Terug naar Nieuwsoverzicht

Kinderen in drie stappen naar de golfbaan

26 mei 2017

Golfclub Delfland is één van de clubs die zichtbaar profiteerden van de acties en inspanningen van GOLF RAAK! tijdens de Olympic Experience. Tijdens deze Experience konden bezoekers op het strand van Scheveningen samen naar de Olympische Spelen in Rio kijken en ondertussen allerlei sporten zelf uitproberen, waaronder golf. “We hebben via RAAK! drie nieuwe jeugdspelers gekregen”, vertelt René van Wingerden, golfprofessional bij Delfland. Hoe kwamen die kinderen bij Delfland terecht?

Hoe kwamen die kinderen bij Delfland terecht?

Meer dan 12.500 overwegend Haagse kinderen bezochten de Olympic Experience en mochten daar gratis golfen. Er waren ruim zeshonderd kinderen die zich met oprechte interesse voor de sport hebben ingeschreven voor de RAAK!-nieuwsbrief. Niet veel later werden deze kinderen geattendeerd op een evenement bij Golfclub Delfland. Toen TEAM RAAK! hier kinderen zag rondlopen bij wie het zand bij wijze van spreken nog in de schoenen zat, waren de drie stappen duidelijk: interesse wekken door golf uit te proberen, attenderen op een leuke golfactiviteit en zelf spelen.

Laagdrempelig

Delfland onderscheidt zich met een uniek concept dat goed aansluit bij de doelstelling van RAAK!, kinderen enthousiast maken voor golf. “Bij Delfland werken we met het pay-and-playprincipe”, aldus Van Wingerden. “Dat houdt in dat spelers geen lid worden, maar wel lessen kunnen volgen en wedstrijden kunnen spelen. Dat werkt goed: we hebben al zo’n zes jaar een constant aantal jeugdspelers, ongeveer honderd.” Vooral het laagdrempelige van het concept blijkt aantrekkelijk voor kinderen. “We hebben regelmatig open dagen voor de jeugd. Normaal gesproken stromen kinderen vanaf hun zevende in maar dankzij de Mini Kids Clubs die we in de zomervakanties organiseren, trekken we ook al kinderen vanaf vijf jaar aan. Tijdens die dagen wordt de techniek uitgelegd in de vorm van spelletjes. Het gaat dan vooral om de fun.” Bij Delfland staat sporten in teamverband hoog in het vaandel. “We laten de kids in groepjes van zes tot acht trainen. En bij wedstrijden spelen zij in eerste instantie ook in teams. Verliest een kind een partij? Dan maakt hij of zij alsnog kans op een beker als de rest van zijn team beter presteert. Ideaal voor deze jonge doelgroep.”

Niet weg te slaan

De eerste stap, het wekken van interesse voor golf, blijkt dus een heel belangrijke. Veel kinderen kennen de sport nauwelijks en weten niet hoe leuk golf kan zijn. Een eerste goede kennismaking kan grote gevolgen hebben. Daar weet Roel (11 jaar) alles van. Toen hij acht jaar was, nam de moeder van een vriendje hem mee naar de golfbaan. Toen hij en zijn vriendje mee mochten doen met een groepsles, was het liefde op het eerste gezicht. Sindsdien is hij niet meer van zijn Golfclub De Efteling weg te slaan. Edwin Klaasen, de vader van Roel, is zelf ook gaan golfen omdat zijn zoon het zo leuk vindt. ”Samen golfen is het leukste wat er is, en het allermooiste van alles: hij heeft het zelf ontdekt. Vaak is het met de paplepel ingegoten, maar bij ons is het andersom gegaan. Zo zie je maar dat het ongelofelijk belangrijk is dat kinderen samen met vriendjes iets nieuws ontdekken. Dan is het cool. Als ík hem had meegenomen, had hij het vast super stom gevonden omdat alles wat papa en mama doen verre van stoer is, natuurlijk.” Roel kijkt het meest uit naar de groepslessen, met minimaal zes kinderen. “Op zondagmiddag krijgen we les en dat is zo leuk, dat we vaak erna nog verder gaan oefenen met bijvoorbeeld chippen in een emmer. Ik ga niet naar huis, voordat het gelukt is.”

Vriendjes zijn verbaasd

Zijn klasgenootjes weten dat Roel golft en soms neemt hij een vriendje mee. “Ze zijn dan verrast dat ze uitgeput zijn na negen holes.” De Efteling organiseert leuke activiteiten en Roel kan vaak genoeg iemand meenemen. Vorig jaar organiseerde de club nog een Golf Experience; SPOT, de mascotte, deelde twee weken van tevoren ter promotie flyers uit op het Raadhuisplein in Waalwijk en hij was ook aanwezig op het succesvolle evenement zelf. Wat de ambities van Roel zijn? “Zo snel mogelijk naar handicap 36 dan kan ik eindelijk mee doen aan de competitie.”