Pers & media
Heb je een vraag over golf, over de NGF, of heb je een interviewverzoek, dan kan je een mail sturen naar media@ngf.nl of bellen met Danielle Wallet (030 - 2426370).
Wil je een persaccreditatie aanvragen voor het Dutch Ladies Open of een ander NGF-toernooi? Stuur een mail naar media@ngf.nl.
Ben je op zoek naar (achtergrond)informatie, zoals de feiten en cijfers van de golfsport, neem dan een kijkje in de veelgestelde vragen.
Veelgestelde vragen
Is golf een grote sport?
Golf is wereldwijd een grote sport en ook in Nederland is golf groot. Dat komt door een aantal eigenschappen die golf aantrekkelijk maken. Allereerst is golf een gezonde buitensport die voor de recreatief of competitief gespeeld kan worden. Daarnaast is golf is een sociale sport die je met vrienden, collega's, kennissen en familie kunt spelen. Golf is voor elke leeftijd aantrekkelijk; Mannen, vrouwen, jeugd en senioren. Dankzij het handicapsysteem in golf kunnen golfers van alle niveaus wedstrijden tegen elkaar spelen, individueel of in teamverband.
In Nederland is golf sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw een van de grootste sporten. Er zijn ruim 420.000 geregistreerde golfspelers. Dat betekent dat ongeveer 2,35 procent van de Nederlanders golf speelt.
Golf is wereldwijd een zeer grote sport. Golf wordt gespeeld in 209 van de 249 landen. In de hele wereld zijn er ongeveer 31.500 golflocaties en 39.000 golfbanen. In deze definitie telt elke baan met 9 of 18 holes als één golfbaan. Volgens de R&A en Sports Marketing Surveys zijn er in de hele wereld ongeveer 66,6 miljoen golfers. In deze definitie wordt een golfer omschreven als iemand die minstens twee ronden per jaar speelt. In 2016 stond het aantal golfers wereldwijd nog op 61 miljoen. In Europa zijn er anno 2021 10,6 miljoen golfers (ongeveer 1,2% van de bevolking). In 2016 waren dat er 7,9 miljoen. De recente groei begon al voor de uitbraak van corona en versnelde gedurende de coronapandemie.
Lees meer in het artikel Duurzaamheid en golf in cijfers.
Meer informatie: ledentallenrapportage van NOC*NSF en het tweejaarlijkse rapport Golf Around the World van de R&A.
Hoeveel golfclubs en -banen zijn er in Nederland?
Er zijn in Nederland ongeveer 250 golflocaties - van kleine 9-holes par-3 banen tot grote complexen met twee 18-holes banen.
Er zijn in Nederland 273 golflocaties als je ook alle shortgolf- en pitch- en puttbanen meetelt. Dit zijn kleine golfterreinen (veelal enkele hectares) met korte banen (holes korter dan 100 meter). Deze banen voldoen niet aan de minimale lengte voor handicapdoeleinden.
Het aantal golfclubs in Nederland is 269.
Golf is toegankelijk voor iedereen. Er zijn lidmaatschappen voor elke portemonnee. Bij de prijs van een clublidmaatschap zit vaak een aantal ronden golf inbegrepen. Het traditionele clublidmaatschap geeft recht op onbeperkt golf op de golfbaan van de club maar er zijn ook lidmaatschappen waarbij je bijvoorbeeld 40 ronden per jaar mag spelen.
De prijs van een los rondje golf varieert tussen de 10 tot 40 euro voor 9 holes en bedragen van 30 tot 100+ euro voor een ronde van 18 holes. Lees meer in de FAQ “Is golf duur?”
Een golfterrein met een 9-holes baan beslaat 10 tot 30 hectare, een 18-holes baan 40 tot 60 hectare. Er zijn ook golfterreinen met 27 of meer holes.
Het begrip golfterrein of golflocatie is meeromvattend dan het begrip golfbaan. Het golfterrein is het gehele gebied waarvoor de beheerder verantwoordelijk is, dus de golfbaan (de spelonderdelen), de opstallen, de driving range en andere oefenfaciliteiten, het parkeerterrein en de natuur op het terrein. Een groot deel van het golfterrein wordt natuurvriendelijk ingericht en beheerd. Dit geldt bijvoorbeeld voor de 'carry' (het gedeelte tussen de tee en het begin van de fairway), waterpartijen, ecologische zones en de 'rough' (gebieden met grassen, kruiden, heide, zand, bomen en struiken rondom en tussen spelonderdelen).
