Terug naar Publicaties en artikelen

Fotoalbums uit boedels verdienen goed bekeken te worden

21 april 2023

Fotoalbums van leden bevatten vaak bijzondere historische informatie over het clubleven. Coks Bosman, lid van de NGF Commissie Erfgoed, deelt zijn ervaringen.

Niet zelden wordt er bij het opruimen van een zolder of bij het doorzoeken van een boedel van een overleden, voormalig lid, aan een verenigingssecretariaat en of bestuur gevraagd of er belangstelling is voor oude golfboeken, golftijdschriften, prijzenreplica’s en fotoalbums. Vooral de laatste twee onderdelen kunnen over het algemeen op weinig enthousiaste reacties vanuit de vereniging rekenen.

Knipsel- en fotoalbums van leden bevatten echter vaak bijzondere nieuwe, of liever gezegd verloren gegane historische informatie over het clubleven. Zo bleek recent, via een erfenis in Engeland verkregen, in een secuur bijgehouden foto- en knipselalbum van een actief spelend lid uit de periode 1920-1970, dat een bepaalde, nu nog steeds verspeelde, jaarlijkse clubwedstrijd niet in 1941 gestart was maar waarschijnlijk al vijf jaar eerder.

Ook kwam via de erfgenaam additionele informatie beschikbaar over een buitenlands koninklijk bezoek, waarbij een acuut optredend probleem van het niet aanwezig zijn van ‘passende’ clubs voor de gast van koninklijke bloede, opgelost werd door hem met de clubs van de echtgenote van de voorzitter te laten spelen, in plaats van kleine ‘manlijke’ clubs.

De informatie in het album van de met witte inkt bijgeschreven namen helpt bij het identificeren van oude ‘clubiconen’. Ook afbeeldingen van verloren gegane prijzen kunnen het clubarchief completeren. Bij zoektochten naar de een of andere verdwenen prijs kunnen fotoalbums eveneens heel behulpzaam zijn. Verstandig dus om alvorens oude golffotoalbums in de blauwe papierbak te dumpen deze even goed na te laten kijken door de historische commissie van uw club. 

Keer terug naar de pagina Onze historie - publicaties en artikelen.