Beeld: Koen Suyk
Inhoud caddie

Almeerderhout investeert in jeugdgolf

6 september 2019

Slechts 4,5 procent van het aantal golfers in Nederland is 21 jaar of jonger. Ook Golfclub Almeerderhout telde tweeënhalf jaar geleden nog maar nauwelijks zestig jeugdleden. “Een historisch dieptepunt”, vertelt jeugdvoorzitter Marcel Aldewereld. “Er móest iets gebeuren.”

“We hebben in een beleidsplan vastgelegd waar we naartoe willen. Almeerderhout wil een echte familieclub zijn en daarom is ook jeugdgolf een speerpunt. Daar investeert de club elk jaar in en we krijgen alle medewerking. We willen zoveel mogelijk jeugd enthousiasmeren voor golf. Het is belangrijk om juist onderop aanwas te houden wanneer we als club door vergrijzing leden verliezen. Daar slagen we in, want de meeste nieuwkomers zitten in de categorie 5-12 jaar. Inmiddels zijn we de honderd jeugdleden gepasseerd, dat is bijna een verdubbeling. De leden hebben een positiever beeld gekregen van jeugd en zien de noodzaak van verjonging voor de toekomst van de club.”

Betrokken golfprofessionals

“We hebben dit alleen kunnen realiseren dankzij twee betrokken golfprofessionals, Tom Stam en Margriet Kragten, die deel uitmaken van onze commissie”, vervolgt Aldewereld. Hij prijst de eveneens in het clubhuis aangeschoven Margriet Kragten (op de foto hieronder tussen een aantal jeugdleden): “Zij verzorgt niet alleen lessen maar is ook actief in de werving van jeugd en begeleiding van ouders. Ze denkt echt mee.” Je moet als pro wel affiniteit hebben met jeugdgolf, beaamt Kragten. “Het geeft mij ontzettend veel energie om met kinderen aan de slag te gaan. Je ziet dat ze er lol in hebben.” Kragten is van origine sportdocent, speelde hockey op topniveau en heeft in die sport 22 jaar ervaring opgedaan met coaching en training op verschillende niveaus. In 2017 maakte ze de overstap naar de golfwereld. “Ik ben nog betrekkelijk nieuw in golf en zie alles daardoor met een frisse blik. Dat helpt wel, denk ik; het is anders dan wanneer je al twintig jaar in deze branche rondloopt.”

Golfclub Almeerderhout met succesvol jeugdbeleid

Passende programma’s

De jeugdopleiding van Almeerderhout biedt trainingsprogramma’s voor iedere leeftijd en elk niveau:

  • Ukkies (3-jarigen);
  • Superguppies (4-6 jaar): spelenderwijs kennis maken met golf;
  • GolfBasic (vanaf 7 jaar): voor kinderen die vooral lekker willen bewegen en in eigen tempo willen leren golfen. Deze trainingen zijn om de twee weken;
  • GolfXtra (voor de meer fanatieke spelers vanaf 7 jaar): wekelijks trainen met de groep, zelf oefenen, spelen van wedstrijden. Hier draait het om een betere golfer te worden.
We moedigen (groot)ouders aan hun (klein)kinderen mee te nemen en lid te maken, want we willen een familieclub zijn

Kragten: “We hebben op scholen in de buurt lesgegeven en contact gezocht met de buurtsportcoach. Wij gaven materiaal voor golflessen in de wijk, waar zij flyers uitdeelden voor een open dag of proefles. Na onze open dag zijn uiteindelijk acht kinderen doorgegaan en die vormen nu een groep. Na een eerste bezoek zeg ik tegen kinderen dat ze de volgende keer vriendjes of vriendinnetje mee kunnen nemen. We krijgen ook aanwas via kinderfeestjes die hier plaatsvinden. Je merkt vaak dat er een verkeerd beeld van golf bestaat, maar dat verandert als ze hier een keer geweest zijn. We proberen het zo laagdrempelig mogelijk te maken met golfsetjes die ze kunnen huren en door leuke bewegingsvormen aan te bieden. Aldewereld: “We moedigen (groot)ouders aan hun (klein)kinderen mee te nemen en lid te maken, want we willen een familieclub zijn. Dat is hier nog geen gewoonte, maar dat stimuleren we wel met speciale aanbiedingen en een aantal momenten in het jaar waarop ze samen kunnen spelen op de par-3-baan.”

