NGF Competitie en NGF Najaarstour

Er is geen land op de wereld waar zo massaal aan een nationale golfcompetitie wordt meegedaan als Nederland. In mei wordt er gestreden om promotie of het landskampioenschap en enkele teams moeten ook strijden tegen degradatie. In het najaar wordt de Najaarscompetitie gespeeld, die een eenvoudiger opzet heeft en toegankelijker is voor een bredere groep golfers.

Het coronavirus en de competitie

De NGF heeft vanwege de uitbraak van het coronavirus besloten om de voorjaarscompetitie voor 2020 af te gelasten. De Jeugdcompetitie is uitgesteld naar oktober en de Najaarstour wordt uitgebreid.

De NGF Competitie

In Nederland doen elk jaar ongeveer 17.500 golfers mee aan de NGF Competitie. Iedereen met een handicap van 36 of lager kan meedoen in een team dat bestaat uit zes clubgenoten. De competitie, die traditioneel eind maart begint, is ingedeeld in drie categorieën (18, 27 of 36 holes) en verschillende klassen. In elke categorie spelen de poulewinnaars om het landskampioenschap. De agenda, poule-indeling en (individuele) uitslagen zijn te vinden op ngfcompetitie.com.

Jaarlijks nemen 17.500 competitiespelers van meer dan 200 golfclubs deel aan de jaarlijkse NGF competitie.

De NGF Jeugdcompetitie

De NGF Jeugdcompetitie vindt normaal gesproken jaarlijks plaats op de zondagen in juni en het begin van juli. De competitie kent in totaal vijf speeldagen en staat open voor jeugdspelers tot en met 21 jaar. Een team bestaat uit vier spelers en dit kunnen zowel jongens als meisjes zijn.

Op basis van de lengte van de ontvangstbaan is er een splitsing gemaakt tussen lange banen en korte banen competitie. Om deel te nemen aan de korte banen is een handicap van 54 of beter voldoende. Voor de competitie op de lange banen is de maximaal toegestane handicap 36.

In de korte banen competitie speel je 18-holes Stableford. De gemaakte scores vergelijk je aan het einde van de ronde met je tegenstander en zo worden de wedstrijdpunten verdeeld. De lange banen kent een 36-holes en een 18-holes competitie. In de 18-holes competitie speel je ook Stableford, waarbij de 1e 9-holes singles zijn en de 2e 9-holes greensome. De 36-holes competitie is verdeeld in 18-holes foursome in de ochtend en 18-holes single in de middag, beide ronden worden zonder handicapverrekening gespeeld.

Door de coronamaatregelen is de jeugdcompetitie van 2020 uitgesteld naar het najaar. De jeugdcompetitie van 2020 is ook licht afgeslankt. Dat houdt in dat de foursomes in de Jeugd 36-holes niet zullen worden gespeeld, maar alleen de vier singles (18 holes matchplay). Dit gebeurt omdat de dagen in oktober en november kort zijn. Omdat er kans is dat er door weersomstandigheden speeldagen uitvallen en omdat er geen mogelijkheid is deze in te halen, zullen er geen eindwedstrijden worden georganiseerd.

De speeldagen in 2020:

  • Speeldag 1: zondag 11 oktober
  • Speeldag 2: zondag 18 oktober
  • Speeldag 3: zondag 25 oktober
  • Speeldag 4: zondag 1 november
  • Speeldag 5: zondag 8 november

Clubs kunnen tot 31 juli jeugdteams opgeven. Neem hiervoor contact op met Abe Jan Terbeek.

Najaarstour

Na een succesvolle introductie in 2014 is er naast de reguliere competitie ook een najaarstour. De opzet: vier teams in een poule spelen wedstrijden. Er zitten vier spelers in een team en in principe vier teams in een poule. Die vier teams spelen op dagen tegen elkaar. De teams komen uit voor een golfvereniging en de deelnemers moeten dan ook lid zijn. Maar verder zijn er geen eisen: iedereen mag meedoen en elke combinatie van spelers is mogelijk; man, vrouw, golfprofessional of beginner.

Met ingang van 2020 zullen wij naast de zondag ook op de woensdag een Najaarscompetitie organiseren. Op de woensdag is de spelvorm negen holes individueel stableford en negen holes greensome stableford, beide met handicapverrekening. Op de zondag is de spelvorm achttien holes individueel stableford met handicapverrekening.

De vier speeldagen voor de Najaarscompetitie op woensdag zijn: 7, 14, 21 en 28 oktober. De vier speeldagen voor de Najaarscompetitie op zondag zijn: 11, 18 en 25 oktober en zondag 1 november. Voor de beste poulewinnaars van de woensdag en zondag wordt op 8 november op Golfclub Anderstein een finale georganiseerd met als inzet het Landskampioenschap.

Veelgestelde vragen

In september worden de speeldata voor de competitiewedstrijden gepubliceerd. Vervolgens schrijven de clubs half oktober het aantal teams in en wordt rond Sinterklaas de poule-indeling bekendgemaakt. Opgave van de spelers hoeven de clubs pas twee weken voor aanvang van de competitie te doen, dat is ongeveer half maart.