Inhoud caddie

Wat zijn qualifying spelvormen en condities? Wat is een 'acceptabele score'?

Een 'acceptabele score' is wat voorheen, in het EGA Handicap Systeem, een 'qualifying score' werd genoemd. Het gaat dus om scores die geschikt zijn voor handicapdoeleinden. Een acceptabele score is een score uit een ronde gespeeld:

  • volgens de golfregels;
  • op een door de NGF gemeten baan met Course en Slope Rating die ook nagenoeg in de toestand verkeert zoals deze was tijdens de rating;
  • in de aanwezigheid van een marker;
  • in een in Nederland toegelaten spelvorm.

In Nederland zijn handicapscores toegestaan bij de volgende spelvormen (zowel wedstrijden als qualifying ronden):

Golfclubs kunnen in Caddie aangeven welke combinaties van holes qualifying zijn en welke niet. De handicap- en regelcommissie van de club beslist of er sprake is van qualifying condities, maar het verdient aanbeveling dat de commissie hierover overleg pleegt met de baanexploitant, greenkeepers en baancommissie.

Het is belangrijk dat banen de qualifying status aan- of uitvinken op Caddie, want Caddie wisselt die informatie uit met de app GOLF.NL. Als golfers op een baan komen of een baan willen gaan bezoeken, dan is het belangrijk dat ze weten of ze er een qualifying ronde kunnen spelen of niet. Lees hier hoe je de qualifying status aanpast in Caddie.

Vraag: Is elke individuele Stableford- of strokeplaywedstrijd per definitie qualifying?
Antwoord: Ja, de commissie mag een dergelijke wedstrijd niet non-qualifying verklaren, ongeacht de handicap allowance die eventueel gekozen wordt.

Vraag: Kunnen we een Stableford- of strokeplay (non-qualifying) wedstrijd organiseren met bijvoorbeeld driekwart (75%) handicapverrekening?
Antwoord: Als er sprake is van qualifying baancondities, dan is een Stableford- of strokeplay-wedstrijd per definitie qualifying. Eventuele handicapverrekening heeft alleen invloed op de wedstrijduitslag.

Vraag: Sommige wedstrijdcommissies willen dat wedstrijden van 1 november tot 1 april non-qualifying zijn terwijl de baan in de meeste gevallen qualifying condities heeft. Waarom? Omdat er dan misschien meer leden meedoen want dan gaat hun handicap niet omhoog. Dat betekent bijna de helft van het jaar non-qualifying wedstrijden. Wat vinden jullie hiervan?
Antwoord: Een wedstrijd is per definitie qualifying als de spelvorm qualifying is en als er sprake is van qualifying condities. Indien de baan door de condities moeilijker of gemakkelijker speelt dan normaal, dan zorgt de PCC voor correcties.

Vraag: Kunnen wedstrijden later alsnog op qualifying worden gezet?
Antwoord: Nee, een wedstrijd is op basis van de gekozen spelvorm qualifying of niet. Alleen de baancondities zouden zodanig kunnen zijn dat er van qualifying condities geen sprake is. Beide zaken moeten vooraf duidelijk zijn, al kan het weer natuurlijk tijdens een ronde nog roet in het eten gooien.

Vraag: Hoe te handelen als de baan gedurende een wedstrijd onbespeelbaar wordt?
Antwoord: Het hangt er van af of de baan tijdelijk of de gehele dag onbespeelbaar is. De wedstrijd kan na het stilleggen van het spel hervat worden zodra de baan weer bespeelbaar is (gemaakt). Als een baan uren lang onbespeelbaar is, dan moet de wedstrijd afgelast worden. Scores van spelers die minimaal 9 holes hebben gespeeld, moeten wel voor handicapdoeleinden worden gebruikt.

Vraag: Wanneer gaat de app GOLF.NL communiceren met de clubsoftware over qualifying condities? Nu moet je op twee plaatsen aangeven (op Caddie en in de eigen clubsoftware) dat de baan wel of niet qualifying is. Hier door ontstaan makkelijk fouten.
Deze synchronisatie hopen we in 2021 te realiseren.

Ga terug naar de lijst met veelgestelde vragen.