Terug naar Algemene informatie over de NGF-pas

Het clublidmaatschap en de bijbehorende NGF-pas

Als golfer krijg je een digitale NGF-pas zodra je lid bent geworden bij een van de ruim 270 golfclubs in Nederland. Alles wat je moet weten over de NGF-pas hebben we op rij voor je gezet.

Lid worden van een club

Wanneer je begint met golf en na je baanpermissie een handicap krijgt, dan moet je die laten registreren bij een golfclub. Er zijn tegenwoordig meerdere vormen van lidmaatschap. Je kunt bijvoorbeeld volwaardig lid worden bij een club (onbeperkt spelen op de baan van deze club). Een andere keuze is lid worden van een club die niet op een vaste baan speelt maar die wel handicaps registreert en korting biedt op greenfees voor verschillende golfbanen. Je kunt er ook voor kiezen om alleen een handicapregistratielidmaatschap af te sluiten; zo'n registratielidmaatschap wordt tegenwoordig door heel veel golfclubs aangeboden.

Een overzicht van alle Nederlandse golfclubs is te vinden op waarkanikgolfen.nl. Je kunt daar selecteren wat voor soort club je zoekt (lidmaatschapsvorm: volledig, beperkt, registratie) en in welke regio. Wanneer je interesse hebt voor een club, kun je contact opnemen met die vereniging. Zodra je lid van een club bent, kun je qualifying scores bij die club inleveren zodat deze vereniging jouw handicap kan administreren en bijhouden. 

De NGF-pas

Als lid van een golfclub ontvang je een NGF-pas met de naam van jouw club en jouw handicap. 

Sinds begin 2019 hebben alle golfers een digitale NGF-pas. Deze digitale pas is te vinden in de app GOLF.NL en vaak ook in de online clubomgeving. (Ben je lid van twee clubs, dan zie je op de app twee NGF-pasjes.) De digitale pas laat meteen na een qualifying ronde de nieuwe handicap zien.

  • Heb je de app GOLF.NL al op je telefoon, dan vind je de digitale NGF-pas als je klikt op "profiel".
  • Heb je de app GOLF.NL nog niet op je smart phone, dan kun je die hier downloaden.

Er is ook een desktop-/tablet-variant van de app GOLF.NL: mijn.golf.nl. Ook op mijn.golf.nl is de digitale NGF-pas te vinden (kijk bij "Mijn profiel").

De digitale pas is minder belastend voor het milieu. Golfers die in 2020 geen plastic pas willen ontvangen, kunnen dat bij hun club aangeven; lees hier de procedure.


‘Een golfer kan bij zijn/haar golfclub aangeven dat hij of zij geen fysieke NGF-pas wil ontvangen’


digitale ngf-pas

NGF-kaartje verloren, gestolen of niet-werkende magneetstrip


Een deel van de golfers heeft naast de digitale pas ook nog een plastic NGF-pas. Ben je de plastic NGF-kaart verloren of is de pas gestolen? Maak dan eerst de keuze of je opnieuw een plastic pas wilt hebben; je hebt immers ook een digitale NGF-pas. Heb je toch een nieuwe plastic NGF-pas nodig, dan dien je een duplicaatkaartje aan te vragen bij je eigen golfclub en niet bij de NGF. Je ontvangt het duplicaatkaartje dan spoedig van je eigen golfclub.

(Voor leden van de Stichting Golfsport die een plastic NGF-pas nodig hebben is de regeling anders; lees hier meer.)

Magazine GOLF.NL


Alle golfers die lid zijn van een Nederlandse golfclub ontvangen twee maal per jaar het magazine GOLF.NL (één per adres). Indien je het tijdschrift niet ontvangt maar wel wilt ontvangen, dien je contact op te nemen met jouw golfclub. Jouw vereniging kan er voor zorgen dat je het magazine op jouw adres ontvangt.

(Voor leden van de Stichting Golfsport is de aanmelding voor het magazine GOLF.NL anders geregeld; op deze pagina kunnen ze zich aanmelden of afmelden voor het magazine.)

Verhuizing of aanpassen NAW-gegegevens


Ga je verhuizen? Clubleden dienen mutaties van de NAW-gegevens aan de eigen vereniging door te geven. 

Wisselen van club


Stap je over van de ene club naar een andere, dan zal je nieuwe club de handicapregistratie overnemen. Je oude golfclub moet dan in het handicapsoftwaresysteem van de vereniging het vakje homecourse uitvinken. Je nieuwe club moet aanvinken dat deze vereniging jouw homecourse is. 

Als je lid wordt van een tweede golfclub, dan kan er maar één club jouw handicapregistratie verzorgen. Dat is de club die jij als homecourse kiest.

Beëindigen lidmaatschap


Als je het lidmaatschap van een golfclub beëindigt, dan wordt je handicap "bevroren". Word je binnen vijf jaar opnieuw lid van een golfclub, dan pakt deze club je handicapregistratie weer op (de oude data worden bewaard in de app GOLF.NL). Als je handicap langer dan vijf jaar verlopen is, dan moet je één qualifying kaart spelen om een handicap te verkrijgen.

Waarom een digitale pas?

  • De digitale pas is minder belastend voor het milieu.
  • Met de digitale pas beschikt iedere golfer altijd over zijn/haar actuele handicap, want na elke qualifying score wordt de handicap op de digitale pas geactualiseerd. Cijfers van de app GOLF.NL tonen aan dat dit golfers stimuleert om meer qualifying scorekaarten in te leveren.
  • De digitale NGF-pas kan in de eigen online clubomgeving geïntegreerd worden. Alle softwareleveranciers beschikken over de juiste documentatie en technische gegevens om deze koppeling te kunnen maken. Vraag je clubsoftwareleverancier naar de mogelijkheden.
  • De digitale NGF-pas maakt de identificatie van gastspelers mogelijk. Hiermee kan een golfer zich altijd identificeren.
  • De digitale pas heeft een barcode en QR-code die gebruikt kan worden voor het kassasysteem, het registreren van een golfronde en andere toepassingen op de golfclub. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor de club, informeer dan bij je softwareleverancier of neem contact op met de NGF.