Terug naar Nieuwsoverzicht

Anne van Dam en Joost Luiten golfers van het jaar 2017

14 december 2017

Anne van Dam is in Noordwijk voor de tweede keer vereerd met de titel van Nederlandse golfster van het jaar. Haar derde jaar als professional wordt hiermee succesvol afgerond. Joost Luiten is voor het achtste jaar Nederlands beste golfer. Tijdens een feestelijke avond, gehouden in Huis ter Duin, worden verschillende spelers in het zonnetje gezet in aanwezigheid van betrokken partijen uit de golfwereld. De Golf Awards zijn een initiatief van de partners in de Nederlandse golfwereld onder leiding van de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie (NGF).

Anne van Dam (22 jaar) is derdejaars op de Ladies European Tour. De Arnhemse is dit jaar op 5de plaats geëindigd op de Order of Merit van 2017, met het prijzenbedrag van € 100.843,09. Dankzij haar top 5-positie kan ze in 2018 Majors gaan spelen. In haar debuutseizoen 2015 stond Anne nog op de 72ste plaats.

Anne van Dam heeft recent een mooie vierde plaats behaald op de Omega Dubai Ladies Classic, het slottoernooi van de Ladies European Tour. Tevens is zij derde geworden op het Hero Indian Open en vierde op het Lacoste Frans Open. Anne is met ruim 255 meter de nummer één in de long driving stats van de Ladies European Tour 2017. Van Dam heeft tot nu toe één keer gewonnen op de Ladies European Tour: het Xiamen Open in China in 2016.  De Nederlandse wilde in 2018 op de LPGA Tour gaan spelen, maar het lukte haar deze maand niet om in de Qualifying School een kaart te veroveren voor het Amerikaanse circuit. 

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Golfer van het jaar 
Niet helemaal het jaar waarop hij zelf gehoopt had, maar ook dit jaar is hij onbedreigd golfer van het jaar geworden. Joost Luiten heeft inmiddels vijf keer een toernooi gewonnen op de European Tour. Zijn laatste zege was het KLM Open van vorig jaar. Zijn beste resultaat in 2017 was de tweede plaats op het Andalucia Valderrama Masters. In totaal speelde Luiten het afgelopen jaar € 1.058.278 bij elkaar in 26 toernooien. Hij staat op de 85ste plek op de wereldranglijst.

Nog meer winnaars

De overige zes Golf Awards werden uitgereikt aan: 

Golftalent van het jaar: Lauren Holmey 
Met vlag en wimpel talent van het jaar Lauren Holmey (14 jaar). Afgelopen jaar heeft deze Jong Oranje-speelster mooie prestaties geleverd: 1e plaats bij het NK tot en met 21 jaar, 2de plaats op het NK tot en met 18 jaar, 3e plaats op het European Young Master en 9e plaats op het Evian Juniors. Lauren heeft een dubbele nationaliteit (Nederlandse en Franse) en is woonachtig in Frankrijk, maar komt uit voor Nederland. 

Golfbaan van het jaar: ‘t Zelle 
De Gelderse golfclub ’t Zelle ligt tussen Hengelo en Ruurlo in en heeft dit jaar over het hele jaar de hoogste NPS-score laten zien en wordt van alle deelnemende clubs en banen die gebruik maken van het programma Players 1st het beste gewaardeerd door haar leden en bezoekers. 

Een net promoter score (NPS) is een managementtool die gebruikt kan worden om de klantloyaliteit te meten. Met de invoering van de enquêtetool van Players 1st en door structureel golfers erbij te betrekken in het beleid van de baan en club is een belangrijke stap gezet in het klantvriendelijker maken van de golfbranche. 

Golfprofessional van het jaar: Sander van Duijn 
Sander geeft het beleid van de PGA Holland, waarbij de golfprofessional een leidende rol speelt, goed weer. Zijn club 'Golfclub Houtrak', in het Noord-Hollandse Halfweg, heeft hem aangesteld als headprofessional/director of golf en is daarmee een spin in het web op de vereniging. Hij ondersteunt niet alleen zijn leerlingen, maar ook het totale sportieve beleid van de vereniging. Sander is met zijn herenteam dit jaar kampioen geworden in de hoofdklasse en heeft de hele sporttechnische organisatie op zijn club op orde. 

Regelmatig bezoekt Sander nationale en internationale bijscholingen en speelt soms een wedstrijd. Daarnaast is hij docent op de B- en A-opleiding van de PGA Holland, waar hij zich onderscheidt als een zeer bekwaamd docent die op de hoogte is van alle innovaties. Kortom, een moderne PGA-professional die zijn kennis en vaardigheden met zijn leerlingen, de vereniging, studenten en collega’s deelt, zodat de hele golfwereld er beter van wordt. Sander woont in Castricum, Noord-Holland.

Greenkeeper van het jaar: Arjen Westeneng 
Arjen is baanmanager op De Woeste Kop in het Zeeuwse Axel. Zijn passie voor de baan gaat ver. Arjen heeft met niet al te royale middelen een grote omslag bereikt in het gewenste grasbestand, zowel op de greens als de fairways. Hij geeft op een open, betrokken en persoonsgerichte wijze leiding aan zijn dreamteam. 

Op eigen initiatief heeft hij stage gelopen op ‘The Oaks’ in Venice (Florida), meegewerkt op The Open in Royal Birkdale en tijdens het BMW Toernooi in Gut Larchenhof. Deze Zeeuw is ook actief geweest als assessor bij het Edudelta College t.b.v. gastlessen. Arjen is de ‘greenkeeper nieuwe stijl’ die zich met moderne middelen en inzichten richt op de toekomst. 

Fysiek beperkte golfer van het jaar: Bob-Jan Dietrich 

Bob-Jan Dietrich heeft zich dit jaar in het EK-team gespeeld en zich voor het eerst gekwalificeerd voor de selectie. Bob-Jan heeft een incomplete dwarslaesie. De Hilversummer is ooit begonnen in de paragolfer maar heeft zelf geleerd op krukken te lopen en speelt nu zelfstandig, gebruikmakend van een handicart. Bob-Jan speelt bij Golfclub Zeewolde. 

Golfpersprijs van het jaar: Jan Kees van der Velden 

Denk je aan golfjournalistiek, dan denk je maar aan één man. Van wedstrijdverslagen tot diepgravende achtergrondverhalen en van radioreporter in de baan tot tv-commentator in de Ziggo-studio. De man uit Heemstede beschrijft al 25 jaar met een scherpe pen en de laatste jaren ook met zijn karakteristieke stem de staat van het Nederlandse golf. 

Daarbij heeft hij aan bijna elke papieren en online golfuitgave wel zijn bijdrage geleverd, zoals GOLFjournaal, GolfNieuws, Golf.nl, GolfMarkt, NGF.nl en Golfers Magazine. Vanaf het moment dat golf regelmatig op de televisie gebracht werd, heeft Jan Kees de beelden van deskundig commentaar voorzien. Hij komt nog ‘gewoon’ om half drie ’s nachts zijn bed uit om de 4e ronde van het Hong Kong Open te verslaan. Kortom, een man die Nederlands golf ‘ademt’ en het gehele golf journalistieke spectrum bestrijkt.