Golfbanen zijn te verdelen in vijf hoofdsoorten:
- duinbanen: banen in een duingebied;
- bosbanen: banen in een bosgebied;
- heidebanen: banen in een heidegebied;
- polder- en weilandbanen: banen in een open polder of op weilanden;
- parkbanen: banen waarvan het buitengebied min of meer volgroeid is en die daardoor een parkachtig karakter hebben.
Niet alle banen in Nederland laten zich even gemakkelijk onder één van deze typen vangen. Zo zijn er banen die langzaam veranderen van een polderbaan naar een parkbaan. In Nederland zijn er ook golfbanen aangelegd op voormalige stortplaatsen. Die krijgen in de loop der tijd vaak een parkbaankarakter. Ook zijn er nogal wat banen die een tweeledig karakter hebben, zoals een aantal oude banen die later zijn uitgebreid.
In de beeldvorming van het grote publiek is elke golfbaan omringd door een groot hek en een slagboom en zijn alleen golfers welkom op golfterreinen. De werkelijkheid is anders. Lees hierover meer in het artikel Duurzaamheid en golf in cijfers.
Meer informatie voor clubs en banen: Duurzaam beheer van golfbanen.
Meer informatie voor golfers: golf.nl/de-baan-op.
Is golf een olympische sport?
Golf was in 1900 voor het eerst onderdeel van de Olympische Spelen. De eerste olympische golfwedstrijden werden gespeeld op Golf de Compiègne, 80 kilometer ten noorden van de Franse hoofdstad. Golf was in 1904, bij de Spelen in St Louis, ook een van de olympische sporten. Er werd toen gespeeld op Glen Echo Country Club in Missouri.
Na 1904 verdween golf uit het programma maar sinds 2016 is golf weer een olympische sport. In 2016 plaatste Joost Luiten zicht voor de Olympische Spelen. De Nederlander werd gedeeld 27ste in de wedstrijd voor mannen op de Rio de Janeiro Olympic Golf Course. In 2021 dwong Anne van Dam als eerste Nederlandse vrouw deelname aan de Spelen in Japan af. In 2024 doet Anne van Dam weer mee aan de Spelen.
Meer informatie: Golf op de Olympische Spelen.
Is golf gezond? Wat is de sociale waarde van golf?
Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de gezondheidsvoor- en nadelen van golf. De algehele conclusie: golf is gezond. In het kort:
- Golf is een fysieke, sociale buitensport die geschikt is voor alle leeftijden en niveaus.
- Golf heeft gezondheidsvoordelen op fysiek, mentaal en sociaal gebied.
- Golf speel je buiten in de natuur en dat vermindert de kans op chronische ziektes zoals diabetes, hartaanvallen, beroertes, borst- en darmkanker en dementie.
- Bij een 18-holes ronde verbrandt een golfer tussen de 1.400 en 2.000 calorieën. Bij een 9-holes ronde worden 700 tot 1000 calorieën verbruikt.
- Tijdens een 9-holes golfronde wandel je 3 tot 6 kilometer, bij 18 holes is dat 6 tot 8 km.
- Van de Nederlandse golfers tussen de 18 en 54 jaar haalt 92% de landelijke beweegnorm.
- In de leeftijd 55+ haalt 81 procent van de golfers de beweegnorm.
- Golf bespaart de maatschappij 17.500 euro per persoon per leven.
- Golfers worden gemiddeld vijf jaar ouder dan niet-golfers.
- Water, biodiversiteit, ruimtelijke variatie en lichtpatronen verlagen het stressniveau van mensen en zijn aanwezig op iedere golfbaan.
- Bij ouderen is sociale interactie een van de belangrijkste voorwaarden voor gezondheid; golf draagt bij aan bij aan het voorkomen van sociaal isolement.
- Golf vermindert de kans op angsten, depressies en dementie.
Meer informatie is te vinden op de NGF-pagina De gezondheidsvoordelen van golf.
Informatie voor golfers: golf.nl/beter-golfen/gezondheid.
Is golf een duurzame sport? Gebruiken golfbanen veel water?
In het kort
- In Nederland is golf van alle sporten pionier op het gebied van duurzaamheid. Clubs en banen zijn intrinsiek gemotiveerd om golfsport en natuurontwikkeling te verbinden.
- Golfbanen bestaan voor ongeveer 60 procent uit natuur.
- Golfbanen sproeien slechts een klein deel van het terrein en dat gebeurt alleen in droge periodes in het voorjaar en de zomer. In de herfst of winter is beregening niet nodig. Een groeiend aantal golfbanen vangt regenwater op in bassins, om dat in droge tijden in te zetten voor irrigatie.
