NGF Competitie

Er is geen land op de wereld waar zo massaal aan een nationale golfcompetitie wordt meegedaan als Nederland. In mei wordt er gestreden om promotie of het landskampioenschap en enkele teams moeten ook strijden tegen degradatie. In het najaar wordt de Najaarscompetitie gespeeld, die een eenvoudiger opzet heeft en toegankelijker is voor een bredere groep golfers.

Het coronavirus en de NGF Competitie/Najaarstour

De NGF heeft vanwege de uitbraak van het coronavirus besloten om de voorjaarscompetitie voor 2020 af te gelasten. Het is nog niet duidelijk of de Jeugdcompetitie, die zou moeten beginnen op 7 juni 2020, en de NGF Najaarscompetitie wel kunnen doorgaan. Lees meer op ngf.nl/competitiecoronafaq en houd ngf.nl/corona in de gaten voor updates, ook wat betreft afgelastingen van NGF-wedstrijden.

De NGF Competitie

In Nederland doen elk jaar ongeveer 17.500 golfers mee aan de NGF Competitie. Iedereen met een handicap van 36 of lager kan meedoen in een team dat bestaat uit zes clubgenoten. De competitie, die traditioneel eind maart begint, is ingedeeld in drie categorieën (18, 27 of 36 holes) en verschillende klassen. In elke categorie spelen de poulewinnaars om het landskampioenschap. De agenda, poule-indeling en (individuele) uitslagen zijn te vinden op ngfcompetitie.com.

Jaarlijks nemen 17.500 competitiespelers van meer dan 200 golfclubs deel aan de jaarlijkse NGF competitie.

De NGF Jeugdcompetitie

De NGF Jeugdcompetitie wordt jaarlijks gespeeld op de zondagen in juni en het begin van juli. De competitie kent in totaal vijf speeldagen en staat open voor jeugdspelers tot en met 21 jaar.

Najaarstour

Na een succesvolle introductie in 2014 is er naast de reguliere competitie ook een najaarstour. Vier teams in een poule spelen wedstrijden in de maanden oktober en november. Er zitten vier spelers in een team en in principe vier teams in een poule. Die vier teams spelen op vier zondagen tegen elkaar. Dat is de opzet. De teams komen uit voor een golfvereniging en de deelnemers moeten dan ook lid zijn. Maar verder zijn er geen eisen: iedereen mag meedoen en elke combinatie van spelers is mogelijk; man, vrouw, golfprofessional of beginner. Er wordt ingedeeld op regio zodat de reistijden beperkt blijven. De spelvorm is 18 holes individueel Stableford met handicapverrekening.

Lees hier over de traditie van de NGF Competitie.

Veelgestelde vragen

In september worden de speeldata voor de competitiewedstrijden gepubliceerd. Vervolgens schrijven de clubs half oktober het aantal teams in en wordt rond Sinterklaas de poule-indeling bekendgemaakt. Opgave van de spelers hoeven de clubs pas twee weken voor aanvang van de competitie te doen, dat is ongeveer half maart.