Terug naar Kalender

Cursus Baaninrichting (17 en 24 mei)

De NGF houdt in mei 2024 een cursus Baaninrichting: één dagdeel online (theorie) en één dagdeel op locatie (praktijk).

Voor wie?

Deze cursus is bedoeld voor baancommissies, greenkeepers, wedstrijdcommissies en regel- en handicapcommissies.

Wanneer en waar?

  • Deel 1: online op vrijdag 17 mei 2024 van 14.00 tot 17.00 uur.
  • Deel 2: een praktijkmiddag op vrijdag 24 mei 2024 van 14.00 tot 17.00 uur. Over de locatie volgt later meer informatie. Hierbij zullen we tijdens een wandeling over de baan markeringen en plaatselijke regels bespreken en toelichten.

Aanmelden?

Je kunt je aanmelden door dit formulier in te vullen. Als je alles hebt ingevuld, klik je op verzenden. Let op! Na aanmelding ontvang je vrijwel meteen een automatisch bevestigingsbericht van Google Formulieren. Zie je dit niet meteen verschijnen, kijk dan in de spamfolder van je mail.  

Waarom deelnemen?

Het blijkt in de praktijk dat wij met onze cursussen veel clubcommissies en golfbanen handvatten kunnen aanreiken waardoor het gemakkelijker wordt om de baaninrichting te optimaliseren en zo lang mogelijk qualifying condities te behouden. Dit bevordert de doorstroming in de baan en het spelplezier van de golfers.

De inrichting van een golfbaan heeft invloed op een aantal aspecten van het golfspel zoals de qualifying condities, de spelregels en het plezier van de spelers. Denk hierbij aan de markeringen van waterhindernissen en grond in bewerking. We spelen allemaal volgens dezelfde golfregels. Maar er kunnen soms wel kleine verschillen zijn omdat er op golfbanen lokale, 'plaatselijke' regels van toepassing zijn. Bijvoorbeeld bij onderhoud, wedstrijden en afwijkende weersomstandigheden. Deze aanpassingen zijn onder bepaalde voorwaarden mogelijk met behoud van qualifying condities, zodat spelers hier geen of minder hinder van ondervinden en gewoon voor hun handicap kunnen spelen. Plaatselijke regels kunnen ook een oplossing bieden in geval van schade aan de baan door dieren, waardoor grote delen van de fairways niet meer bespeelbaar zijn.

Als club of baan is het belangrijk om je golfer goed te informeren over de plaatselijke regels (local rules) en tijdelijke plaatselijke regels (temporary local rules). Het is belangrijk dat in de baan de 'paaltjes' goed staan en de plaatselijke regels goed zijn omschreven zodat de spelers weten wat ze in bepaalde situaties moeten doen. Voor de regel- en wedstrijdcommissies is het goed om elk jaar de cursus Baaninrichting en de cursus Wedstrijdorganisatie te volgen. De baaninrichting hangt nauw samen met de golfregels en is ook belangrijk voor wedstrijden.

Voorbeelden van en richtlijnen voor (tijdelijke) plaatselijke regels zijn te vinden in het document 'Plaatselijke regels'. Ook het document 'Baanmarkeringen' biedt richtlijnen voor regelcommissies, baancommissies en greenkeepers. Beide documenten zijn te vinden op deze pagina van Caddie.

In de cursus zullen we uitgebreid ingaan op qualifying condities (en q condities aangeven in Caddie), baanmarkeringen en plaatselijke regels. Hierbij zullen we eenvoudige handvatten aanreiken voor het up to date houden van de baaninrichting. Tevens zullen we uitgebreid aandacht besteden aan het oplossen van praktische problemen die bij de baaninrichting kunnen voorkomen. Ook aan de orde komen de bevoegdheden van commissies en onderlinge communicatie, afstandsmarkeringen, abnormale baanomstandigheden (GUR, obstakels), verboden speelzones, waste areas, teemerken, kleuren tees, pinposities en het maaibeleid. Kortom: hier moet je bij zijn!

Vragen

Voor vragen over de cursus mag je gerust contact opnemen met Robert Hage.

Meer cursussen

Ga voor het complete cursusaanbod naar de NGF-kalender.