en -banen heeft dat ook al gedaan door Golfstart-lespakketten aan te maken.  In de eerste weken dat er weer gespeeld mocht worden zijn er al bijna 100 boekingen gedaan bij clubs en banen die hun Golfstart-aanbod op het platform hebben geplaatst. Lees hier meer over Golfstart.

Bekijk ook onze Caddie-pagina's Ledenbehoud en -werving met informatie over Open golfdagen, GOLF RAAK!,  jeugdgolf, seniorengolf, communicatie en Clubdesigns (zelf gratis promotiemateriaal maken).  

Nodig de gemeente uit

Nodig pro-actief de wethouder sport of beleidsambtenaar sport uit op je golfbaan. Laat zien dat je golf op een veilige wijze organiseert. Maak ook duidelijk hoe belangrijk het is dat de horeca weer echt actief mag gaan worden. In deze tijd waarin de gemeente protocollen moet goedkeuren is het goed om de banden aan te halen. Het helpt als de gemeente een goed beeld heeft van hoe de golfclub of -baan omgaat met de voorzorgsmaatregelen. Golfbaanmanager Peter Hemmen van Het Rijk van Nunspeet nodigde de wethouder sport uit en die plaatste na zijn bezoek deze tweet.

Bedankacties

Het is een goed idee om leden te bedanken voor hun trouw in de periode dat zij niet konden spelen.

 • Sommige banen komen abonnementhouders tegemoet door een bedrag te storten op het abonnement voor elke dag dat er niet gegolft kan worden; dit bedrag kan verzilverd worden zodra de baan weer geopend is. Golf Amsteldijk int geen contributie zolang de club gesloten is. Voor leden met een jaarlidmaatschap dat vooruitbetaald is, zal de club het jaar verlengen met de periode vanaf het genomen besluit (26 maart) tot het moment van heropening van Golf Amsteldijk.
 • Voor clubs is (per niet gespeelde maand) een greenfee schenken aan de leden wellicht een idee. De leden kunnen dan te zijner tijd een vriend of familielid meenemen naar de baan en dit kan tot nieuwe leden leiden. 
 • Hitland geeft de rondenkaarthouders de mogelijkheid om hun rondenkaart ook te gebruiken op de par 3 baan voor het lopende kalenderjaar.
 • Princenbosch heeft in april al aan alle leden een fles wijn gestuurd en een kaartje met daarop de tekst "Omdat we jullie hier missen".
 • Sommige golfclubs bedanken het zorgpersoneel. Zo heeft de Haarlemmermeersche zorgmedewerkers van het Spaarne Gasthuis een golfdag aangeboden.

Online regelcursus

Omdat we niet mogen bijeenkomen is een digitale regelcursus een goed idee. Op de Noordwijkse gaf Jan Visser een online opfriscursus van de golfregels. De meest voorkomende regelsituaties werden besproken aan de hand van foto's van situaties op de baan, in een Zoom-sessie. Leren golfen moet op de golfbaan, maar clubs kunnen nieuwe golfers wel online opleiden voor het regelexamen. Het regelexamen mag tijdelijk digitaal afgelegd worden (lees hier meer). 

  Is er een AED op de baan?

  Een AED – Automatische Externe Defibrilator – is een draagbaar toestel dat wordt gebruikt als iemand een hartstilstand heeft. Doel: het terugkrijgen van hartritme. Het gebruik van een AED vergroot het overlevingspercentage aanzienlijk. Het is niet gezegd dat een AED nu harder nodig is dan in de periode voordat het coronavirus uitbrak, maar het is wel belangrijk dat er een AED op de baan aanwezig is en dat sommige medewerkers getraind worden. Lees hier meer.

  In verband met de kans op besmetting met het coronavirus heeft de Hartstichting aanvullende adviezen uitgebracht voor hulpverlening met een AED.  Iedereen mag in feite zelf de afweging maken of hij/zij wel of niet zal reanimeren bij een noodgeval. De hulpverlener moet zich nu al afvragen of hij/zij in een risicogroep valt waarvoor het wordt afgeraden om te reanimeren. Lees hier meer. 

  Zet de financiën op een rij, maak een nieuwe begroting

  Veel clubs en banen zullen dit al gedaan hebben en anders is het nu een goed moment. Gebruik hiervoor ook de checklist van NOC*NSF. Als de nood heel hoog is, dan moet er misschien nagedacht worden wat sommige Schotse clubs doen: een fonds oprichten, crowdfunding.

