NGF Competitie, Jeugdcompetitie en Najaarscompetitie

Er is geen land op de wereld waar zo massaal aan een nationale golfcompetitie wordt meegedaan als Nederland. In het voorjaar wordt de Voorjaarscompetitie gespeeld. Daarnaast is er elk jaar ook de Jeugdcompetitie en de Najaarscompetitie.
De Najaarscompetitie heeft een eenvoudiger opzet en is toegankelijk voor een brede groep golfers. Lees hieronder meer over de NGF Competities.

Veelgestelde vragen

De NGF Competitie in het voorjaar van 2022 gaat door en zal op "normale" wijze gespeeld worden (tenzij de 'coronasituatie' verslechtert na februari). 

De data van de speelronden van de Voorjaarsompetitie in het voorjaar zijn te vinden op golf.nl. De indelingen zijn te vinden op golf.nl/ngf-competitie

De Voorjaarscompetitie van 2021 kon niet doorgaan. De reden is toegelicht in deze brief aan alle clubs. In september 2021 is op banen van Het Rijk wel een finaleweekend gespeeld. De landskampioenen in de hoofdklasse van de NGF Competitie: de Rosendaelsche Golfclub (heren), de Eindhovensche Golf (vrouwen), De Pan (heren senioren) en de Hilversumsche (dames senioren). Lees een verslag op GOLF.NL.

Wat betreft de NGF Competitie in het voorjaar werkt het normaal gesproken zo:

  • In september of oktober worden de speeldata van de competitiespeelronden in het voorjaar gepubliceerd.
  • Vervolgens geven de clubs half oktober door hoeveel teams ze inschrijven.
  • Normaal gesproken wordt rond Sinterklaas de poule-indeling bekendgemaakt. (De indeling voor de Voorjaarscompetitie 2022 van de lange banen voor volwassenen is op 17 december gepubliceerd. De indeling voor de Voorjaarscompetitie 2022 van de korte-banencompetitie en de jeugd is op 23 december gepubliceerd.)
  • De clubs hoeven de namen van de spelers pas ongeveer twee weken voor aanvang van de competitie door te geven, dat is ongeveer half maart.
  • Het reglement van de voorjaarscompetitie verschijnt normaal gesproken in februari of maart.

  • De handicapeis voor de NGF Competitie in het voorjaar van 2022 is 45,0.
  • Voor de korte-banen competitie en de jeugdcompetitie in 2022 is de limiet 54,0. 
  • De handicapeis voor de NGF Najaarscompetitie van 2022 is handicap 45,0 of lager.

De handicaplimiet is hoger dan vroeger. Dit heeft te maken met de invoering van het Wereld Handicap System in 2021.

 

Ja. De uitslagen zijn te vinden op golf.nl/ngf-competitie. De Jeugdcompetite van 2021 is later gespeeld dan normaal, niet in juni maar in oktober en november. Door de verplaatsing naar het najaar is de Jeugdcompetitie in een licht afgeslankte vorm gespeeld. De afgeslankte vorm hield in dat de foursomes in de Jeugd 36-holes niet werden gespeeld. Wel werden de vier singles gespeeld (18 holes matchplay). Dit had te maken met het aantal uren daglicht in oktober en november. Hierdoor was het moeilijk om 36-holes op één dag te spelen. Er is in het najaar ook altijd een risico dat speeldagen uitvallen door weersomstandigheden en dat er geen mogelijkheid is deze in te halen. Daarom zijn er geen eindwedstrijden georganiseerd. Er vond dan ook geen promotie en degradatie plaats. 

De voorjaarscompetitie moest twee jaar op rij afgelast worden vanwege de maatregelen van de overheid in de strijd tegen het coronacrisis. In 2020 waren golfbanen en clubhuizen ruim acht weken gesloten en was er een verbod om competities te spelen. In het voorjaar van 2021 was er ook een verbod om competities te spelen.

Het was in 2020 en 2021 niet mogelijk om de competitie uit te stellen naar een later tijdstip in het jaar. De voorjaarscompetitie neemt namelijk twee kalendermaanden in beslag. De ruim 200 deelnemende clubs kunnen niet later in het seizoen twee maanden in de clubkalenders leegmaken.

Voor de Najaarscompetitie van 2020 waren er met 377 teams twee keer zo veel inschrijvingen als in 2019. Maar door de coronamaatregelen van de overheid moesten de Najaarscompetitie en de Jeugdcompetitie van 2020 afgelast worden. Het lukte niet om deze competities te verplaatsen naar een nieuwe datum in 2020. 

De Voorjaarscompetitie

In Nederland doen elk jaar ongeveer 17.500 golfers mee aan de NGF Competitie in het voorjaar. Iedereen met een handicap van 45,0 of lager kan meedoen in een team dat bestaat uit zes clubgenoten. De competitie, die traditioneel eind maart begint, is ingedeeld in drie categorieën (18, 27 of 36 holes) en verschillende klassen. In elke categorie spelen de poulewinnaars om het landskampioenschap. De agenda, poule-indeling en (individuele) uitslagen zijn te vinden op golf.nl/ngf-competitie.

Jaarlijks nemen 20.000 competitiespelers van meer dan 210 golfclubs deel aan de Voor- en Najaarscompetitie van de NGF

In de hoofdklasse van de Voorjaarscompetitie spelen veel Nederlandse topamateurs. Lees meer over topgolf op ngf.nl/topgolf.

De Jeugdcompetitie

De NGF Jeugdcompetitie vindt normaal gesproken jaarlijks plaats op de zondagen in juni en het begin van juli. De competitie kent in totaal vijf speeldagen en staat open voor jeugdspelers tot en met 21 jaar. Een team bestaat uit vier spelers en dit kunnen zowel jongens als meisjes zijn.

Op basis van de lengte van de ontvangstbaan is er een splitsing gemaakt tussen lange banen en korte banen competitie. Om deel te nemen is een handicap van 54 of beter voldoende.

In de korte banen competitie speel je 18-holes Stableford. De gemaakte scores vergelijk je aan het einde van de ronde met je tegenstander en zo worden de wedstrijdpunten verdeeld. De lange banen kent een 36-holes en een 18-holes competitie. In de 18-holes competitie speel je ook Stableford, waarbij de eerste 9-holes singles zijn en de tweede 9-holes greensome. De 36-holes competitie is verdeeld in 18-holes foursome in de ochtend en 18-holes single in de middag, beide ronden worden zonder handicapverrekening gespeeld. 

De Najaarscompetitie

Na een succesvolle introductie in 2014 is er naast de reguliere competitie ook een Najaarscompetitie. De opzet: vier teams in een poule spelen wedstrijden. Er zitten vier spelers in een team en in principe vier teams in een poule. Die vier teams spelen op dagen tegen elkaar. De teams komen uit voor een golfvereniging en de deelnemers moeten dan ook lid zijn. Iedereen met een handicap van 45,0 of lager kan meedoen. Maar verder zijn er geen eisen: iedereen mag meedoen en elke combinatie van spelers is mogelijk; man, vrouw, golfprofessional of beginner.

Met ingang van 2021 wordt de Najaarscompetitie niet alleen op zondagen maar ook op woensdagen gehouden. Op de woensdag is de spelvorm negen holes individueel stableford en negen holes greensome stableford, beide met handicapverrekening. Op de zondag is de spelvorm achttien holes individueel stableford met handicapverrekening.