Terug naar Publicaties en artikelen

Het eerste krantenartikel over golf in Nederland

17 november 2017

Een bericht op 29 april 1893 in de Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant is zo goed als zeker het eerste krantenartikel over golf in Nederland.

Arnout Janmaat, de archivaris van de NGF Commissie Erfgoed, stuitte in 2017 op het artikel in de Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant van 29 april 1893. Hieronder volgt de tekst.

Uit de residentie. Den Haag

Een nieuwe lente en een nieuw geluid,’ zoo begint Gorter zijn ‘Mei’. ‘Een nieuwe lente en een nieuwe sport,’ zing ik hem na. Immers toen ik onlangs mijn middagwandeling uitstrekte tot de renbaan in Clingendaal, kon ik daar eenige leden van de haute-volée op het grasveld bezig zien met zich, onder leiding van een professional, te oefenen in het Golf (spreek uit: gof), een oorspronkelijk Schotsch spel, over Engeland naar hier overgewaaid. 

Hebt ge, naar school gaande, u nooit vermeid met het voortschoppen van een steentje, waarbij die steen gewoonlijk solider bleek dan het leer van de schoenpunt? Welnu, toen waart ge reeds een onbewuste golfer. De gezant van Engeland, baron van Brienen, en hun vrienden gebruiken in plaats van een steen een bal, in plaats van de schoenpunt een kolf, en de eisch is om de bal met welgemikte slagen van een bepaald punt naar een meer of minder ver verwijderd doel te drijven. De bal kan daarbij in gaten, greppels, of voren geraken, maar geen nood, voor iedere netelige stelling waarin zij komen kan, draagt een jongske uit den stand der proletariërs een bijzonder gevormden kolfstok, waarmee de speler natuurlijk meer of minder behendig zal omgaan. 

De mogelijkheid tot wedden en wedstrijden is niet buiten gesloten, de kolven kosten ƒ 5 per stuk (en men heeft er minstens twintig nodig!) en het spel is een gezonde beweging in de open lucht, waarin men van het 5e tot het 90e jaar een onschuldig en niemand schadend genot kan vinden.

Zowel de naam als het spel zelf doen ons aan kolven denken, maar dan aan dat ouderwetsche kolven met sayetballen, die de palen doen trillen, - niet aan het nieuwere met de gomelastieke bal, die het spel wel fijner maar minder levendig, boeiend en mannelijk maakt.

Klik hier voor een scan van het artikel (pdf).

De Haagsche Golf Club - nu de Koninklijke Haagsche G&CC - werd in 1893 opgericht en is de oudste golfclub in Nederland. Aanvankelijk werd gespeeld op een schapenweide op Clingendael, daar waren vijf holes aangelegd. Het artikel hierboven verwijst daarnaar. Later verhuisde de club naar een baan in Duinzigt. De club speelt sinds 1947 op de huidige locatie in Wassenaar. Die baan is in 1938 aangelegd.

Keer terug naar de pagina Onze historie - publicaties en artikelen.