  Informeer de leden over de financiën

  De leden maken zich misschien zorgen over de toekomst van de club. Het kan een idee zijn om de leden op de hoogte te brengen van de financiën. Schaerweijde Golf doet dat bijvoorbeeld via een online bijeenkomst (lees hier meer).

  Aanpassingen

  Golf mag gespeeld onder bepaalde voorwaarden. Zijn er daarom aanpassingen nodig?

  • Is de balans tussen starttijden voor leden en greenfeespelers nog goed? 
  • Vereist het golfprotocol dat het marshalprogramma aangepast wordt? Of dat er een marshalprogramma wordt ingevoerd door de club?
  • Hoe verlopen geldtransacties? Moet de receptie aangepast worden? Gastheerschap en menselijk contact is belangrijk maar het digitaliseren van het boekingsproces biedt veiligheid.
  • Dankzij de aanpassing van golfregels is het mogelijk dat er op een veilige manier qualifying ronden gespeeld kunnen worden. Lees meer in het artikel ngf.nl/coronaregels en pas de tijdelijke plaatselijke regels aan.
  • Ready Golf is nu nog belangrijker dan het al was. Wat kunnen clubs en banen doen om een goede doorstroming te regelen? Lees het hier.
  • Gezinsleden en huisgenoten hoeven geen 1,5 meter afstand tot elkaar te houden en ze mogen ook met elkaar in een buggie rijden. Grijp de kansen die familiegolf biedt. Hoe is familiegolf nu geregeld op de club? 
  • Waarschijnlijk blijft social distancing (1,5 meter) heel lang een verplichting en blijft het ook zaak blijft dat we geen dingen aanraken die anderen aanraken. Wat betekent dat voor het baanmeubilair zoals kleine bankjes, ballenwassers of de hogedrukspuit?

  Kijk met nieuwe ogen naar de wedstrijd- en activiteitenkalender

  Er gelden voorlopig nog voorwaarden voor wedstrijden. Pas je het hele programma voor de rest van het jaar aan? Wanneer je gaat nadenken over een aanpassing van de wedstrijd- en activiteitenkalender, bedenk dan dat je vereniging uit verschillende doelgroepen bestaat. Je kunt hier al gemakkelijk een onderscheid in maken door te kijken naar:

  • spelniveau/handicap;
  • geslacht;
  • leeftijd.

  Als je gaat nadenken over activiteiten kun je deze doelgroepen meenemen in de vraag: voor wie doen we het? Tip: gebruik het Golf Sport Business Model, dan word je door een stappenplan geleid. Het is ook een idee om nu een enquête te doen onder alle leden: welke activiteiten willen ze graag op de kalender zien. Zo krijg je een beeld van de wensen per leeftijdscategorie en handicapcategorie.

  Als wedstrijden op een gegeven moment weer zijn toegestaan, dan is een wedstrijd ter ere van de greenkeepers een goed idee. Zij doen in de lockdown-periode hun best om de golfbanen zo goed mogelijk te maken. 

  Kijk met nieuwe ogen naar 2021 en verder

  Kijk met nieuwe ogen naar de wedstrijd- en activiteitenkalender van 2021 en verder. Is die nog aantrekkelijk in een (post-)coronatijdperk? 

  Gezonde leefomgeving

  Sportmarketeers verwachten dat mensen door de coronacrisis veeleisender en kritischer worden als het gaat om de hygiënenorm van de locatie. Denk aan meer plaatsen waar je je handen kan wassen en desinfecteren en aan schone Handicarts en huurtrolleys. Denk ook aan een rookverbod tot en met gezond eten. Sporters zullen naar verwachting nog meer gaan kijken naar websites met reviews van andere sporters. In een artikel op marketingtribune.nl wordt gezegd: "Deze vorm van online reviewing - die we bijvoorbeeld in de restaurantbranche al zo goed kennen - zal nog belangrijker worden in de sportindustrie. Een ontwikkeling waar met name fitnessaanbieders, sportscholen en zwembaden, maar uiteindelijk ook de niet-commerciële sportverenigingen op voorbereid moeten zijn om competitief te blijven."

  Digitale service

  Volgens marketeers wordt digitale zichtbaarheid en bereikbaarheid na de coronacrisis nog belangrijker dan het al is. Marketingtribune.nl: "Zeker jongere doelgroepen verwachten van sportorganisaties het online serviceniveau dat ze gewend zijn van Thuisbezorgd, Coolblue en Netflix. Met een hoge mate van flexibiliteit, eenvoud en gebruiksvriendelijkheid." Digitale service in de golfbranche betreft bijvoorbeeld cashloze betaling, het reserveren van starttijden en het boeken van lessen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan online regelcursussen of het afnemen van het regelexamen in digitale vorm. Het plaatsen van golfinstructie op social media kan ook na de coronacrisis een belangrijke rol spelen in het behouden en werven van golfers. 

