Terug naar Publicaties en artikelen

Een blik in het historische familiearchief

21 april 2023

Ernst van den Doel van de NGF Commissie Erfgoed over de getalenteerde broers Alaric en John de Forest de Bendern die in 1937 in de finale van het Nederlands Amateurkampioenschap stonden.

Foto: F. Francis, John de Forest de Bendern en zijn broer Alaric in 1937 

Golfliefhebbers zullen geboeid hebben toegekeken hoe in augustus/september 2021 tweelingbroers erin slaagden opeenvolgende toernooien van de European Tour te winnen: Rasmus Hojgaard won het Zwitsers Open en Nicolai Hojgaard het Italiaans Open. Het uitzonderlijke was ten eerste dat het een tweeling betrof en dat de overwinningen vlak achter elkaar kwamen. Immers, 'gewone' broers winnen wel vaker op de Tour. Dit gebeurt echter nooit bij opeenvolgende toernooien.

Er waren zelfs vier broers die een officiële PGA-wedstrijd wonnen, de broers Joe, Mike, Phil en Jim Turnesa. Een zevende broer won het US Amateur Championship twee keer en het Brits Amateur één keer. De twee andere broers waren clubprofessional. Een begaafde familie.

De drie broers Smith, Willie, Alex en Macdonald streden rond 1900 ook met elkaar om titels. Zo won Alex het US Open van 1906, zijn broer Willie werd tweede met 7 slagen achterstand. Twee andere broers waren eveneens begaafde golfers. Er zijn tal van gevallen van twee broers die PGA-titels wonnen.

Ook ons land mocht getuige zijn van broers die op hoog niveau een kampioenschap bevochten, en wel al in 1937. In dat jaar deden twee broers mee aan het Dutch Open Amateur Championship dat op de Kennemer werd gehouden; Count Alaric de Forest de Bendern (geboren in 1905) en zijn broer John (geboren in 1907). Alaric werd eerste, John tweede.

"Tegen van een bijzondere familie met een voorgeschiedenis om een groot aantal roddelbladen gedurende langere tijd te vullen"

Het waren geen gemiddelde deelnemers maar tegen van een bijzondere familie met een voorgeschiedenis om een groot aantal roddelbladen gedurende langere tijd te vullen. Hun vader Maurice en diens broer Raymond waren de zonen van een Amerikaans echtpaar, circusartiesten, die tijdens een toernee in Turkije overleden. De kinderen werden geadopteerd door baron en barones de Hirsch, wier enige zoon kort tevoren was gestorven. Die adoptie bleek later geen toeval; beiden waren buitenechtelijke kinderen van de baron. De jongens kregen de naam De Forest-Bischoffsheim.

Na het overlijden van zijn stiefouders met een erfenis van 25 miljoen dollar en landgoederen in Oostenrijk-Hongarije kreeg Maurice van keizer Franz-Joseph in 1899 de titel Freiherr von Forest, een titel die in 1900 in Engeland werd erkend als baron de Forest. De Eerste Wereldoorlog bracht Engeland er echter toe buitenlandse titels niet meer te erkennen.

In 1918 werd hij verklaard pacifist en hij zette zich in voor het bestrijden van oorloginspanningen zoals bewapening. In 1932 beëindigde hij, ontmoedigd door het opkomende fascisme, deze activiteit. Hij vestigde zich in Liechtenstein, waar hij staatsburger werd. Daar kreeg hij de nieuwe titel: Graf von Bendern.

In 1950 schonk hij de stad Parijs zijn enorme grondbezit aan de rand van de stad, waarbij hij de voorwaarde stelde dat dit domein, Beauregard, met daarop het kasteel La Selle St Cloud, veranderd zou worden in een tuinstad voor arbeiders, waarbij het parakarakter zoveel mogelijk behouden moest blijven. Er zouden moderne woonblokken worden gebouwd die tegen een zo laag mogelijke huurprijs huisvesting moesten bieden. Uiterlijk 1 juli 1955 moest worden begonnen met het bouwen van woningen. De stad Parijs ondernam hierin echter geen initiatief en er bleek ook nog een gevallen kan gevestigd. In het kasteel werd in oktober 1954 het Saarverdrag gesloten. In 1958 spande de Graaf een proces aan waarbij hij het land goed terugeiste omdat de stad Parijs niet aan de voorwaarden had voldaan. De uitslag van dit proces wordt nergens vermeld, duidend op een schikking, maar de graaf moet hebben verloren, want het park is nu in bezit van de stad Parijs.

