Terug naar Onze historie

Het belang van een goed archief

Ook jonge golfclubs moeten al snel een archief aanleggen. Het golfarchief van een golfclub is de schatkamer van de toekomst.

Arnout Janmaat, historicus, archivaris en lid van de NGF-commissie Erfgoed, heeft artikelen geschreven voor verschillende clubbladen. Dit artikel over het belang van een archief verscheen eind 2017 in het clubblad van de Goyer Golf & Country Club.

Het golfarchief als schatkamer van de toekomst

Als archivaris van de KNGF krijg ik geregeld de vraag waarom een jonge golfclub al een historisch archief zou moeten aanleggen. Het antwoord is simpel: als je vroeg begint en gebruik maakt van de kennis die er nu is, scheelt dat later veel tijd. 

Als je vroeg begint en gebruik maakt van de kennis die er nu is, scheelt dat later veel tijd

Een goed archief bestaat naast papieren stukken als notulen en dergelijke uit een digitaal archief waarin gemakkelijk gezocht kan worden en een digitaal fotoarchief met zoveel mogelijk relevante data per foto. Van deelnemers aan wedstrijden die dit weekend worden georganiseerd, zijn er nu nog leden die ze op foto’s kunnen herkennen. Maak daar gebruik van! Doe je het nu niet, dan wordt het bij het 100-jarig jubileum van de club een tijdrovende klus om dit te achterhalen. Een kort voorbeeld maakt dit duidelijk. 

Voorbeeld

De Utrechtse Golf Club De Pan had al enkele jaren een schitterende foto in het clubhuis hangen (foto boven). Een groep van ongeveer veertig prachtig geklede dames en heren, waarschijnlijk vroegere leden, die plechtig in de lens van de camera kijken. Afgaande op de kleding dacht men aan 1914, het moest in ieder geval voor de oorlog geweest zijn, zoveel was duidelijk. Als locatie werd gedacht aan van de voorloper van De Pan, de Doornsche Golfclub, slechts vijfentwintig kilometer van de huidige Goyer Golf & Country Club, waar de heidevelden achter landgoed Bornia een prachtige ondergrond voor een golfbaan vormden. Welke personen waren afgebeeld, was onbekend, en ook de precieze datering bleef onduidelijk. Een fascinerende zoektocht naar het verhaal achter de foto begon.

De foto bleek in een verzamelalbum van de Haagsche Golfclub te staan, het album van Charles des Graz, tweede secretaris van de Britse legatie en mede-oprichter van de club in 1893. ‘Doorn’ stond er boven de foto op een rechterpagina genoteerd. Gelukkig prijkte er naast de foto, op de linkerzijde van de bladzijde, een artikel, met de beschrijving van de wedstrijd. Het artikel bleek afkomstig te zijn uit tijdschrift Nederlandsche Sport van 1900. De eerste jaargangen van dit tijdschrift waren bij geen enkele golfclub bekend, maar werden gevonden in het archief van de Nederlandse Draf- en Rensport, onder de hoofdtribune van paardenrenbaan Duindigt in Den Haag. Het artikel beschreef het verloop van het herenkampioenschap van Nederland van 1900, het latere Internationaal Amateur, dat te kampen had met moeilijke weersomstandigheden: 

"12 juli j.l. werd op de links der Doornsche Golfclub nabij Driebergen het kampioenschap voor heeren gespeeld, onder begunstiging van fraai weder, hoewel de wind, die sterk uit het Z.O. woei voor de spelers lastig was en zeker voor een niet onbelangrijk deel oorzaak is geweest dat in de meeste gevallen hooger scores zijn gemaakt."

Negen mensen herkend

De bewuste foto uit het clubhuis moest dus tijdens dit kampioenschap geschoten zijn, maar daarmee was nog steeds niet duidelijk wie er op de foto stonden. Door vergelijking met beschreven foto’s uit het digitale golfarchief van Nederland - waar al veel werk in gestoken was - konden er uiteindelijk negen mensen met zekerheid worden herkend. Misschien nog steeds weinig, maar in ieder geval was nu bekend waar en wanneer de foto genomen is. 

Als je tijdig begint met de inrichting van het historisch archief, kost het onderhouden hiervan slechts weinig tijd

Raymond Schuurbecque Boeye, zittend aan het tafeltje, won het toernooi van 1900. Hij was die jaren de beste golfer van Nederland, ‘had gedurende den winter met veel succes op de links der Cannes Golf Club gespeeld’ en won voor de tweede maal in successie de cup die hiermee in zijn bezit kwam. Na het nemen van de foto werd de dag afgesloten met "zeer geanimeerde afternoon-tea", die werd aangeboden door "mevrouw de douairière van Tets geboren Fransen van de Putte", moeder van de latere initiatiefnemer tot oprichting van Nederlandsch Golf Comité Gerard van Tets. "Onder de aanwezigen waren vele dames, die het feest met hare tegenwoordigheid opluisterden."

De Goyer Golf & Country Club en andere 'jonge clubs' hebben nu de kans om de toekomstige generatie een cadeau te geven door het historische archief te beginnen en te onderhouden. Bovendien: als je tijdig begint met de inrichting van het historisch archief, kost het onderhouden hiervan slechts weinig tijd.

foto golfarchief de pan

Keer terug naar de hoofdpagina.