Terug naar Topgolf

NGF Competitie, Jeugdcompetitie en Najaarscompetitie

Er is geen land op de wereld waar zo massaal aan een nationale golfcompetitie wordt meegedaan als Nederland. In het voorjaar wordt de Voorjaarscompetitie gespeeld. Daarnaast is er elk jaar ook de Jeugdcompetitie en de Najaarscompetitie.

Hieronder vind je informatie over alle NGF Competities.

In de alv van 22 november 2022 zijn vier voorstellen voor aanpassingen van de competitie ter stemming gebracht en aangenomen. Lees hier meer.

Veelgestelde vragen

Wat betreft de NGF Competitie in het voorjaar werkt het normaal gesproken zo:

  • In september of oktober worden de speeldata van de competitiespeelronden in het voorjaar gepubliceerd.
  • Vervolgens geven de clubs half oktober door hoeveel teams ze inschrijven.
  • Normaal gesproken de poule-indeling bekendgemaakt tussen Sinterklaas en kerstmis.
  • De clubs hoeven de namen van de spelers pas ongeveer twee weken voor aanvang van de competitie door te geven, dat is ongeveer half maart.
  • Het reglement van de voorjaarscompetitie verschijnt normaal gesproken in februari of maart.

Wat betreft de NGF Najaarscompetitie: clubs krijgen normaal gesproken in juli een aanmeldformulier. Verenigingen moeten dat formulier, waarop ze het aantal teams opgeven, begin september inleveren. In de loop van september wordt de poule-indeling bekendgemaakt. Bekijk ook de informatie op GOLF.NL.

  • De handicapeis voor de NGF Competitie in het voorjaar is 45,0.
  • Voor de korte-banen competitie en de jeugdcompetitie is de limiet 54,0. 
  • De handicapeis voor de NGF Najaarscompetitie is handicap 45,0 of lager.

De handicaplimiet is hoger dan vroeger. Dit heeft te maken met de invoering van het Wereld Handicap System in 2021.

 

De Voorjaarscompetitie

De nationale competitie bestaat sinds 1921 voor heren en sinds 1930 voor dames. In Nederland doen nu elk jaar ongeveer 17.500 golfers mee aan de NGF Competitie in het voorjaar. Iedereen met een handicap van 45,0 of lager kan meedoen in een team dat bestaat uit zes clubgenoten. De competitie, die traditioneel eind maart begint, is ingedeeld in drie categorieën (18, 27 of 36 holes) en verschillende klassen. In elke categorie spelen de poulewinnaars om het landskampioenschap. De agenda, poule-indeling en (individuele) uitslagen zijn te vinden op golf.nl/ngf-competitie

Jaarlijks nemen 20.000 competitiespelers van meer dan 210 golfclubs deel aan de Voor- en Najaarscompetitie van de NGF

In de hoofdklasse van de Voorjaarscompetitie spelen veel Nederlandse topamateurs. Lees meer over topgolf op ngf.nl/topgolf.

De Najaarscompetitie

Na een succesvolle introductie in 2014 is er naast de reguliere competitie ook een Najaarscompetitie. De Najaarscompetitie heeft een eenvoudiger opzet en is toegankelijk voor een brede groep golfers. De opzet: vier teams in een poule spelen wedstrijden. Er zitten vier spelers in een team en in principe vier teams in een poule. Die vier teams spelen op dagen tegen elkaar. De teams komen uit voor een golfvereniging en de deelnemers moeten dan ook lid zijn. Iedereen met een handicap van 45,0 of lager kan meedoen. Maar verder zijn er geen eisen: iedereen mag meedoen en elke combinatie van spelers is mogelijk; man, vrouw, golfprofessional of beginner.

Sinds 2021 wordt de Najaarscompetitie niet alleen op zondagen maar ook op woensdagen gehouden. Op de woensdag is de spelvorm negen holes individueel stableford en negen holes greensome stableford, beide met handicapverrekening. Op de zondag is de spelvorm achttien holes individueel stableford met handicapverrekening. 

  • Lees meer over de Najaarscompetitie op golf.nl.

De Jeugdcompetitie

De NGF Jeugdcompetitie vindt normaal gesproken jaarlijks plaats op de zondagen in juni en het begin van juli. De competitie kent in totaal vijf speeldagen en staat open voor jeugdspelers tot en met 21 jaar. Een team bestaat uit vier spelers en dit kunnen zowel jongens als meisjes zijn.

Op basis van de lengte van de ontvangstbaan is er een splitsing gemaakt tussen lange-banen- en korte-banencompetitie. Om deel te nemen is een handicap van 54 of beter voldoende.

In de korte-banencompetitie speel je 18-holes Stableford. De gemaakte scores vergelijk je aan het einde van de ronde met je tegenstander en zo worden de wedstrijdpunten verdeeld. De lange-banencompetitie kent een 36-holes en een 18-holes competitie. In de 18-holes competitie speel je ook Stableford, waarbij de eerste 9-holes singles zijn en de tweede 9-holes greensome. De 36-holes competitie is verdeeld in 18-holes foursome in de ochtend en 18-holes single in de middag, beide ronden worden zonder handicapverrekening gespeeld. 

Lees ook: De traditie van de NGF Competitie.