Terug naar Caddie

Golf met een beperking

De afdeling sportparticipatie heeft als primaire focus een actieve ondersteuning van golfclubs en -banen in Nederland. Dit omvat ook golf voor mensen met een fysieke of verstandelijke beperking. Golf is een van de weinige sporten waaraan zij kunnen deelnemen.

Golf met een beperking 

Golf voor mensen met een beperking is een belangrijk speerpunt van de NGF. Golf is een moeilijke sport maar bijna iedereen kan golf leren, ook mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Mensen met een beperking die golf oppakken, ervaren vaak een aanzienlijke verbetering van hun fysieke en mentale gezondheidstoestand.

Het is een grote doelgroep waarvoor we steeds meer kunnen doen. Wie slecht kan lopen, kan golfen met behulp van een buggy. Golf is wat dat betreft al inclusief. Maar veel mensen met een beperking hebben wat betreft materiaal, lessen en lidmaatschappen een ander aanbod nodig dan de gemiddelde golfer. De NGF stimuleert dat golfclubs een gericht aanbod hebben voor mensen met een beperking.

Er zijn gelukkig al heel wat clubs met een gericht aanbod voor mensen met een beperking. Maar we streven naar een landelijke dekking, zodat mensen met een beperking in alle Nederlandse regio’s golf kunnen leren en spelen. Om onze ambities te realiseren is de NGF versterkt met Renske van Beek, voormalig paralympisch snowboarder. Zij begeleidt clubs en banen bij het aanbieden van golf voor mensen met een beperking. Daarnaast werken we nauw samen met Fonds Gehandicaptensport. De organisatie heeft ook een fonds voor de golfsport en clubs kunnen daar aanspraak op maken.

Hieronder lees je meer over verschillende initiatieven en de ondersteuning die de NGF kan bieden.

Ondersteuning NGF

De afdeling sportparticipatie heeft als primaire focus een actieve ondersteuning van golfclubs en -banen in Nederland. Deze ondersteuning varieert van online trainingen en webinars tot intensieve clubtrajecten. Gerichte ondersteuning op het gebied van golf met een beperking bieden we in samenwerking met Fonds Gehandicaptensport.

We kunnen bijvoorbeeld individuele clubs helpen met een clubbezoek en een korte begeleiding. Denk hierbij aan opleiden of bijscholen van de golfpro’s, meedenken hoe de doelgroep te bereiken en eventuele aanpassing van de accommodatie. We geven graag advies op maat! We kunnen ook helpen bij het opzetten van een samenwerking tussen meerdere clubs in één regio. Samenwerking kan dan bijvoorbeeld betekenen dat het aanbod op elkaar wordt afgestemd en dat kennis wordt gedeeld.

Neem contact op met Renske van Beek als je vragen hebt of voor meer informatie.

Doelgroepen

Golf is een sport voor iedereen. Ongeacht leeftijd, geslacht, of fysieke beperking. Het is een geweldige manier om buiten te zijn, te sporten, vrienden te maken, terwijl het tegelijkertijd de mogelijkheid biedt voor persoonlijke uitdaging en groei. Iedereen, ongeacht of je een beperking hebt, zou van de sport moeten kunnen genieten. Voor de volgende doelgroepen zijn er extra mogelijkheden. 

De laatste jaren hebben de NGF en de PGA Holland een samenwerking opgezet met revalidatiecentra. Op deze centra werken bewegingsagogen die speciaal zijn opgeleid en over materiaal beschikken om golf in revalidatietherapie aan te kunnen bieden. Voor informatie over deze centra kun je contact opnemen met Alexander Renders.

Mensen met een lage dwarslaesie of andere lichamelijke beperking waardoor ze niet zelfstandig kunt staan, kunnen gebruik maken van een paragolfer. Dit is een mobiele buggy die de golfer tot stahoogte kan brengen, waardoor een golfslag gemaakt kan worden. PGA Holland heeft dankzij de Stichting Bevordering Minder Validen Golf (BMVG) de beschikking over een paragolfer. Er zijn inmiddels ook golfclubs met een eigen paragolfer.

Golfen is goed voor mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH) omdat het helpt bij fysieke rehabilitatie door het verbeteren van coördinatie en motorische functies. De sport biedt ook cognitieve stimulatie door concentratie en strategisch denken te bevorderen. Daarnaast kan golfen sociale interactie stimuleren, wat belangrijk is voor het verminderen van isolatie en het bevorderen van herstel.

De NGF werkt als het gaat om mensen met een verstandelijke beperking nauw samen met Special Olympics Nederland. In 2016 heeft een golfteam voor het eerst meegedaan aan de Nationale Special Olympics. Met name golfprofessional Cora van Rongen is actief op het gebied van lesgeven aan mensen met een verstandelijke beperking. Meer informatie? Stuur Alexander Renders een e-mail.