- De golfsport heeft een internationaal duurzaamheidsprogramma - 'GEO' - dat clubs en banen helpt om bewust om te gaan met natuur en milieu en maatschappelijk verantwoord te ondernemen.
- Clubs die het GEO-traject bewandelen, gebruiken een online portal waarin ze vragen beantwoorden, documenten invoeren en data bijhouden. Clubs die het programma en een onafhankelijke audit met succes doorlopen, ontvangen het GEO-certificaat: een internationaal erkend duurzaamheidscertificaat - een keurmerk - waarmee ze aantonen dat ze op alle mogelijke gebieden verantwoord handelen en rekening houden met de natuur, het milieu en de omgeving.
- De NGF stimuleert dat Nederlandse clubs en banen het GEO-programma doorlopen en oogst daarmee succes. Anno 2023 zitten ruim 130 Nederlandse clubs in het GEO-traject en heeft Nederland 104 banen met het GEO-duurzaamheidskeurmerk. Dat is in aantal en percentueel meer dan elk ander land in de wereld.
- Golfbanen zijn dankzij GEO actief bezig met het verhogen van de biodiversiteit op hun terreinen. Ook de omgeving heeft daar baat bij: golfbanen vormen een link tussen omliggende gebieden met natuur.
- Door GEO worden banen ‘toekomstproof’. GEO dwingt clubs en banen om data en cijfers te verzamelen waardoor ze inzicht krijgen waar ze staan en wat voor verbetering vatbaar is.
- Duurzaamheid in de golfsport kan hard gemaakt worden. Met de data die via GEO verzameld worden, kan bewezen worden dat de golfsport verantwoordelijk omgaat met natuur en milieu en maatschappelijk verantwoord handelt.
Lees meer in het artikel Duurzaamheid en golf in cijfers.
Informatie voor clubs en banen: Duurzaam beheer.
Informatie voor golfers: golf.nl/beter-golfen/gezondheid.
Voorbeelden van GEO
GEO is veelomvattend.
- GEO draagt bij aan de afbouw van pesticidegebruik, niet alleen omdat het moet van de overheid maar vooral omdat de clubs het willen.
- GEO is minder watergebruik (efficiënter gebruik van grondwater of oppervlaktewater voor de beregening van fairways, tees en greens).
- GEO is ook minder energieverbruik, investeren in duurzame energie (denk aan zonnepanelen en ledverlichting of aan elektrische maaiers in plaats van dieselmaaiers).
- GEO is ook het verbeteren van afvalstromen.
“Bijeffecten” van het bovenstaande:
- Kostenbesparingen voor clubs en banen.
- Duurzame speelkwaliteit. Dat wil zeggen, met duurzaam golfbaanbeheer (“less is more”, werken met de natuur) zijn de spelonderdelen op een golfbaan niet alleen goed in de zomer maar het hele jaar rond.
GEO is ook het versterken en ontwikkelen van de natuur op golfbanen.
- Meer biodiversiteit is meer balans: meer natuurlijke vijanden van plagen en ziektes waar de golfsport mee te maken heeft.
- Niet alleen de baan heeft baat bij meer biodiversiteit, ook de omgeving. Een golfbaan vormt een link tussen omliggende gebieden met natuur.
GEO is ook een verbinding maken met de omgeving. Voorbeelden:
- Waterbuffering (regenwater opvangen in vijvers en bassins): daar heeft de baan zelf profijt van maar de omgeving/regio ook.
- Biologielessen voor schoolklassen op golfbanen.
- Golflessen voor kinderen en ouderen in de regio (promotie van beweging in een gezonde leefomgeving).
- Fietsers en wandelaars welkom heten in het clubhuis en het restaurant en op het terras.
- Het clubhuis delen: het clubhuis openstellen voor gebruik door verenigingen en organisaties in de regio.
- Kiezen voor voedselproducten uit de regio en kiezen voor duurzame leveranciers uit de regio.
GEO is ook leden en gasten betrekken bij duurzaamheid. Voorbeelden:
- Vrijwilligers inzetten bij duurzame projecten.
- Geen plastic flesjes maar herbruikbare flesjes.
- Communicatie over alle duurzame stappen die de club zet. Leden en gasten goed uitleggen waarom het gebeurt. Bereiken dat leden en gasten gaan meedenken.
GEO moedigt ook inclusiviteit aan. Voorbeelden:
- Gasten zijn welkom in het restaurant en op het terras.
