Terug naar Nieuwsoverzicht

Onderbroeken begraven op de golfbaan

17 april 2019

Op Golfbaan Tespelduyn zijn op dinsdag 16 april twee onderbroeken begraven. De golfbaan in de bollenvelden van Noordwijkerhout doet mee aan de actie Soil Your Undies Challenge.

Een vreemd tafereel deze week op Landgoed & Golfbaan Tespelduyn. Hoofdgreenkeeper Ro Wempe trok dinsdag met een schep en twee hagelwitte onderbroeken de baan in. De ene onderbroek verdween in een gat op een boshole, de andere begroef hij op een hole die is aangelegd op voormalige bollengrond.

Niet alleen op bollenvelden in de omgeving verdwijnen deze week heel veel onderbroeken in de grond maar ook op Golfbaan Tespelduyn. Want iedereen kan meedoen aan de onderbroekenactie van de KAVB, de branchevereniging van de bloembollensector. De uitdaging is simpel: begraaf in de maand april een 100 procent katoenen onderbroek in de bodem. Graaf de onderbroek twee maanden later weer op en ontdek in hoeverre de onderbroek nog intact is. Als er sprake is van een gezond bodemleven zal er weinig van over zijn. Maar kun je de onderbroek gewoon weer aantrekken, dan staat het bodemleven er minder goed voor …

Met de Soil Your Undies Challenge (Je Onderbroek In De Bodem Uitdaging) vraagt de KAVB aandacht voor een gezonde bodem. Maar een goede bodem is niet alleen een voorwaarde voor goede bollen maar ook voor een goede golfbaan. Wat onder de grond zit, bepaalt de gezondheid van het gras. Een rijk bodemleven is enorm belangrijk voor mens, dier, milieu en het klimaat. Bacteriën, schimmels en andere organismen zijn nodig om te zorgen voor een natuurlijke balans in de bodem. Ze beschermen gewassen tegen ziekten en plagen. Mede daarom doet Golfbaan Tespelduyn, sinds januari de trotse bezitter van het GEO-certificaat, mee aan de actie. 

“Als enige bloembollenbaan van de wereld moet je natuurlijk meedoen aan de eerste Soil Your Undies Challenge in Nederland!” zegt Peter Duivenvoorde, directeur van Tespelduyn. “Onze golfbaan ligt niet alleen midden in de bollenstreek, we hebben bij de aanleg in 2011 en in de jaren daarna ook nog eens 1,2 miljoen stuks bloembollen op het golfterrein geplant. Dat initiatief is omarmd door gerenommeerde kwekers en importeurs.”

Golfbanen en -clubs: doe ook mee

Hoofdgreenkeeper Ro Wempe heeft bewust twee onderbroeken onder de grond gestopt, zo’n 20 centimeter diep. Zo kan hij de grond van de bosholes (op voormalige strandwallen) vergelijken met de grond van de andere holes die liggen op snipperstukjes voormalige bollengrond. Een begraven onderbroek moet wel goed gemarkeerd worden, anders vind je de plek over twee maanden niet meer terug. Wempe heeft daarom op de begraafplaatsen bordjes met “Onderbroekenlol” geplaatst. Die trekken de aandacht en zullen vragen oproepen bij golfers, maar dat is precies de bedoeling. Zo kan Golfbaan Tespelduyn wijzen op het belang van een gezonde bodem en de weg om gezonde voorwaarden te bereiken of vast te houden: GEO-certificering (het traject dat golfbanen en -clubs doorlopen op weg naar duurzaam beheer). 

Golfclubs en -banen kunnen meer informatie vinden op de website kavb.nl en op Facebook.com/GrondGezond. De Soil Your Undies Challenge is natuurlijk geen wetenschappelijk onderzoek dat bijvoorbeeld gebruikt kan worden voor GEO-certificering, maar het is wel een uitstekende manier om het belang van een schone bodem uit te leggen aan bezoekers. En om lokaal publiciteit te trekken voor duurzaam golfbaanbeheer, want de media vinden de onderbroekenacties interessante kost. Golfbanen met een GEO-certificaat (of “OnCourse” naar GEO) die nu al helemaal geen gewasbeschermingsmiddelen meer gebruiken. kunnen die boodschap via de onderbroekenactie aan een groot publiek vertellen. Andere golfbanen kunnen via de Soil Your Undies Challenge uitleggen hoe ze met duurzaam beheer op weg zijn naar nulgebruik. Men kan ook laten zien wat er allemaal gedaan wordt om een gezonde leefomgeving te bereiken en de biodiversiteit op het terrein te vergroten.

Een nog grotere biodiversiteit is een van de speerpunten van Tespelduyn. Er staan namelijk niet alleen maar prachtige hyacinten en tulpen op de baan in Noordwijkerhout - er groeit en leeft veel meer. Dat werd duidelijk bij de uitreiking van het GEO-certificaat aan de 9-holes golfbaan met restaurant en feest- en vergaderfaciliteiten. Bij een uitgebreide natuurinventarisatie op Tespelduyn, onderdeel van de GEO-certificering, werden 630 verschillende soorten geteld: vogels, planten, paddenstoelen, vlinders, libellen, insecten, zoogdieren, mossen en amfibieën. Hoofdgreenkeeper Wempe en een team van deskundige vrijwilligers onder leiding van coördinator Jos Ploeg werkt in het GEO-traject nauw samen met Koninklijke Nederlandse Natuur Vereniging afdeling Bollenstreek. “Bij de eindbeoordeling kregen wij het mooist denkbare compliment”, zei coördinator Ploeg bij de uitreiking van het internationale duurzaamheidskeurmerk. “De GEO Foundation gaf namelijk aan nog niet eerder een inventarisatie van ons niveau te hebben gezien, dus veel dank gaat uit naar de KNNV!”

onderbroeken actie golfbanen

Meer over de onderbroekenactie

De KAVB daagt iedereen uit om dit voorjaar een onderbroek in de grond te begraven en daarmee te testen hoe het met het bodemleven gesteld is. Iedereen, dat wil zeggen: boeren, burgers en buitenlui. Het wordt aangemoedigd dat deelnemers de resultaten met elkaar delen op bijeenkomsten en via sociale media met de hashtag #SoilYourUndies2019NL. Het initiatief voor de Soil Your Undies Challenge is ontstaan in Canada en wordt dit voorjaar voor het eerst uitgebreid gepromoot in Nederland. Deelnemers die een foto van zichzelf en een onderbroek op social media delen, dingen mee naar de felbegeerde Undies Award. Het startschot van de eerste Soil Your Undies Challenge in Nederland is gegeven op woensdagochtend 17 april bij tulpenboer Tom Groot in Nieuwe Niedorp (Noord-Holland). Een vakjury met vertegenwoordigers van onder meer Wageningen Universiteit (WUR), het Clusius College en de KAVB beoordeelt in juni de opgegraven onderbroeken en bepaalt welk bollenperceel de beste bodem van Nederland heeft.

onderbroeken actie golfbanen
Hoofdgreenkeeper Ro Wempe en directeur Peter Duivenvoorde van Tespelduyn