Terug naar Publicaties en artikelen

Byron Nelson op de Haagsche

24 april 2023

Misschien ben je de video wel eens tegengekomen op internet, de opname van het duel tussen Byron Nelson en Gerard de Wit op de Haagsche. Je kunt de video hier bekijken en historicus Arnout Janmaat vertelt hoe de film tot stand kwam.

Voor een serie wereldwijde commercials van het Amerikaanse Shell Oil had filmproducent Filmway's Incorporated in 1962 zijn oog laten vallen op de baan van de Haagsche Golf & Country Club. Geen geringe eer, want er was ongeveer een miljoen dollar met een dergelijke productie gemoeid. Het zal ongetwijfeld aan voorzitter Willem Snouck Hurgronje - die bij Shell werkzaam was - te danken zijn geweest dat de Haagsche deze eer te beurt viel.

Op 13 en 14 juni 1962 werd een 18-holes strokeplaywedstrijd gefilmd tussen de Amerikaan Byron Nelson (meervoudig Ryder Cup-speler, maar op dat moment al enige tijd met golfpensioen) en Nederlandse beste professional Gerard de Wit (op dat moment werkzaam voor de Hilversumsche Golf Club). Het commentaar bij de wedstrijd werd verzorgd door Gene Sarazen en George Rogers.

Op 7 november 1963 ging de film, onderdeel van de serie Shell's Wonderful World of Golf, in première in het Seinpost-theater in Scheveningen (foto boven). 560 leden en genodigden van de Haagsche Golf & Country Club, toen nog niet koninklijk, zagen de film en kregen na afloop een cocktail aangeboden van Shell Nederland. De film is vanaf heden te zien op golfgeschiedenis.nl.

Arnout Janmaat (1980) is historicus, archivaris en schrijver, gespecialiseerd in sport- en familiegeschiedenis. Hij is lid van de Commissie Ergoed van de NGF.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

 

Gerard de Wit in Shell's Wonderful World of Golf

Foto boven: Gerard de Wit

Byron Nelson in Shell's Wonderful World of Golf

Foto boven: Byron Nelson

Publiek bij Shell's Wonderful World of Golf op de Haagsche

Foto boven: Publiek bij de wedstrijd op de Haagsche.

Enkele jaren later, in 1996, werd op De Pan een wedstrijd gehouden tussen Peter Thomson en Dave Marr. Die film ging in 1967 in première. 

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Keer terug naar de pagina Onze historie - publicaties en artikelen.