- Mensen van alle leeftijden en afkomst zijn werkzaam voor de club, ook mensen met een fysieke of verstandelijke beperking (mensen met afstand tot de arbeidsmarkt).
GEO is ook aandacht voor de gezondheid en de persoonlijke ontwikkeling van het personeel. Een voorbeeld:
- Een vitaliteitsbudget om te besteden aan persoonlijke trainingen, fietsplannen, bedrijfsfitness en fruit op het werk.
Wat is de economische waarde van golf?
In 2018 is onderzoek gedaan naar de ecologische, sociale en economische waarde van golf. Het onderzoek is uitgevoerd door Ecorys in opdracht van de NGF, NVG en PGA Holland.
In het onderzoek is de toegevoegde waarde van golf op economisch gebied geschat op 466 miljoen euro. Dit bedrag is een afgeleide van de totale opbrengsten van alle golfbanen, de totale kosten, de totale investeringen, het aantal mensen dat werkzaam is op golfbanen en de uitgaven per golfer.
Lees meer over de economische waarde van golf in het artikel Duurzaamheid en golf in cijfers.
Verenigingsbanen en commerciële golfbanen
Eind negentiende eeuw ontstonden in Nederland de eerste golfbanen. Deze waren meestal eigendom van de golfclub (vereniging) die op de baan speelde. De exploitatie was ook vaak in handen van die vereniging. Dit model is tot ongeveer 1970 het meest gebruikelijk geweest in Nederland, met soms kleine nuances. Zo kan het voorkomen dat de grond wordt gepacht en niet in eigendom is. Ook worden de eigendommen wel eens ondergebracht in een stichting, die de baan exploiteert.
In de jaren zeventig van de vorige eeuw kwamen er ook zogeheten openbare overheidsbanen. In die tijd was het namelijk gebruikelijk dat de rijksoverheid de financiering van
openluchtrecreatieprojecten met een regionale functie voor een belangrijk deel voor haar rekening nam en vervolgens de exploitatie overdroeg aan de lagere overheden. Daarvoor werden dan vaak recreatieschappen gevormd. Bekende voorbeelden van banen die oorspronkelijk openbare overheidsbanen waren, zijn Oude Maas en Spaarnwoude.
Nadat mede door de aanleg van deze openbare golfbanen de belangstelling voor de golfsport stormachtig was gegroeid, ontstond voor de aanleg en exploitatie van golfbanen ook belangstelling bij het bedrijfsleven, wat in de jaren tachtig leidde tot onder andere de aanleg van de zogenaamde commerciële banen.
Op dit moment is ongeveer de helft van de golfbanen in Nederland een 'verenigingsbaan' en de andere helft een baan met een commercieel karakter. Een verenigingsbaan wordt beheerd door een golfclub en is met name gericht op de leden van de eigen vereniging, hoewel golfers van andere clubs ook welkom zijn. Alhoewel de vormen van eigendom en exploitatie kunnen verschillen, geldt voor alle golfbanen dat ze te maken hebben met exploitatiekosten en -opbrengsten.
Exploitatievormen
Bij verenigingsbanen is de vereniging eigenaar, huurder, erfpachter of pachter van de grond waarop de golfbaan is aangelegd. Meestal heeft de vereniging zelf de golfbaan aangelegd, maar het komt ook voor dat de eigenaar van de grond de baan heeft aangelegd en vervolgens het geheel heeft verhuurd aan de vereniging. De vereniging exploiteert de baan voor de leden en loopt daarmee zakelijk risico. Dat betekent dat de leden in de vorm van contributie de middelen opbrengen die nodig zijn voor kapitaal- en rentelasten, eventuele pacht, beheer en onderhoud. Daartoe wordt door het bestuur van de vereniging jaarlijks een begroting opgesteld en aan de algemene ledenvergadering van de
vereniging ter goedkeuring voorgelegd.
De opkomst van de commerciële golfbanen begon in de jaren tachtig als gevolg van de groeiende belangstelling voor golf, ook bij het bedrijfsleven. Met uitzondering van ‘pay and play’ banen, zoals bijvoorbeeld Golfbaan Delfland, is ook op commerciële banen in het algemeen een vereniging de vaste bespeler van de baan, maar deze vereniging exploiteert de baan niet.
Is golf duur?
Golf is niet duur. Golf is duur als een speler het zelf duur maakt, zoals dat ook geldt voor bijvoorbeeld een fietser, wielrenner of tennisser. Dat golf niet duur is blijkt uit het grote aantal beoefenaars: ongeveer 420.000.