John was de beste golfer

Hij overleed in oktober 1968 in Biarritz. Uit zijn eerste huwelijk had hij een dochter, Mathilde, uit zijn tweede huwelijk twee zoons, John en Alaric. John was de beste golfer. In de finale van het Britse Amateurkampioenschap van 1931 verloor hij van Eric Martin Smith, maar in 1932 won hij in de finale van Eric Fiddian. Hij werd geslecteerd voor de Walker Cup in 1932, maar hij presteerde daarin matig.

John was getrouwd met Lady Patricia Sybil Douglas, de dochter van Francis Douglas de 11e Marquess of Queensberry, wiens grootvader weer de bekende beschuldiger van Oscar Wilde en de opsteller van de Queensberry Rules bij boksen was. Op internet is een korte film van British Pathé te zien van hun huwelijk in 1938. ( “One of our leading golfers.”) Maar dit voert wel erg ver.

Johns kleindochter tenslotte, Caroline, de dochter van John, werd op 13 mei 1968 tijdens een studentendemonstratie gefotografeerd, zittend op de schouders van haar vriend, de schilder Lebel. Deze foto werd iconisch, als symbool voor de Franse Marianne. De foto werd op 24 mei in het blad Life gepubliceerd. Toen haar grootvader dit onder ogen kreeg onterfde hij haar, een erfenis van £ 7.500.000. Enkele maanden later overleed hij. Tot in 1998 probeerde Caroline vergeefs de rechten op de foto te verkrijgen. In 2017 sprak zij zich nog uit tegen de Brexit (Guardian, 20 maart 2017).

"Fraai golf en begunstigd door goed weer”

Het Nederlands Open Amateurkampioenschap van 1937 werd gespeeld op de Kennemer en onder goede omstandigheden. “Fraai golf en begunstigd door goed weer”, zo schreef het maandblad Golf. In de halve finale versloeg John Captain F. Francis op de 19de hole, Alaric won met 4/2 van Eric Martin Smith. In het verslag van het kampioenschap in het maandblad Golf wordt de overwinning van John in de halve finale met name bijzonder genoemd, onder ander door twee perfecte ijzer-2-slagen op de laatste twee holes.

De finale werd door het Algemeen Handelsblad van 14 juli 1937 omschreven als een spannende eindstrijd. De krant vermeldt dat Alaric enkele weken tevoren de Zuid-Afrikaanse amateur Bobby Locke had verslagen op St Andrews, iets dat ook in maandblad Golf wordt vermeld. Alaric was na 18 holes 3 up maar na 27 holes was de stand weer gelijk. Op de 15de hole maakte John een eagle maar na 35 holes was hij 1 down. De 36ste hole werd gehalveerd, waardoor Alaric met 1 up won. 

Het maandblad Golf weerspiegelde de bijzondere gebeurtenis door het plaatsen van een 12-regelig gedicht van de hand van “J.F”. De broers reisden vervolgens verder door Europa. Begin augustus werd John de beste amateur met 303 slagen in het Duits Open Kampioenschap te Bad Ems, Alaric werd tweede van de amateurs met 305. De titel ging naar Henry Cotton, die dat jaar ook het Brits en het Tsjechisch Open won. In het Tsjechisch Open werd John de beste amateur.

Een maand erop, op 25 augustus 1937, werd Alaric weer tweede in het Zwitsers Open Kampioenschap, dat in St Moritz over 36 holes werd gespeeld. Hierna namen de successen af. Alaric overleed in 1973. John won in 1947 het Open Oostenrijks Amateurkampioenschap en in 1953 werd hij nog 61ste in de Masters. Hij overleed in 1997.

Lees meer over de broers op golfgeschiedenis.nl.

Keer terug naar de pagina Onze historie - publicaties en artikelen.