In Nederland zijn ruim 50.000 mensen bij wie de diagnose Parkinson is gesteld. Regelmatig en op de juiste manier bewegen kan Parkinson maximaal vertragen. Golf is een van die sporten die populair is bij mensen met Parkinson. Het stimuleert het concentratievermogen en de fijne motoriek. Parkinson2Beat heeft als doel fondsen te werven voor fundamenteel onderzoek, een platform te bieden aan jonge Parkinson-patiënten, de omgeving meer bewust te maken van de impact die Parkinson heeft en uit te dragen dat sporten de voortgang van Parkinson kan vertragen.

Onder leiding van coach Marcella Neggers trainen en spelen de beste fysiek beperkte golfers. Deze spelers nemen deel aan internationale toernooien, georganiseerd door de European Disabled Golf Association. Er is inmiddels ook een wereldranglijst voor golfers met een beperking. Meerdere Nederlandse golfers en golfsters behoren tot de top van Europa! De lijst wordt bijgehouden door de R&A en USGA.

Golfsport toegankelijk maken

Er zijn verschillende initiatieven en organisaties die allemaal als doel hebben de golfsport toegankelijk(er) te maken voor mensen met een fysieke of verstandelijke beperking.

Stichting Handicart maakt afspraken met golfclubs en banen zodat minder valide golfers tegen geringe betaling een buggy (een Handicart) kunnen huren. Meer informatie: handicart.nl.

Uniek Sporten helpt mensen met een beperking bij het zoeken van een sport. Het brengt deze mensen én de sportaanbieders bijeen op een digitaal platform. Bezoekers van de website kunnen onder andere filteren op (afstand tot) woonplaats, soort sport en type beperking. Op dit moment hebben 30 golfclubs en banen in heel Nederland zich aangesloten. Wil je jouw golfclub of -baan ook aansluiten op het platform? Aanmelden kan eenvoudig op de website van Uniek Sporten.

Ben je als club of stichting van plan om een golftoernooi of -clinic voor mensen met een beperking te organiseren? Of wil je de opbrengsten van je golftoernooi doneren aan golf voor mensen met een beperking? Stuur een mail naar Renske van Beek of neem een kijkje op deze website waar je je toernooi kunt promoten en waar je mogelijkheden kunt vinden voor subsidie van je toernooi.

In 2024 en 2025 worden in heel Nederland kennismakingsclinics georganiseerd specifiek voor mensen met een fysieke beperking tot 32 jaar oud. Op deze website vind je een overzicht van alle clinics en de mogelijkheid om je in te schrijven. 

De Professional Golfers Associatie Holland behartigt de belangen van playing en teaching professionals in Nederland. Met regelmaat biedt de PGA opleidingen of workshops aan waarin golfprofessionals opgeleid worden in de fysieke, psychosociale en technische begeleiding van gehandicapte golfers. Check de website voor meer informatie

Sinds 2014 is de NGF lid van de EDGA. Hierdoor komen Nederlandse golfers met een fysieke beperking in aanmerking voor een EDGA-pas. Deze pas geeft recht op deelname (mits aan de aanvullende wedstrijdvoorwaarden wordt voldaan) aan wedstrijden die vermeld staan op de EDGA-kalender.

EK Disabled

In juli 2023 was Nederland voor het eerst gastheer van het EK Disabled, het European Individual Championship for Golfers with Disability. Bekijk hier het videoverslag van GOLF.NL.

“Met het EK hebben we zeker ook willen laten zien dat golfen met een beperking serieus golf is”, aldus Alexander Renders, Teammanager Sportparticipatie bij de NGF, over het European Individual Championship for Golfers with Disability in Nederland. "Golf is ten opzichte van andere sporten al inclusiever, want als je bijvoorbeeld niet goed kunt lopen, kun je met behulp van een buggy wel golfen. Voor golfers met een beperking die aanpassingen nodig hebben in begeleiding, materiaal en lidmaatschapsvorm, willen we de komende jaren niettemin een slag maken.”

De NGF heeft zichzelf wat dat betreft een duidelijke doelstelling opgelegd. Renders: “We willen in 2030 super inclusief zijn; dat golfen met een beperking dan de normaalste zaak van de wereld is.” Het streven is om tussen nu en vijf jaar ervoor te zorgen dat iedereen met een beperking binnen een half uur reisafstand twee golfclubs terecht kan. Daarvoor hebben we Nederland in 24 regio’s verdeeld. We hebben het doel dat er minimaal twee clubs per regio een duurzaam aanbod hebben voor de doelgroep. Met 48 clubs ligt er dan een mooie basis.”

Raadpleeg ook de GOLF.NL-pagina Golf met een fysieke beperking