Terug naar Algemene informatie over de NGF-pas

Het clublidmaatschap en de bijbehorende NGF-pas

Als golfer krijg je een digitale NGF-pas zodra je lid bent geworden bij een van de ruim 270 golfclubs in Nederland. Alles wat je moet weten over de NGF-pas hebben we voor je op een rij gezet.

Lid worden van een club

Wanneer je begint met golf en na je golfbaanpermissie een handicap krijgt, dan moet je die laten registreren bij een golfclub. Er zijn meerdere vormen van lidmaatschap in golf. De meeste golfers worden lid van een club en sluiten een (volledig) speelrecht af op de baan van deze club. Dit betekent dat ze een vast aantal keer - of onbeperkt - mogen golfen op de golfbaan die bij deze golfclub hoort. Je kunt er ook voor kiezen om alleen een handicapregistratie-lidmaatschap af te sluiten bij een golfclub; zo'n lidmaatschap wordt tegenwoordig door heel veel golfclubs aangeboden en is goedkoper dan een speelrecht-lidmaatschap. Je betaalt dan wel elke keer dat je een rondje gaat spelen een losse prijs. Dit wordt een 'greenfee' genoemd. Nog een andere keuze is lid worden van een golfclub die handicapregistratie-lidmaatschap biedt maar niet op een vaste golfbaan speelt.

Een overzicht van alle Nederlandse golfclubs is te vinden op GOLF.NL. Je kunt daar bij "Uitgebreid zoeken" selecteren wat voor soort club je zoekt (lidmaatschapsvorm: volledig, beperkt, registratie) en in welke regio. Wanneer je interesse hebt voor een club, kun je contact opnemen met die vereniging. Zodra je lid van een club bent, kun je qualifying scores bij die club inleveren zodat deze vereniging jouw handicap kan administreren en bijhouden.

Bij een lidmaatschap is onder meer inbegrepen:

De NGF-pas

Als lid van een golfclub ontvang je een NGF-pas met de naam van jouw club en jouw handicap. Dit is een digitale pas die je vindt in de app GOLF.NL, op mijn.golf.nl (de desktop-/tablet-variant van de app GOLF.NL) en soms ook in de online omgeving van jouw golfclub. Ben je lid van twee clubs, dan zie je op de app twee NGF-pasjes. De digitale pas laat meteen na een qualifying ronde de nieuwe handicap zien.

  • Heb je de app GOLF.NL al geïnstalleerd op je telefoon, dan vind je de digitale NGF-pas in je profiel.
  • Heb je de app GOLF.NL nog niet op je telefoon, dan kun je die hier downloaden.

De transitie van een plastic naar een digitale pas

Een digitale pas heeft veel voordelen. Het grootste voordeel is duurzaamheid: de digitale pas is minder belastend voor het milieu.

In 2020 kregen alle golfers nog automatisch een digitale pas én een fysieke plastic pas, tenzij een speler of een club liet weten dat ze geen plastic pas wensten. Dat resulteerde erin dat in 2020 nog maar zo'n 50 procent van de golfers een plastic pas had.

In 2021 krijgen alle golfers alleen nog automatisch een digitale NGF-pas en niet meer een plastic pas. Wil je om bepaalde redenen toch nog per se een plastic pas, dan moet je die bij je club aanvragen. Golfclubs kunnen in hun clubsoftwaresysteem een plastic pas voor jou aanvragen in de periode van 1 november 2020 tot 15 januari 2021. Daardoor zal je in 2021 via je eigen club toch nog een plastic pas krijgen.

Maar bedenk eerst goed of je nog steeds per se een plastic pas wilt hebben. Je hebt immers een digitale pas en die biedt jou en je club veel voordelen.

