Terug naar Publicaties en artikelen

Iain Forrester ontvangt 5-star Professional Award

2 maart 2024

Iain Forrester, lid van de NGF Commissie Erfgoed, is door de Confederation of Professional Golf (CPG) onderscheiden met de 5-star Professional Award voor het uitblinken in zijn werk, met name het levend houden van de geschiedenis van golf.

Forrester, een Advanced Fellow Professional, werkzaam als professional bij Hoenshuis Golf & Country Club, treedt hiermee toe tot een select gezelschap, met onder meer PGA Master Professional Alan Walker en Paul Lawrie, winnaar van The Open in 1999, in de gelederen.

Forrester werd door de PGA of Holland genomineerd voor deze prijs, die hij eind 2023 ontving tijdens een CPG-bijeenkomst in het Oostenrijkse Fontana. Arian Mortier, voorzitter van de PGA Holland: "Wij waren verheugd Iain te nomineren voor de 5-sterren Professional Award vanwege zijn niet aflatende inzet voor het golferfgoed. De manier waarop hij zich inzet om het gebruik van oude hickory clubs bij een nieuwe generatie golfers onder de aandacht te brengen toont zijn passie voor de sport."

De CPG vulde aan: "Iain is niet alleen een prominente PGA-professional die duizenden mensen heeft gecoacht, hij is ook ongelooflijk betrokken bij het preserveren van het golferfgoed. Zijn expertise in dit veld maakt hem tot een uitzonderlijke professional."

"Ik heb clubs aan de muur hangen waarmee mijn opa tachtig jaar geleden kampioenschappen won. Zo raakte ik geïnteresseerd in de geschiedenis."

Forrester is niet alleen teaching professional bij Hoenshuis, maar ook archivaris van de PGA Holland, waarvoor hij een jubileumboek schrijft dat dit jaar zal verschijnen. De PGA Holland bestaatv in 2024 honderd jaar. 

"Ik heb een lange golfcarrière achter de rug, maar ik had niet verwacht op deze manier erkend te worden", zei Iain na ontvangst van de prijs. "Er zijn veel verdienstelijke mensen in de Europese golfsport, dus ik was erg blij toen ik hoorde dat ik genomineerd was. Het is een hele eer om te winnen en op deze manier publiekelijk in de schijnwerpers te staan."

Forresters passie voor de golfgeschiedenis is ook een eerbetoon aan zijn voorvaderen: "Ik ben de vijfde generatie golfer in mijn familie. Ik heb clubs aan de muur hangen waarmee mijn opa tachtig jaar geleden kampioenschappen won. Zo raakte ik geïnteresseerd in de geschiedenis. Golf heeft een geschiedenis van vijf- tot zeshonderd jaar en de waarden hebben zich in die tijd ontwikkeld. Traditie is heel belangrijk, maar is niet onveranderlijk, het ontwikkelt zich ook. Dus je moet de traditie vertalen naar de moderne tijd. Mensen lachen me soms uit omdat ik mensen coach met hickory clubs op een TrackMan (voor virtueel golf)… maar dat is nu eenmaal hoe ik het zie: traditie en geschiedenis zijn zaken die evolueren."

Iain Forrester

Keer terug naar de pagina Onze historie - publicaties en artikelen.