Prettige ervaringen

Tegenover de aanwas staat uitstroom van jeugd. Aldewereld: “Door begin van een studie, maar we verliezen ook talentvolle spelers aan andere clubs. Dat leverde eerst frustratie op, moet ik bekennen. Maar dat heeft geen zin en je kun het spelers niet kwalijk nemen.” Kragten: “We concurreren ook met alle andere sporten en activiteiten die de aandacht van de jeugd trekken. Kinderen doen er veel dingen naast: hockey, zwemmen, paardrijden of muziek. Je moet daarom zorgen dat ze steeds een prettige ervaring hebben waardoor ze terug blijven komen. Al zie je vrij snel of iemand de sport echt leuk vindt. We organiseren veel activiteiten, ook andere dan golf zoals fysieke training of een middagje skiën. Dan zien de kinderen elkaar ook eens buiten golf en blinkt misschien een keer iemand anders uit. We hebben al eens nagedacht over een speciale ruimte in het clubhuis om de saamhorigheid van de jeugd te vergroten, maar dan scherm je ze af terwijl ze er natuurlijk ook bij willen horen.”

Ouders enthousiasmeren

Kragten: “Als de kinderen wat ouder worden, is de uitdaging hoe we ze naar de club krijgen. Vaak liggen we dan als baan net te ver weg.” Aldewereld: “Het is lastig voor kids om hier zelfstandig te komen. Ik begrijp dat ze ’s avonds niet in het donker terugfietsen.” Kragten: “Het is mooi dat hier in de buurt een nieuwe woonwijk verrijst. We moeten proberen om de club dichter bij de mensen te krijgen zoals een hockeyvereniging in een woonwijk. Bij de kinderen die nog gebracht worden, proberen we de ouders eveneens enthousiast te maken voor golf door ze erbij te betrekken. Zo laten we de ouders als begeleider met hun kind in groepjes de par-3-baan in gaan. Altijd met een ouder erbij die zelf golft. Dat is beter dan wanneer ze hun kind afzetten en ondertussen boodschappen gaan doen.”

Ledenstop

Aldewereld: “We lopen dan helaas tegen de beperking aan dat we de ouders die beginnen met golf of zelf nog bij een andere club golfen, geen lid kunnen maken of zelfs maar een lidmaatschap in het vooruitzicht kunnen stellen. Want ook op Almeerderhout heeft door de grote toeloop tijdens de coronaperiode een ledenstop en een lange wachtlijst voor alle abonnementen. Het zou mooi zijn wanneer we deze ouders toch iets kunnen bieden, dat ze bijvoorbeeld op de drivingrange mogen terwijl hun kind traint.”

De jeugdmascotte van Almeerderhout: Chippie

“We wilden iets waarmee de jeugd zich met elkaar én met de club verbonden voelt. Waarmee hun aanwezigheid zichtbaar is voor alle leden. We hebben de kinderen betrokken in de zoektocht naar een symbool en een naam. Zo zijn we op het idee gekomen van een vosje als mascotte van de jeugd van Almeerderhout: Chippie. We zitten in een omgeving waarin nog weleens een vosje over de baan loopt. Chippie is overal op de club zichtbaar, onze nieuwsbrief is naar hem genoemd en alle kinderen hebben op hun golftas een label met daarop zijn afbeelding.”

Samenwerken in de regio

Aldewereld: “We willen graag samenwerken met clubs in de regio, want dat zou ons samen nog veel meer mogelijkheden bieden op het gebied van jeugdgolf. We willen dit ook graag faciliteren en hebben verschillende initiatieven daartoe genomen, maar dat is helaas nog niet van de grond gekomen. Binnenkort hebben we opnieuw een ontmoeting met een club uit onze regio en gaan we proberen of we wat samen kunnen organiseren.”

Continuïteit

“De motor van jeugdgolf op Almeerderhout draait, de komende jaren moeten we zorgen dat hij nog harder gaat draaien en dat hij blíjft draaien”, stelt Kragten. Aldewereld: “Nee, het mag geen tijdelijke opleving zijn.” Kragten: “De structuur moet zo zijn dat jeugdgolf hier ook zonder mij verder kan gaan. We werken met een aantal enthousiaste vrijwilligers die er veel tijd in steken. We willen er graag een paar mensen bij en de taken nog wat beter verdelen.” Aldewereld: “We willen verder groeien en dat kan als we zoals nu aanwas blijven houden in de jongste categorie. Golf is ook voor de jeugd een hartstikke leuke sport. Wat is er mooier dan in zo’n prachtige omgeving als hier actief te zijn?

Ga naar de hoofdpagina Best practices op het gebied van jeugd en familie.