  • Een digitale pas is minder belastend voor het milieu en heb je altijd bij je in je telefoon.
  • Een digitale pas staat op je smart phone en is "coronaproof".
  • Met de digitale pas beschik je altijd over je actuele handicap, want na elke qualifying ronde wordt de handicap op je digitale pas geactualiseerd.
  • In de aanloop naar de invoering van het World Handicap System (WHS) in 2021 toont je NGF-pas niet alleen jouw EGA-handicap maar ook je nieuwe WHS-handicap die je op dat moment zou hebben (lees hier meer).
  • De digitale NGF-pas is bij meeste golfclubs in de online clubomgeving geïntegreerd.
  • De digitale NGF-pas kan niet stuk en je kunt de pas niet verliezen.
  • De digitale pas heeft een barcode en QR-code die gebruikt kan worden voor het kassasysteem, het registreren van een golfronde en andere toepassingen op golfclubs. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn van de NGF-pas op jouw club, informeer er dan naar bij jouw golfclub.
  • De digitale NGF-pas is ook geldig en wordt geaccepteerd in het buitenland. Het is dus niet nodig om voor een golfvakantie een fysieke pas aan te vragen via je club. De digitale pas van iedere speler verschijnt zoals gezegd in de app GOLF.NL en is ook zichtbaar als je inlogt op mijn.golf.nl (voor golfers die de app GOLF.NL niet hebben). Er is geen internetverbinding nodig als je digitale pas in het buitenland op de app wil laten zien. Bij mijn.golf.nl is wel een internetverbinding nodig. Als je de app GOLF.NL niet hebt, kun je voor vertrek naar het buitenland een screenshot maken van je digitale pas en die foto tonen op de banen in het buitenland.

NGF-kaartje verloren, gestolen of niet-werkende magneetstrip

Heb je nog altijd een plastic NGF-pas en ben je het pasje verloren of is de pas gestolen? Maak dan eerst de keuze of je opnieuw een plastic pas wilt hebben, je hebt immers ook een digitale NGF-pas. Heb je toch een nieuwe plastic NGF-pas nodig, dan dien je een duplicaatkaartje aan te vragen bij je eigen golfclub en niet bij de NGF. Je ontvangt het duplicaatkaartje dan spoedig van je eigen golfclub.

(Voor leden van de Stichting Golfsport die een plastic NGF-pas nodig hebben is de regeling anders; lees hier meer).

Magazine GOLF.NL

Alle golfers die lid zijn van een Nederlandse golfclub hebben niet alleen een NGF-pas maar ontvangen ook twee maal per jaar het magazine GOLF.NL (één per adres). Indien je het tijdschrift niet ontvangt maar wel wilt ontvangen, kan je dit doorgeven aan jouw golfclub. Zij kunnen er voor zorgen dat je het magazine op jouw adres gaat ontvangen.

(Voor leden van de Stichting Golfsport is de aan- of afmelding voor het magazine GOLF.NL anders geregeld; zie voor meer informatie daarover deze pagina).

Verhuizing of aanpassen NAW-gegevens

Ga je verhuizen? Geef de mutaties van jouw NAW-gegevens aan je golfclub door en het wordt automatisch aangepast in de centrale database van de NGF. 

(Leden van de Stichting Golfsport kunnen hun gegevens zelf wijzigen; zie voor meer informatie daarover deze pagina).

Wisselen van club

Stap je over van de ene club naar een andere, dan zal je nieuwe club jouw handicapregistratie overnemen. Geef je overstap door aan je oude golfclub en zij zetten in hun softwaresysteem het vakje 'homecourse' uit zodat je nieuwe club jouw homecourse kan worden en je handicap kan registreren. 

Als je lid wordt van een tweede golfclub, dan kan er maar één club jouw handicapregistratie verzorgen. Dat is de club die jij als homecourse kiest.

Beëindigen lidmaatschap

Als je het lidmaatschap van een golfclub beëindigt, dan wordt je handicap "bevroren". Word je binnen één jaar opnieuw lid van een golfclub, dan pakt deze club je handicapregistratie weer op (de oude data worden bewaard in de centrale database van de NGF). Als je handicap langer dan één jaar verlopen is, dan moet je één qualifying kaart spelen om een handicap te verkrijgen.