Terug naar Publicaties en artikelen

"Golf of terreinkolven"

16 januari 2024

Bij haar inhuldiging in 1998 ontving Koningin Wilhelmina een sportalbum uit handen van Pim Mulier, de grote promotor van sport in Nederland. Wat stond er in over golf?

Pim Mulier bood het album aan namens alle Nederlandse sportverenigingen. Dat gebeurde op 7 september 1998. 

Sportalbum 1989

Het is een historische uitgave. Voor het eerst in de Nederlandse sportgeschiedenis was er een overzicht gemaakt van de complete Nederlandse sport van dat moment.

Het album bevat tekeningen en aquarellen waarop de sporten zijn afgebeeld. En golf ontbrak natuurlijk niet in het boek met perkamenten bladeren maar werd toen nog wel aangeduid als 'Golf of Terreinkolven'. Dit in verband met het onderscheid met kolf.

Op golfgeschiedenis.nl lees je meer over de pagina in het Sportalbum die gewijd is aan golf/terreinkolven, veld- en ijskolf en kolven.

Ter gelegenheid van de inhuldiging van Koningin Wilhelmina en het aanbieden van het Sportalbum werd een groot nationaal sportfeest georganiseerd. Het organisatiecomité stond onder leiding van Willem Boissevain, oprichter en voorzitter van de Hilversumsche Golfclub. Het defilé vond plaats op de paardenrenbaan gelegen op Landgoed Clingendael van Arnoud baron van Brienen, oprichter en voorzitter van de Hague Golf Club.

Het album, een eenmalige en enkelvoudige uitgave, bevindt zich in het Koninklijk Huisarchief in Den Haag. De originele band van het boek is gemaakt van gebatikt perkament met goudstempeling. Met toestemming van Koning Willem-Alexander is in 2014 een replica vervaardigd in een oplage van duizend exemplaren, genummerd van 0001 tot en met 1000. Op koninklijkeverzamelingen.nl vind je meer informatie over het boek.

 

Pagina uit het Sportalbum van 1898

Keer terug naar de pagina Onze historie - publicaties en artikelen.