Nederland heeft veel verschillende golfaccommodaties met voor elk wat wils. Er zijn korte en lange banen, goedkope en dure. De 'greenfee' (de prijs van een los rondje golf op een baan waar een speler niet lid is) varieert tussen de 10 tot 40 euro voor 9 holes en 30 tot 80 euro voor een ronde van 18 holes. Er zijn ook golfbanen waar de prijs van een 18-holes ronde meer dan 100 euro kost. Banen met een hoge greenfee onderscheiden zich vaak in kwaliteit. De kwaliteit van de golfbaan en/of natuur is hoger dan gemiddeld.
Daarnaast kunnen golfers kiezen uit verschillende lidmaatschappen die verbonden zijn aan verschillende speelrechten. Veel spelers kiezen voor een lidmaatschap met fulltime speelrecht. De kosten daarvan liggen meestal tussen de 400 en 1.200 euro per jaar. Maar er zijn ook veel goedkopere varianten, bijvoorbeeld een weekendlidmaatschap, doordeweeks lidmaatschap, twilight lidmaatschap, een proeflidmaatschap, jeugdlidmaatschap, familielidmaatschap, seniorenlidmaatschap, studenten/jongeren-lidmaatschap, bedrijfslidmaatschap of een lidmaatschap dat recht geeft op bijvoorbeeld 10 of 25 ronden per jaar.
Een golfer kan er ook voor kiezen om 'registratielid' te worden van een golfclub. Dat kost niet meer dan enkele tientjes per jaar. Je betaalt dan voor elk rondje dat je speelt een los bedrag (de greenfee). Bij een registratielidmaatschap verzorgt de golfclub de handicapregistratie van een speler en in sommige gevallen organiseert de club ook wedstrijden, waarbij je per wedstrijd inschrijfgeld betaalt. Ook zijn er registratieclubs die hun leden greenfees met korting aanbieden.
Er zijn golfbanen waar een greenfee voor negen holes tussen de 10 en 15 euro ligt en waar niet vereist wordt dat de speler golfbaanpermissie of een handicap heeft. Andere laagdrempelige golfbanen hebben als toelatingseis dat een golfer baanpermissie heeft. De meeste golfbanen vereisen dat spelers handicap 54 of lager hebben.
Wie met golf begint en de sport echt onder de knie wil krijgen, moet lessen nemen. Met het lespakket van Golfstart krijgt een beginner de beginselen van de sport onder de knie. Omdat het groepslessen betreft, leert een golfer meteen andere beginnende golfers kennen. In de beginfase kan een beginner de golfuitrusting (equipment/materiaal) nog lenen of voor een laag bedrag huren. Wie de sport leuk vindt kan als volgende stap een halve set clubs kopen, tweedehands of in de winkel. Bij de aanschaf van golfclubs moet een speler overleg voeren met de golfleraar want met stokken die te kort, te lang, te zwaar of te licht zijn, loopt men meer kans op een blessure.
Golf heeft nog steeds een elitair imago. Deze perceptie klopt niet, maar het duurt heel lang om van dit beeld af te komen. Heel langzaam verdwijnt het vooroordeel dat golf een exclusieve sport is die alleen door bejaarden gespeeld wordt.
Golf is al sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw een toegankelijke sport. Vanaf de jaren tachtig tot aan het begin van deze eeuw is golf in Nederland op spectaculaire wijze gegroeid. Er zijn voor en na de eeuwwisseling veel nieuwe golfbanen aangelegd.
Golf is sinds de jaren tachtig een van de grootste sporten van Nederland. Op dit moment is golf wat betreft het aantal geregistreerde beoefenaars sport nummer 4 van Nederland (lees meer in de FAQ "Is golf een grote sport?").
Golf is toegankelijk voor iedereen en wordt beoefend door vrouwen, mannen, meisjes en jongens uit brede lagen van de bevolking. Er zijn in Nederland 250 golflocaties en bijna 275 golfclubs. Wie met golfen wil beginnen vindt altijd een baan of club in de directe omgeving. De banen en clubs bieden open dagen en kennismakingslessen aan. De NGF heeft in samenwerking met andere partijen het platform Golfstart gelanceerd. Hier vinden geïnteresseerden een degelijk lespakket in hun regio.
