Terug naar Nieuwsoverzicht

Golfclubs zijn volop geïnteresseerd in het jeugdplan

27 maart 2024

Gerard Louter is golfjournalist en commentator bij Ziggo Sport. Elke maand gaat hij via een e-mailwisseling in gesprek met een medewerker van de NGF. Dit keer met Kaj van Leeuwen die alles weet over het nieuwe jeugdplan.

Kaj, ik begrijp dat jij alle ins en outs kent van het nieuwe jeugdplan en meer kinderen in golf krijgen is erg belangrijk dus ik wil daar van alles over aan je vragen. Maar eerst: ben jij zelf nog jeugd? In golf ben je dat tegenwoordig geloof ik tot een jaartje of 35 want dan lijkt het nog mee te vallen met het aantal jeugdgolfers …

Ha Gerard, Let’s go! Het klopt wat betreft mijn kennis over het jeugdplan, of ik echter nog bij de “jeugd” hoor met 34 lentes vraag ik mij af. Als we kijken naar de golfclubs met gras zou je dit wel kunnen stellen, aangezien de gemiddelde leeftijd daar geregeld boven de 65 jaar ligt. Toch spreken veel clubs wel van jeugd tot een hogere leeftijd dan dat wij dat doen, bij ons is jeugd tot en met 21 jaar. En in het nieuwe jeugdplan hebben we gekeken tot en met 18 jaar.

Ik wist dat het niet best gesteld was met het aantal jeugdgolfers, maar ik schrok toch toen ik de meest recente cijfers zag. Vooral deze vind ik verbijsterend: sinds 2013 in Nederland een daling van 38 procent van het aantal golfers onder de achttien jaar, terwijl het totaal aantal golfers juist flink is toegenomen. Nederland staat nu vijfde als je kijkt naar het totaal aantal golfers in 49 Europese landen. Maar als je naar het percentage golfers tot 18 jaar kijkt wordt het pijnlijk. In Frankrijk is tien procent van alle golfers jonger dan achttien, in België elf en in Spanje zelfs twaalf procent. Het Europese gemiddelde ligt op acht procent, Nederland komt tot een schamele drie procent. Van 49 Europese landen bungelt Nederland onderaan op plek 47. Hoe hebben we dat in vredesnaam voor elkaar gekregen Kaj?

Ik schrok ook enorm van die cijfers. Het feit dat de NGF gestopt is met het organiseren van wedstrijden voor jeugd en de financiële crisis waarbij de focus ging naar de doelgroep die een lidmaatschap kan betalen met volwaardig speelrecht, dat zijn wel hele belangrijke redenen. Uiteindelijk is er gewoonweg te weinig focus vanuit de NGF geweest voor jeugd de afgelopen jaren.

De NGF krijgt van veel dingen de schuld, soms terecht, soms ook geheel onterecht, maar dat is nu eenmaal het lot van een sportbond. Hoe dan ook goed Kaj dat jij als NGF’er erkent dat de focus te weinig op jeugdgolf is geweest. Maar laten we vooral naar de toekomst kijken. Een ambitieus jeugdplan opstellen is mooi, maar clubs bewegen meer energie en misschien ook wel geld te steken in het aantrekken van jeugd, is een heel ander verhaal. Wat moet er volgens jou vooral gebeuren?

Wij moeten er samen met de clubs voor zorgen dat het op de clubs en banen een spreekwoordelijk “feestje” wordt voor jeugd. Clubs steken vaak best energie in het werven van kinderen, maar als die kinderen dan komen krijgen ze iets voorgeschoteld wat ze niet leuk vinden, er is geen aantrekkelijk jeugdprogramma. Ik maak vaak de vergelijking met spruitjes. Een klein groepje kinderen vindt spruitjes lekker, maar de meeste kinderen zeker niet. We moeten iets aanbieden wat alle kinderen lekker vinden.

Spruitjes, blij dat ik die nooit meer hoef te eten Kaj. Wat wil jij die kinderen voorschotelen? Patat? Hamburgers? Broodjes kroket?

In ieder geval iets wat ze lekker vinden! Veel clubs hebben een heel mager jeugdprogramma, denk aan twintig jeugdlessen en verder weinig tot niets. Dit moet, zoals bij andere sporten een jaarrond programma worden. En kinderen moeten de baan in, holes spelen, dat balletje in de hole krijgen, dat is toch wat wij golfers allemaal zo leuk vinden en waar de sport om gaat. In onze plannen gaan kinderen minstens vijftig procent van de tijd echt golfen in de baan en niet rondhangen op een range of de puttinggreen.

Ik denk dat alle clubs zullen zeggen jeugd heel belangrijk te vinden en bereid zijn mee te gaan in jullie plannen. Maar het verleden leert dat jeugd vaak als lastig wordt gezien en dat het op veel clubs bij goede bedoelingen blijft of dat de interesse er gewoon niet is. Hoe gaan jullie de clubs overtuigen nu echt in te zetten op meer jeugd?

Het mooie is dat wij heel veel clubs helemaal niet hoeven te overtuigen. Dit zien wij aan de opkomst en reacties tijdens onze eerste vier bijeenkomsten die wij hebben georganiseerd over het nieuwe jeugdplan eind 2023 én aan de aanmeldingen voor de komende acht bijeenkomsten in de nieuwe jeugdregio’s, die wij overigens samen met GolfTON en PGA Holland hebben georganiseerd. Daar komen meer dan 225 mensen die samen bijna 100 clubs vertegenwoordigen op af.

Dat klinkt positief. Jouw NGF-collega Alexander Renders vertelde in de podcast Podje Golf dat de ambitie is om van drie procent golfers tot 18 jaar naar 8 procent te gaan in vijf jaar tijd. Is dat niet onrealistisch?

Het is inderdaad een ambitieus doel. Maar we staan er slecht voor, het voordeel daarvan is dat kleine verbeteringen al voor een groot effect kunnen zorgen. Gelukkig hebben wij die voorbeelden ook in Nederland, er zijn clubs die actief aan de slag gegaan zijn met jeugd en nu acht procent of zelfs meer halen. Als wij met elkaar aan de slag gaan weet ik zeker dat die aantallen ook op andere clubs gehaald kunnen worden!

Raadpleeg de NGF-kalender voor de data van regiobijeenkomsten waarin het jeugdplan van de NGF,  GolfTON en PGA Holland wordt gepresenteerd.

Lees ook: Gerard Louter in gesprek met Ruth van Dongen, data scientist bij de NGF.