NGF Competitie, Jeugdcompetitie en Najaarscompetitie

Er is geen land op de wereld waar zo massaal aan een nationale golfcompetitie wordt meegedaan als Nederland. In het voorjaar wordt de NGF Competitie gespeeld. Daarnaast is er elk jaar ook de Jeugdcompetitie en de Najaarscompetitie.
De Najaarscompetitie heeft een eenvoudiger opzet en is toegankelijk voor een brede groep golfers. Lees hieronder meer over de NGF Competities.

Veelgestelde vragen

Op 12 mei 2021 is besloten om de Jeugdcompetitie uit te stellen van juni naar het najaar. Dit besluit is genomen omdat er op dat moment door het ministerie van VWS en NOC*NSF geen versoepelingen voor 8 juni verwacht werden verwacht met betrekking tot het spelen van (competitie)wedstrijden.

Als de coronamaatregelen na de zomer niet strenger worden, dan kan de Jeugdcompetitie van 2021 doorgaan. 

Door de verplaatsing naar oktober en november zal de Jeugdcompetitie in een licht afgeslankte vorm gespeeld worden. De afgeslankte vorm houdt in dat de foursomes in de Jeugd 36-holes niet zullen worden gespeeld. Wel zullen de vier singles gespeeld worden (18 holes matchplay). Dit heeft te maken met het aantal uren daglicht in oktober en november. Hierdoor is het moeilijk om 36-holes op één dag te spelen.

Er is in het najaar een risico dat speeldagen uitvallen door weersomstandigheden en dat er geen mogelijkheid is deze in te halen. Daarom zullen er geen eindwedstrijden worden georganiseerd. Er zal dan ook geen promotie en degradatie plaatsvinden.

Om een Landskampioen 2020 in de Jeugd 36-holes te kronen, is er voor de 20 teams in de Hoofdklasse van de Jeugd 36-holes een mogelijkheid gecreëerd om op zaterdag 3 en zondag 4 juli 2021 in een verkorte vorm om het landskampioenschap te spelen. Of dit finaleweekend kan doorgaan, hangt af van de coronamaatregelen. Na 1 juni 2021 is er meer duidelijk. Als het finaleweekend kan doorgaan, zullen clubs een uitnodiging ontvangen. 

Nieuwe speeldagen 2021

Onderstaand een overzicht van de nieuwe speeldagen, waarbij voor de Jeugd 36-holes en de Jeugd 18-holes zondag 10 oktober 2021 zal komen te vervallen in verband met het in dat weekend te verspelen NK Strokeplay t/m 21 jaar.

De speeldagen voor de Jeugd 36-holes zullen de volgende zondagen in oktober en november worden:

 • Speeldag 1: 3 oktober
 • Speeldag 2: 17 oktober
 • Speeldag 3: 24 oktober
 • Speeldag 4: 31 oktober
 • Speeldag 5: 7 november

De speeldagen voor de Jeugd 18-holes zullen de volgende zondagen in oktober worden:

 • Speeldag 1: 3 oktober
 • Speeldag 2: 17 oktober
 • Speeldag 3: 24 oktober
 • Speeldag 4: 31 oktober

De speeldagen voor de Jeugd Par-3 zullen de volgende zondagen in oktober worden:

 • Speeldag 1: 3 oktober
 • Speeldag 2: 10 oktober
 • Speeldag 3: 17 oktober
 • Speeldag 4: 24 oktober
 • Speeldag 5: 31 oktober

Vragen? Stuur een mail.

Wat betreft de NGF Competitie in het voorjaar werkt het normaal gesproken zo:

 • In september worden de speeldata van de competitiewedstrijden in het voorjaar gepubliceerd.
 • Vervolgens geven de clubs half oktober door hoeveel teams ze inschrijven en wordt rond Sinterklaas de poule-indeling bekendgemaakt.
 • De clubs hoeven de namen van de spelers pas ongeveer twee weken voor aanvang van de competitie door te geven, dat is ongeveer half maart.

 

Voor de Najaarscompetitie van 2020 waren er met 377 teams twee keer zo veel inschrijvingen als in 2019. Maar door de coronamaatregelen van de overheid moesten de Najaarscompetitie en de Jeugdcompetitie van 2020 afgelast worden. Het lukte niet om deze competities te verplaatsen naar een nieuwe datum in 2020. 

De NGF Competitie

In Nederland doen elk jaar ongeveer 17.500 golfers mee aan de NGF Competitie in het voorjaar. Iedereen met een handicap van 36 of lager kan meedoen in een team dat bestaat uit zes clubgenoten. De competitie, die traditioneel eind maart begint, is ingedeeld in drie categorieën (18, 27 of 36 holes) en verschillende klassen. In elke categorie spelen de poulewinnaars om het landskampioenschap. De agenda, poule-indeling en (individuele) uitslagen zijn te vinden op golf.nl/ngf-competitie.

Jaarlijks nemen 17.500 competitiespelers van meer dan 200 golfclubs deel aan de NGF competitie.

De NGF Jeugdcompetitie

De NGF Jeugdcompetitie vindt normaal gesproken jaarlijks plaats op de zondagen in juni en het begin van juli. De competitie kent in totaal vijf speeldagen en staat open voor jeugdspelers tot en met 21 jaar. Een team bestaat uit vier spelers en dit kunnen zowel jongens als meisjes zijn.

Op basis van de lengte van de ontvangstbaan is er een splitsing gemaakt tussen lange banen en korte banen competitie. Om deel te nemen aan de korte banen is een handicap van 54 of beter voldoende. Voor de competitie op de lange banen is de maximaal toegestane handicap 36.

In de korte banen competitie speel je 18-holes Stableford. De gemaakte scores vergelijk je aan het einde van de ronde met je tegenstander en zo worden de wedstrijdpunten verdeeld. De lange banen kent een 36-holes en een 18-holes competitie. In de 18-holes competitie speel je ook Stableford, waarbij de 1e 9-holes singles zijn en de 2e 9-holes greensome. De 36-holes competitie is verdeeld in 18-holes foursome in de ochtend en 18-holes single in de middag, beide ronden worden zonder handicapverrekening gespeeld. 

Najaarscompetitie

Na een succesvolle introductie in 2014 is er naast de reguliere competitie ook een Najaarscompetitie. De opzet: vier teams in een poule spelen wedstrijden. Er zitten vier spelers in een team en in principe vier teams in een poule. Die vier teams spelen op dagen tegen elkaar. De teams komen uit voor een golfvereniging en de deelnemers moeten dan ook lid zijn. Maar verder zijn er geen eisen: iedereen mag meedoen en elke combinatie van spelers is mogelijk; man, vrouw, golfprofessional of beginner.

Met ingang van 2021 wordt de Najaarscompetitie niet alleen op zondagen maar ook op woensdagen gehouden. Op de woensdag is de spelvorm negen holes individueel stableford en negen holes greensome stableford, beide met handicapverrekening. Op de zondag is de spelvorm achttien holes individueel stableford met handicapverrekening. 

Keer terug naar de pagina ngf.nl/topgolf.