  Starttijden

  Een ruime starttijdeninterval van 10 minuten of meer: golfers vinden dit wellicht in de toekomst nog belangrijker dan ze het nu al vinden.

  Onderhoud

  Door de coronacrisis is er in de toekomst misschien minder budget voor onderhoud. Bezuinig niet zomaar op onderhoud want dat wreekt zich. Minder budget hoeft niet per se te leiden tot minder kwaliteit, met efficiënt en duurzaam onderhoud zal de kwaliteit van de golfbaan juist toenemen. Als sommige spelonderdelen iets hoger gemaaid worden, dan kan dat tot meer plezier leiden bij hogere handicappers en beginners. Raadpleeg de NGF-afdeling Duurzaam beheer om een goed plan te maken.  

  Aanbiedingen voor de rest van 2020

  Na twee maanden geen golf heeft iedereen zin om te spelen, ook minder actieve spelers. Misschien zijn ze te verleiden om tegen een gunstige prijs voor de rest van het jaar clublid te worden? Zorg ervoor dat je dan een aantrekkelijk les- en lidmaatschapspakket kan aanbieden.

  Lidmaatschappen in 2021

  De wereld verandert door de uitbraak van het coronavirus. Is het lidmaatschappenpakket dat de club nu aanbiedt ook nog geschikt na 2020?

  Open de golfbaan voor de buitenwereld

  Laat niet-golfers zien hoe mooi een golfbaan is. Dat kan bijvoorbeeld op de Birdwatching Day of op een open dag maar er zijn ook heel andere manieren. De Belgische baan Brasschaat deed bijvoorbeeld mee aan de Brasschaat Natuur Classic, een recreatieve hardrenloop ("natuurloop") door parken en het golfterrein van Brasschaat. De Hooge Rotterdamsche stelde de baan in het verleden ook open voor renners. Een run van de Rotterdam Running Crew ging over de golfbaan (lees hier meer). Een variant: De Gelpenberg was in 2019 een stempelpost voor de Fiets4Daagse van Drenthe. Hierdoor maakten ongeveer 2000 fietsers kennis met de club en de golfsport. 

  Jeugdgolf

  Omdat jeugdgolf eerder werd toegestaan dan golf voor volwassenen, hebben veel clubs en banen extra aandacht en energie gestoken in golf voor kinderen.

  • Het Woold organiseert "meerdere sessies speciaal voor (klein)kinderen van onze leden om kennis te maken met de golfsport". Daar maak je de leden blij mee.
  • Sluispolder organiseerde elke dag tot en met 8 mei een kinderkamp. Voor 35 euro konden kinderen van 6 tot en met 12 jaar ‘Buitenspelen, sporten & ravotten op Sluispolder!’
  • Liemeer organiseert gratis kennismakingslessen voor jeugd tot en met 18.
  • De Haarlemmermeersche organiseerdeonder meer een KidsGolf-2-daagse voor golfende en niet-golfende kinderen: "Leren golfen? Beter leren golfen? De baan in? Alles gaan we doen!"
  • Seve organiseert onder meer gratis "junior golfmiddagen voor alle kinderen, kleinkinderen met vriendjes en vriendinnetjes". Golfervaring of een lidmaatschap is niet vereist. Bekijk hieronder hoe Seve het aanpakt.
  • De Haenen en Trumpi Golf Academy bieden jeugd tot en met 18 jaar een gratis lesprogramma aan.

  Vanwege de coronacrisis worden GOLF RAAK!-setjes aangeboden voor 60 euro per stuk, exclusief verzendkosten, in plaats van 139 euro, zolang de voorraad strekt. Ophalen is ook mogelijk. Er zijn drie soorten setjes: voor de leeftijd 6-9 jaar, 10-12 jaar en 13-15 jaar. En de kleuren tasjes zijn oranje en blauw. Bestellen? Mail ons.

  Bekijk ook de informatie over jeugdgolf op onze Caddie-pagina's Ledenbehoud en -werving.

  Heb je goede tips of initiatieven gezien van en voor golfbanen en -clubs? Mail redactie@golf.nl of communicatie@ngf.nl.