Terug naar Publicaties en artikelen

Boek: 'Golf: een zoektocht naar de oorsprong'

In januari 2020 is een nieuw boek van (golf)historicus Arnout Janmaat verschenen: "GOLF: Een zoektocht naar de oorsprong".

Is golf oorspronkelijk Hollands of Schots? Die vraag zorgt tot op de dag van vandaag voor verhitte discussies tussen liefhebbers van de sport. Nederland heeft zeer goede papieren, getuige onder meer de grote hoeveelheid afbeeldingen van het colfspel, maar St. Andrews claimt nog steeds 'the home of golf' te zijn. 

In de strijd om wie die oudste vermelding in zijn archieven zou vinden leek Nederland vanaf de jaren "30 een uitstekende troef in handen te hebben. De eerste golfwedstrijd ooit zou namelijk al in 1297 in Loenen aan de Vecht gespeeld zijn, ver voor de oudste Schotse vermeldingen. Dat verhaal, die legende, spookt sindsdien door de hoofden van liefhebbers van golfgeschiedenis.

"De golflegende Loenen"

In "GOLF: Een zoektocht naar de oorsprong" portretteert (golf)historicus Arnout Janmaat twee van dit soort liefhebbers bij uitstek: Joop Brongers en Steven van Hengel. Aan de hand van hun biografieën wordt tevens de ontwikkeling van de Nederlandse golfgeschiedenis in het algemeen en het ontstaan van de legende Loenen in het bijzonder beschreven.

Het boek is uitgegeven door Brave New Books (9789402130362) en is onder meer te bestellen bij bol.com

boek GOLF: Een zoektocht naar de oorsprong

Keer terug naar de pagina Onze historie - publicaties en artikelen.