Koning George VI in de kleedkamer van de Eindhovensche
16 juni 2023
In de herenkleedkamer van de Eindhovensche Golf hangt een foto van de Britse koning George VI. Waarschijnlijk heeft vrijwel niemand meer een ‘actieve herinnering’ aan deze monarch, de vader van Elizabeth II die vorig jaar op 96-jarige leeftijd overleed en daarmee de langst regerende koningin ter wereld was. Wel kennen veel mensen hem als de stotteraar die in de film The King's Speech op schitterende wijze werd vertolkt door Oscar-winnaar Colin Firth.
Wie de foto voor het eerst ziet, denkt dat dit een beroemde golfer is, die zijn publiek op een mooie swing trakteert, maar bij nadere beschouwing zit er veel meer geschiedenis aan vast.
De foto is begin oktober 1944 genomen, kort voordat Radio Oranje bekend maakte dat de Britse koning een bliksembezoek bracht aan bevrijd Nederland om het moreel van de geallieerde strijdkrachten op te peppen. Hij landde in een Dakota-transportvliegtuig in Eindhoven en liet zich voorlichten door veldmaarschalk Bernard Montgomery over de gevechten in het Nederlands-Duitse grensgebied en reisde daarna via België door naar Frankrijk.
Als onderdeel van zijn rondreis bezocht de koning ook de Eindhovensche Golf waar in de ochtend van 20 februari 1944 op de terugweg na een bombardementsmissie op Leipzig bij de afslag van de 15de hole een Avro Lancaster II van de Royal Canadian Air Force was neergestort.
In het boek 50 jaar Eindhovensche Golf (1980) wordt het bezoek van de koning kort gememoreerd:
"Een andere Engelsman die daags na de Bevrijding de E.G. bezoekt is de Engelse koning George VI die ter ondersteuning van het moreel een rondreis langs zijn troepen maakt. Zijne Majesteit geeft de wens te kennen om golf te spelen. Golfballen heeft hij uiteraard niet meegebracht, zodat de toenmalige penningmeester Ivan Riemsdijk met enige moeite van vier kostbare golfballen afscheid neemt - de prijs van een golfbal ligt dan rond de dertig gulden - en deze zijn koninklijke bezoeker aanbiedt. Zo hij al op enig stoffelijk blijk van erkentelijkheid had gehoopt, sigaretten bijvoorbeeld of een flesje whiskey, komt hij bedrogen uit, het blijft bij koninklijke dankbaarheid en het gezicht op de drive van het door militaire politie omstuwde Britse staatshoofd vanaf de eerste tee van de Eindhovensche Golf! De strenge bewaking van de koning, - tot zelfs in de rough wordt hij door de M.P. vergezeld - was allerminst een formaliteit. Er werd op dat moment nog overal in de buurt gevochten en een plotseling opduikende Duitser ergens achter op de veertiende of vijftiende fairway behoorde zeker niet tot de onmogelijkheden."
De foto in de kleedkamer vermeldt: "De Britse koning George VI bezocht de Eindhovensche Golf tijdens een vijfdaags werkbezoek aan de Britse troepen", en het gedenkteken dat op de golfbaan is geplaatst houdt de herinnering levend aan wat hier 80 jaar geleden gebeurde: "Laten wij gedenken dat de bemanning haar leven gaf opdat wij in vrijheid kunnen leven en golfen."
Keer terug naar de pagina Onze historie - publicaties en artikelen.