Inhoud caddie

Regionaal traject toont kansen jeugdgolf

23 mei 2022

Zes golfclubs in de regio Den Bosch bewijzen dat je met elkaar een gedegen jeugdbeleid kunt neerzetten. De succesvolle pilot krijgt navolging in de rest van het land. De NGF denkt aan regionale competities voor jeugdteams met een landelijke finaledag.
“De clubs ervaren dat deze aanpak werkt en zien de resultaten, ook in de toename van jeugdleden”, zegt Twan Boerdonk, manager van het project namens de NGF. “Voor ons bewijst deze pilot dat wat we voor ogen hebben - een breed draagvlak creëren voor golf als jeugdsport in Nederland - ook echt mogelijk is.”

Hij noemt optimale taakverdeling als een van de lessen die hij zelf leerde. “Meerdere vrijwilligers met kleinere taken werkt beter dan grote taken neerleggen bij enkele vrijwilligers”, merkte hij. “En dat kan als clubs samenwerken, want dan kun je een beroep doen op een grotere groep vrijwilligers van verschillende clubs.” In de regio Den Bosch bereikt het jeugdtraject na twee jaar een fase waarin Boerdonk ook steeds meer van zijn taken kan overdragen aan de clubs.

Regionale jeugdcompetitie voor teams

De samenwerking tussen BurgGolf de Haverleij, Golfclub Vught, Golfclub Landgoed Coudewater, Golfclub Bois-le-duc en Golfclub de Dommel is dus het eerste goede voorbeeld. Met Golfclub De Schoot uit Sint-Oedenrode sloot onderweg een zesde deelnemer aan bij de krachtenbundeling van jeugdgolf in Noordoost-Brabant.
Een groeps-app met alle ouders zorgt voorbetrokkenheid van het thuisfront

Een belangrijke vrucht van hun samenwerking is de Junior Golf Sixes Den Bosch, een regionale jeugdcompetitie opgezet naar het voorbeeld van de Golf Sixes League van de European Tour. Maar die opzet slaat in Nederland minder aan door het beperkt aantal jeugdleden bij veel clubs. Daarom is in de regio Den Bosch gekozen voor twee teams met drie kinderen per club. Deze teams spelen eerst zes holes volgens de spelvorm Texas Scramble en aansluitend een drive-, chip- en putt-wedstrijd.

Boerdonk maakt de vergelijking met kinderen die na een voetbalwedstrijd nog een serie penalty’s mogen nemen. “Alles wat we de kinderen willen laten ervaren op de golfbaan komt hierin terug: succesbeleving, plezier, uitdaging en snelheid. Alleen de beste score telt in deze spelvorm, maar op de scorekaart worden wel alle afstanden genoteerd en die kunnen de pro’s gebruiken voor hun lesprogramma en de ontwikkeling van het spel van alle kinderen.” De Junior Golf Sixes Den Bosch loopt een jaar en blijkt een succesformule.

Bezorg de kinderen een leuke dag

Dat beaamt Ursula Beerens, enthousiast en betrokken jeugdcommissielid van Golfclub Vught. Haar vereniging zag het aantal jeugdgolfers snel groeien van slechts twee naar 45 leden. Beerens noemt laagdrempeligheid als een van de succesfactoren van de regionale competitie. “Iedereen kan meedoen, ook onze leden van zeven jaar. De spelvormen hebben een hoge funfactor. In het begin vinden de kids het nog ver lopen op de grote baan, maar daar hoor je al snel niemand meer over. Je ziet ze ook progressie maken.”

Beerens: “Maar we bezorgen de kinderen ook een fijne dag. Dat zit in kleine dingen die het verschil maken. Ze krijgen bij ons een worstenbroodje en een glas ranja. Dan blijven ze aan tafel zitten en creëer je verbinding. Na afloop delen we medailles en een grote wisselbeker uit. Dat kost niet veel maar je maakt er kinderen enorm blij mee. Deze prettige ervaringen nemen de kinderen én hun ouders mee naar huis. Ik probeer de ouders er zoveel mogelijk bij te betrekken. We nemen ze bijvoorbeeld op in de groepsapp. Ouders willen graag als begeleider bijspringen. De vaders en moeders die mee de baan in gaan maar nog niet golfden, raken geïntrigeerd en hebben inmiddels allemaal zelf golflessen genomen bij ons. Dan verspreidt het zich als een olievlek.”

Laat zien hoe leuk golf is voor jeugd

De jonge golfers ervaren dankzij de samenwerking met de regio dat veel meer andere kinderen golfen en ontmoeten leeftijdsgenoten van hun eigen niveau. Dat beeld is volgens Beerens goed voor de uitstraling en draagt de club daarom actief uit via diverse media-kanalen. “Na de winst in de overall wedstrijd van de Junior Golf Sixes Den Bosch zochten we de publiciteit. We zetten op die manier de kinderen in het zonnetje, laten zien dat we ook jeugdleden hebben en die vertellen hoe leuk ze het bij ons vinden. Twee talentvolle broertjes uit het team hebben we in een blad over hun ervaringen laten vertellen. Die berichten leveren positieve reacties op. Zo ontving ik van een moeder een bericht waarin ze aangaf dat haar zoon en zijn vriendje al golfen maar per se bij ons lid willen worden, omdat ze lazen dat wij meedoen aan die leuke competitie.”