Golf kende in het verleden, tot en met de jaren zeventig van de vorige eeuw, elitaire kanten maar dat gold in mindere mate voor Nederland. In Nederland is golf bijvoorbeeld vanaf het begin een sport voor mannen en vrouwen geweest. Op dit moment is ongeveer een derde van alle Nederlandse golfers vrouw. Er zijn maar een paar landen in Europa waar meer dan 33 procent van de golfers van het vrouwelijke geslacht is.
Golf is altijd gespeeld door mensen van alle leeftijden, niet door ‘bejaarden’. Golf kun je spelen van 4-jarige leeftijd tot 104-jarige leeftijd zoals de Britse golforganisatie R&A het zegt. Golf is ook voor jeugd een geschikte sport omdat de sport zowel individueel als in teamverband gespeeld kan worden. Lees in dit verband de FAQ “Is golf ook een sport voor jongeren?”
Golf is ook bij uitstek een sport die geschikt is voor mensen met een verstandelijke of fysieke beperking. Lees in dit verband de FAQ “Is golf een geschikte sport voor mensen met een beperking?”
Lees meer in het artikel Duurzaamheid en golf in cijfers.
Informatie voor golfers:
- voor beginnende golfers heeft GOLF.NL alles op een rij gezet op de pagina's Beginnen met golf;
- open golfdagen in het hele land worden vermeld op één centrale plaats: opengolfdag.nl.
Is golf leuk?
Golf is buiten zijn, in de frisse lucht, met familie of vrienden, desgewenst met een competitief element. Goed voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Golf is even leuk voor mannen en jongens als voor vrouwen en meisjes.
Golf is een prachtige sport omdat je buiten bent in een natuurlijke omgeving. Golf is ook leuk door de grote variatie. Elke golfbaan is anders, elke hole is anders en elke dag is anders. Elke baan heeft zijn eigen uitdagingen en speelervaring. Dat maakt golf uniek: de banen en holes zijn afwisselend, het weer varieert en de bal ligt nooit hetzelfde. Golf is daarnaast pok gevarieerd omdat je de sport zowel individueel als in teamverband kunt spelen. Daarnaast zijn er veel verschillende spelvormen.
Golf is ook flexibel. Je kunt zelf bepalen met wie en hoeveel holes je speelt. Bij negen holes ben je niet langer dan twee uur in de baan, bij achttien holes zo’n vier uur. Juist deze keuze geeft de golfer veel vrijheid en maakt de sport toegankelijk voor iedereen!
Golf is een sport voor iedereen omdat je de sport vanaf jonge leeftijd tot op zeer hoge leeftijd kunt beoefenen. Men kan met de sport beginnen als men vier is maar ook als men de 50 is gepasseerd. Golf is ook de ideale familiesport. Golf kun je spelen van 4-jarige leeftijd tot 104-jarige leeftijd zoals de Britse golforganisatie R&A het zegt.
Sport verbindt en verbroedert. Het zorgt voor meer begrip en respect voor elkaar. Dat geldt in hoge mate voor de sport golf. Omdat er voor, tijdens en na het spelen van golf gelegenheid is om te praten, leidt golf bij uitstek tot veel interactie met andere mensen – mensen van alle leeftijden, rangen en standen – en dat verhoogt de eigenwaarde, het welzijn en het gevoel van geluk.
Veel mensen zien niets in golf als sport totdat ze ermee kennismaken en de aantrekkingskracht ontdekken. Daarom organiseren veel golfbanen geregeld een open dag. Open dagen van golfclubs zijn te vinden op opengolfdag.nl.
Bijna iedereen kan golf leren, ook mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking (lees de FAQ “Is golf een geschikte sport voor mensen met een beperking?”) Maar golf heb je niet zomaar onder de knie, het vereist doorzettingsvermogen en je moet er tijd in stoppen. Om de basistechniek te leren - en die eerste goede bal lekker ver te slaan – heeft een beginner les nodig. Een golfleraar (de pro, de teaching professional) leert beginners een goede basistechniek en de basisvaardigheden. Een goede techniek leidt tot resultaat en plezier en voorkomt dat men blessures oploopt.
Golf is zowel een individuele als een teamsport. De golfsport is geschikt voor mensen van alle leeftijden en niveaus, mede dankzij het handicapsysteem. Het handicapsysteem maakt het mogelijk om wedstrijden met handicapverrekening te organiseren waarbij spelers van verschillende niveaus evenveel kans hebben om te winnen. In wedstrijden zonder handicapverrekening gaat het om de beste prestatie van een speler of een team. In dit geval speelt de handicap die spelers mogelijk hebben geen rol.
