NGF Competitie, Jeugdcompetitie en Najaarstour

Er is geen land op de wereld waar zo massaal aan een nationale golfcompetitie wordt meegedaan als Nederland. In het voorjaar wordt de NGF Competitie gespeeld. Daarnaast is er elk jaar ook de Jeugdcompetitie en de Najaarscompetitie. Deze laatste competitie heeft een eenvoudiger opzet en is toegankelijk voor een brede groep golfers.

Veelgestelde vragen

Het NGF-bestuur heeft op 24 februari besloten om de NGF Competitie in het voorjaar van 2021 te annuleren. Dit is toegelicht in deze brief aan alle clubs. Het bestuur gaat er vooralsnog van uit dat de Jeugdcompetitie en de Najaarscompetitie van 2021 wel gespeeld kunnen worden.

Het is overwogen om de voorjaarscompetitie van 2021 te verschuiven naar later in het jaar. Dan zullen veel spelers gevaccineerd zijn en is de kans groter dat de horeca open is. Maar de periode juni tot en met oktober is voor 80 procent van de golfbanen geen optie, in verband met reeds ingeplande clubwedstrijden, (commerciële) golfdagen, greenfeespelers en vakantieperiodes.

Normaal werkt het zo:

  • In september worden de speeldata van de competitiewedstrijden in het voorjaar gepubliceerd.
  • Vervolgens geven de clubs half oktober door hoeveel teams ze inschrijven en wordt rond Sinterklaas de poule-indeling bekendgemaakt.
  • De clubs hoeven de namen van de spelers pas ongeveer twee weken voor aanvang van de competitie door te geven, dat is ongeveer half maart.

 

Voor de Najaarscompetitie van 2020 waren er met 377 teams twee keer zo veel inschrijvingen als in 2019. Maar door de coronamaatregelen van de overheid moesten de Najaarscompetitie en de Jeugdcompetitie van 2020 afgelast worden. Het lukte niet om deze competities te verplaatsen naar een nieuwe datum in 2020. 

De NGF Competitie

In Nederland doen elk jaar ongeveer 17.500 golfers mee aan de jaarlijkse NGF Competitie in het voorjaar. Iedereen met een handicap van 36 of lager kan meedoen in een team dat bestaat uit zes clubgenoten. De competitie, die traditioneel eind maart begint, is ingedeeld in drie categorieën (18, 27 of 36 holes) en verschillende klassen. In elke categorie spelen de poulewinnaars om het landskampioenschap. De agenda, poule-indeling en (individuele) uitslagen zijn te vinden op ngfcompetitie.com.

Jaarlijks nemen 17.500 competitiespelers van meer dan 200 golfclubs deel aan de NGF competitie.

De voorjaarscompetitie van 2020 moest vanwege de uitbraak van het coronavirus afgelast worden. Vragen over de NGF Competitie in 2021 worden in de FAQ bovenaan deze pagina behandeld.

De NGF Jeugdcompetitie

De NGF Jeugdcompetitie vindt normaal gesproken jaarlijks plaats op de zondagen in juni en het begin van juli. De competitie kent in totaal vijf speeldagen en staat open voor jeugdspelers tot en met 21 jaar. Een team bestaat uit vier spelers en dit kunnen zowel jongens als meisjes zijn.

Op basis van de lengte van de ontvangstbaan is er een splitsing gemaakt tussen lange banen en korte banen competitie. Om deel te nemen aan de korte banen is een handicap van 54 of beter voldoende. Voor de competitie op de lange banen is de maximaal toegestane handicap 36.

In de korte banen competitie speel je 18-holes Stableford. De gemaakte scores vergelijk je aan het einde van de ronde met je tegenstander en zo worden de wedstrijdpunten verdeeld. De lange banen kent een 36-holes en een 18-holes competitie. In de 18-holes competitie speel je ook Stableford, waarbij de 1e 9-holes singles zijn en de 2e 9-holes greensome. De 36-holes competitie is verdeeld in 18-holes foursome in de ochtend en 18-holes single in de middag, beide ronden worden zonder handicapverrekening gespeeld.

Actuele vragen over de NGF Jeugdcompetitie worden in de FAQ bovenaan deze pagina beantwoord.

Najaarscompetitie

Na een succesvolle introductie in 2014 is er naast de reguliere competitie ook een Najaarscompetitie. De opzet: vier teams in een poule spelen wedstrijden. Er zitten vier spelers in een team en in principe vier teams in een poule. Die vier teams spelen op dagen tegen elkaar. De teams komen uit voor een golfvereniging en de deelnemers moeten dan ook lid zijn. Maar verder zijn er geen eisen: iedereen mag meedoen en elke combinatie van spelers is mogelijk; man, vrouw, golfprofessional of beginner.

Met ingang van 2021 zullen wij niet alleen op zondagen maar ook op woensdagen een Najaarscompetitie organiseren. Op de woensdag is de spelvorm negen holes individueel stableford en negen holes greensome stableford, beide met handicapverrekening. Op de zondag is de spelvorm achttien holes individueel stableford met handicapverrekening. 

Actuele vragen over de Najaarscompetitie worden in de FAQ bovenaan deze pagina beantwoord.