Terug naar Publicaties en artikelen

Golf met gevolgen

19 maart 2024

Ernst van den Doel, voorzitter van de NGF Commissie Erfgoed, verhaalt over de golfles van de Britse premier David Lloyd George aan de Franse premier Aristide Briand.

Foto: uiterst rechts de Franse premier Aristide Briand, links van hem de Britse premier David Lloyd George.

Na de Eerste Wereldoorlog, bij het Verdrag van Versailles in 1919, kreeg Duitsland forse herstelbetalingen opgelegd. Duitsland moest in vreemde valuta betalen. Die moesten worden gekocht en dat leidde tot inflatie. Duitsland meldde deze problemen bij de geallieerden en dit leidde tot diverse conferenties, onder andere in Cannes van 6 tot 13 januari 1922.

De Britse premier David Lloyd George en de Franse premier Aristide Briand kwamen daar bij elkaar om de problematiek te bespreken. Beiden bleken bereid om concessies aan Duitsland te doen en een groot deel van de schulden kwijt te schelden. Het Franse parlement kreeg hoogte van deze plannen en had een groot bezwaar tegen kwijtschelding, men wilde Duitsland volledig laten betalen. Ook voelde het Franse parlement weinig voor de plannen van de Britse en Franse premiers om de politieke eenheid in Europa te versterken, onder meer door het weer toelaten van Duitsland en de Sovjet-Unie tot het diplomatieke verkeer.

Deze onvrede ging voorbij aan de Franse premier Briand, die op de conferentie goed bleek te kunnen opschieten met Lloyd George. Om de harmonie te bevorderen nodigde Lloyd George, een enthousiast golfer, Briand uit voor een kennismaking met golf op de golfclub van Cannes.

Briand deed hierbij, aangemoedigd door Lloyd Georges, enkele pogingen om een bal te slaan. Dit werd vastgelegd op film en deze beelden bereikten al snel Frankrijk. Het vervelende was dat Briand niet bepaald succesvol was. Zo werd gedocumenteerd hoe de Franse premier de bal slechts enkele meters over de grond vooruit sloeg. Ook werd vastgelegd hoe Lloyd George Briand instructies gaf.

De tegenstanders van Briand grepen de beelden aan om te betogen dat hij Frankrijk te schande had gemaakt. Hij had zich tweevoudig vernederd, allereerst door zich nadrukkelijk nederig op te stellen ten opzichte van de Britse premier en ten tweede door te laten zien dat hij er niets van kon. Bij zijn terugkeer op 14 januari 1922 werd Briand direct door zijn tegenstanders gedwongen af te treden, waarbij hij cynisch werd neergezet als "le golfeur". Hij werd opgevolgd door Raymond Poincaré. Toch werd Briand later nog twee keer premier van Frankrijk, van 1925 tot 1926 en in 1929. In 1926 kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede, onder meer voor zijn bijdrage aan de totstandkoming van het Verdrag van Locarno in 1925.

De film van de golfpartij met grote politieke gevolgen is te vinden op YouTube

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Ga naar de hoofdpagina Onze historie - publicaties en artikelen.