Golf is een precisiesport in de natuur waarbij het erom gaat een kleine bal in zo weinig mogelijk slagen in de hole te krijgen. Je kunt de golfsport individueel beoefenen maar ook in teamverband en golf kun je met én tegen elkaar spelen.
Voor een goede prestatie is veel vereist: een goede techniek, lenigheid, kracht, een goede conditie, creativiteit, concentratievermogen, baanmanagement en het vermogen om te visualiseren en te improviseren. Topgolfers kunnen een hoge balsnelheid genereren en de bal zuiver raken. Hoe sneller een speler een club (een golfstok) kan swingen, hoe verder de bal gaat. Hoe zuiverder de bal geraakt wordt, hoe meer controle je hebt over het resultaat.
Maar golf is een ideale sport voor mensen van alle leeftijden. Golf is een combinatie van mentale en lichamelijke inspanning waarbij het niet louter draait om kracht en souplesse, met creativiteit en ervaring kun je ook een goede prestatie leveren. Golf verveelt nooit, want elke baan is anders, elke hole is anders, elke ronde is anders en de bal ligt altijd anders. In elke ronde zijn er slagen die een aparte uitdaging bieden.
En iedereen kan golf spelen op een niveau dat plezier geeft. Voor beginners zijn er afslagplaatsen die de baan minder lang maken dan de baan die gevorderde golfers spelen. Ook op hogere leeftijd kan een speler nog op hoog niveau spelen. De lenigheid en kracht loopt in de loop der jaren af maar met rechte lange slagen en goede korte slagen kan nog steeds een goede score behaald worden.
Een goede basisconditie is belangrijk. Wie moe wordt, raakt de bal minder goed of neemt verkeerde beslissingen. Het goede aan golf is dat je door veel te spelen automatisch een goede basisconditie in stand houdt. In een ronde van negen holes wandel je al snel 4,5 kilometer. (Lees de FAQ “Is golf gezond?”)
Golf is een wedstrijdsport die op ieder niveau kan worden beoefend. Van internationale wedstrijden op topniveau, tot onderlinge vriendschappelijke partijtjes. Het handicapsysteem in golf maakt het mogelijk dat golfers van alle niveaus wedstrijden met en tegen elkaar kunnen spelen. Een recreatieve speler kan winnen van zijn/haar leraar. Zie de FAQ “Hoe werkt het handicapsysteem in golf?”
Golf is dus een leuke en gezonde sport, het is niet “knikkeren voor jongens die niet willen bukken" zoals golf ooit omschreven is. Het is een sport voor jeugd, volwassenen en ouderen. Maar omdat golf tot op hoge leeftijd gespeeld kan worden, is er een hoog percentage senioren onder de golfers. Het percentage is hoger dan in andere balsporten, want bijvoorbeeld hockey of voetbal kan je maar tot een bepaalde leeftijd doen.
Lees meer over in het artikel Duurzaamheid en golf in cijfers.
Informatie voor golfers:
- voor beginnende golfers heeft GOLF.NL alles op een rij gezet op de pagina's Beginnen met golf;
- open golfdagen in het hele land worden vermeld op één centrale plaats: opengolfdag.nl.
Is golf een geschikte sport voor mensen met een beperking?
Golf is een van de weinige sporten waaraan mensen met een fysieke of verstandelijke beperking kunnen deelnemen. Mensen met een beperking die golf oppakken, ervaren vaak een aanzienlijke verbetering van hun fysieke en mentale gezondheidstoestand. Veel golfclubs bieden programma’s aan voor mensen met een beperking. De NGF ondersteunt initiatieven van clubs en organisaties die als doel hebben de golfsport toegankelijk te maken voor mensen met een fysieke of verstandelijke beperking.
Lees meer in het artikel Duurzaamheid en golf in cijfers.
Meer informatie voor media, clubs en banen: Golf met een beperking.
Wat doet de NGF en met wie werkt ze samen?
De NGF (de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie) vertegenwoordigt alle golfverenigingen van Nederland. Dat zijn er 269. Het NGF-bestuur volgt een strategisch plan om de golfsport op de lange termijn gezond te houden. Het NGF-bestuur wordt ondersteund door commissies en het 'federatiebureau'. Op het bureau zijn professionals actief bezig met dienstverlening voor de Leden (de golfclubs), golfers, golfbanen, golfprofessionals en andere stakeholders in de golfmarkt. Het Federatiebureau valt onder het NGF-bestuur en wordt aangestuurd door de NGF-directeur. De bestuurs- en commissieleden van de NGF zijn vrijwilligers.