"Dankzij deze aanpak kiest mijn zoon nu voor golf"

Ook op bestaande jeugdleden heeft de regionale competitie een grote aantrekkingskracht. “Alle kinderen die vorig jaar deelnamen, wilden dit jaar absoluut opnieuw meedoen. In dat opzicht is het jammer dat we maar twee teams kunnen aanmelden. De moeder van een jeugdlid van zeven jaar vertelde me over haar zoon, die aangaf dat hij de belangrijke tenniswedstrijd daarom dat weekend moest laten schieten. Hij kiest voor golf. En ik hoor dat jeugdleden golfspullen vragen voor hun verjaardag. Allemaal signalen dat we op de goede weg zijn. Verjonging is ook noodzakelijk voor de toekomst van onze clubs. Sommige oudere leden moeten nog wel wennen aan kinderen op de baan, want die zijn natuurlijk wat drukker. ‘Wat als het jouw eigen kleinkinderen zouden zijn?’, leg ik ze dan voor.”

Talentengroep

De ambitieuzere jongens en meisjes zijn samengebracht in een talentengroep. “Op iedere club heb je wel een of twee kinderen die net wat meer willen oefenen dan de rest”, aldus Boerdonk. “De pro’s hebben samen een trainingsprogramma gemaakt en meten en delen de ontwikkeling van deze kinderen, waardoor zij verder kunnen groeien. Je zag direct de onderlinge chemie toen deze kinderen voor het eerst bij elkaar kwamen.” De NGF leidde daarnaast veertien vrijwilligers van de verschillende clubs op tot jeugdcoaches en dit voorjaar startte een volgende groep met deze opleiding.

Clubs leren van elkaar

Naast een activiteitenkalender voor de jeugd is er tijdens het traject een aparte kalender voor de clubs en banen. Een keer in de twee maanden bespreken de clubs samen de taken en doelen. Ze delen een good practice van hun jeugdbeleid en leren op die manier van elkaars opleidingsprogramma, inzet van jeugdcoaches of organisatie van wedstrijden en evenementen. Deelnemers die pas begonnen zijn met hun jeugdbeleid op de club kunnen hierdoor snel stappen zetten. Ook de pro’s wisselen kennis en ervaringen uit. Het leidt tot synergie. Een mooi voorbeeld: een van de deelnemende clubs met een wachtlijst verwijst nieuwe golfers naar een andere club in de regio die nog wel plaats heeft voor nieuwe leden. “Dan wordt de golfsport de grote winnaar”, aldus Boerdonk.

Beerens: “Natuurlijk verschillen clubs van elkaar en de ene club pakt het weer anders aan dan de andere. Dat levert weleens discussie op, maar daar komen we dan samen uit. Je leert van elkaar. Goede communicatie is heel belangrijk. Voorafgaand aan een gezamenlijk overleg gaan we eerst samen golfen. Dan leer je elkaar ook op een andere manier kennen en dat vergroot de betrokkenheid. Tijdens het traject merkten we dat een van de clubs dreigde af te haken, maar de andere vijf clubs overtuigden die club ervan actief mee te blijven denken. Uiteindelijk zijn we geen concurrenten maar versterken we elkaar juist. Het gaat er in het jeugdtraject om dat we als golfclubs de jeugd samen meer kunnen bieden.”

Verjonging op jouw golfclub?

Ben jij geïnteresseerd in een informatieve bijeenkomst over een regionaal NGF-jeugdtraject? Of heb je vragen naar aanleiding van dit artikel of over jeugdgolf in het algemeen? Neem dan contact op.

NGF Jeugdtraject: naar 25 regio’s
De NGF begeleidt inmiddels samenwerkingsverbanden in acht regio’s. De animo bleek vorig jaar zo groot, dat de voorgenomen uitbreiding met vijf regio’s opgeschroefd werd. Optimalisatie van de samenwerking in deze regio’s heeft dit jaar prioriteit. De NGF hoopt komend jaar verder uit te breiden naar twaalf regio’s en streeft op termijn naar uiteindelijk 25 ingevulde regio’s op de kaart van Nederland. “De lijnen rond de regio’s zijn niet met een dikke stift maar met potlood getekend en kunnen de provinciegrenzen overschrijden”, benadrukt Boerdonk. “We willen dat de regio’s ook met elkaar in contact komen en blijven.”

Landelijke finale jeugdcompetitie
Een andere ambitie van de NGF is om de Junior Golf Sixes Den Bosch te adopteren en op te zetten in alle regio’s. Met in de toekomst als apotheose een landelijke finaledag op het Big Green Egg Open.

Blauwdruk jeugdbeleidsplan
De NGF wil de clubs helpen met het opstellen van een jeugdbeleidsplan. “Een blanco vel voorleggen werkt niet, maar clubs voelen ook niets voor een tot in detail voorgeschreven plan”, heeft Boerdonk ervaren. “We ontwikkelen daarom een blauwdruk voor een jeugdbeleidsplan waarin clubs aanpassingen en aanvullingen kunnen doen. Op die manier nemen we clubs veel werk uit handen maar wordt het toch hun eigen plan.”

Lees meer: Het regionaal jeugdtraject van de NGF.

Ga naar de hoofdpagina Best practices op het gebied van jeugd en familie.