Terug naar Onze historie

Het Webmuseum Colf & Kolf

Het Webmuseum Colf & Kolf heeft een nieuw digitaal onderkomen gekregen op golfgeschiedenis.nl.

Do Smit, voormalig lid van de Commissie Erfgoed van de NGF, heeft tot het jaar 2021 hard gewerkt aan een historische verzameling rondom colf en kolf. Deze verzameling kreeg een digitaal onderkomen in het Webmuseum Colf & Kolf. In 2021 is mede voor deze verzameling van Do Smit een nieuw digitaal onderkomen opgetuigd: golfgeschiedenis.nl.

De afbeeldingen van colf en kolf op golfgeschiedenis.nl worden, voor zover beschikbaar, standaard in hoge resolutie getoond. De beschikbare afbeeldingen en teksten kunnen worden gedownload voor hergebruik. Een enkele keer is dat onder voorwaarden, dat staat dan in de tekst.

Do Smit heeft het beheer van de verzameling in 2021 overgedragen aan de Commissie Erfgoed. Een portret van de verzamelaar vind je in De Nederlandse Golfkrant (de editie van september 2021).

"In 2010 bestond de Nederlandse Kolfbond 125 jaar", schrijft Ferd Vrijmoed in dit artikel. "Met het oog op die historische mijlpaal vroeg Cees van Woerden van het St. Eloyen Gasthuis aan Do of hij zin had om een webmuseum over de geschiedenis van kolf te maken. Daar had Do wel oren naar. (...) Na een gesprek met Ramon van Wingerden van de Commissie Early Golf van de NGF over het onderhoud van zo’n webmuseum duurde het toch nog een paar jaar voordat het er kwam. Maar het kwam er en breed uitgemeten. Niet alleen over kolf, maar ook over colf, malie en andere oude stok-en-bal spelen. Het werd een onuitputtelijke, zeer waardevolle bron van informatie, ook voor het Nederlands Golfmuseum."

Keer terug naar de hoofdpagina.