De NGF werkt onder meer samen met de NVG, de Nederlandse Vereniging van Golfaccommodaties. Ongeveer 60% van alle golfbanen in Nederland zijn bij de NVG aangesloten. De NVG is de branche- en werkgeversorganisatie van de Nederlandse golfbanen. De ondernemersorganisatie behartigt de belangen van haar leden, draagt zorg voor kennisuitwisseling en -ontwikkeling en maakt zich sterk voor de ontwikkeling van golf in Nederland.
De NGF werkt ook samen met de NGA, de Nederlandse Greenkeepers Associatie. Doel van de NGA is het opdoen, ontwikkelen en delen van kennis. De NGA organiseert veel workshops en werkt ook nauw samen met twee opleidingsinstituten: de praktijkopleiding ‘IPC Groene Ruimte’ in Arnhem en de opleiding tot hoofdgreenkeeper aan de HAS hogeschool in Den Bosch.
Verder werkt de NGF nauw samen met de PGA Holland, de golfopleider in Nederland. PGA Holland is de organisatie die de belangen behartigt van de playing en teaching professionals in Nederland. De PGA Holland biedt opleidingen en bijscholingen voor clubprofessionals (golfleraren), en organiseert ook educatiedagen en toernooien. PGA Holland is een internationaal erkende organisatie en aangesloten bij de overkoepelende Confederation of Professional Golf (CPG).
De NGF werkt ook samen met de Vereniging van Golfclub Managers. De vereniging biedt golfbaanmanagers die werkzaam zijn voor een golfclub of -baan een netwerk, sociaal trefpunt en een kenniscentrum om hun werk optimaal te kunnen doen.
Samenwerkingsvormen
De Golfalliantie bestaat uit de NGF, NGA en NVG. De drie organisaties hebben de handen ineen geslagen om de sector te begeleiden bij het afbouwen van pesticidegebruik en de transitie naar duurzaam golfbaanonderhoud. De NVG, NGA en NVG organiseren jaarlijkse verschillende bijeenkomsten waarbij kennis wordt gedeeld. De belangrijkste bijeenkomst is het Nationaal Golf & Groen symposium.
Met Players 1st bieden de NGF, PGA en NVG clubs en banen structurele meting van klanttevredenheid aan. Players 1st is een onderzoeksmethode die baaneigenaren en clubbesturen goed inzicht geeft in wat leden en gastspelers beweegt. Er worden surveys verstuurd naar 1) opzeggers, 2) nieuwe golfers, 3) leden en 4) greenfeespelers.
De NVG en NGF hebben samen het reserveringsplatform GOLFGO ontwikkeld.
De NGF, PGA, NGA en NVG organiseren elk voorjaar het Nationaal Golfcongres met als doel clubs en banen te informeren over actuele ontwikkelingen en te inspireren.
- Informatie voor golfclubs en banen: Over de NGF.
- Lees ook het artikel Duurzaamheid en golf in cijfers.
Waar kan ik meer lezen over de geschiedenis van golf in Nederland?
Klik hier voor een korte geschiedenis van de NGF en golf in Nederland, een historische tijdlijn gerangschikt op jaartallen.
Wil je meer weten, bezoek dan de pagina Onze historie. Daar lees je onder meer over de NGF Commissie Erfgoed die onderzoek doet naar de geschiedenis van golf, colf en golf en over de website golfgeschiedenis.nl.
Waar vindt iemand die met golf wil beginnen informatie?
Voor mensen die willen beginnen met golf is er een speciale sectie op GOLF.NL: Beginnen met golf. GOLF.NL is een platform van de NGF dat op de golfers is gericht, niet op de clubs en banen.
De clubs en de NGF hechten veel belang aan een goed traject voor beginners. Want hoe meer succesbeleving iemand heeft, hoe langer deze persoon verbonden blijft aan de sport. Het is dus van belang dat nieuwe golfers goed worden opgeleid worden. Voor degelijke beginnerscursussen op de Nederlandse clubs en banen zijn de platforms Probeer Golf en Golfstart gelanceerd. Iemand die interesse in golf heeft, kan hier een lespakket in zijn of haar omgeving vinden.
Voor beginnende en ervaren golfers heeft GOLF.NL ook een banenzoeker en een clubzoeker. Hier kunnen mensen gericht zoeken naar clubs en banen in hun eigen buurt. Ook kan gezocht worden op plaatsnaam, bijvoorbeeld Maastricht of Emmen.
De NGF heeft in samenwerking met andere organisaties ook een starttijdenplatform ontwikkeld: GOLFGO.