Terug naar Nieuwsoverzicht

De Haagsche is 125 jaar: ode aan de oude dame

3 april 2018

De Haagsche is 125 jaar oud! Op 3 april 1893 werd de Koninklijke Haagsche Golf & Countryclub, ook wel de 'Oude Dame' genoemd, opgericht. In 1893 legde John Duncan Dunn (1874-1951) de eerste negen holes van The Hague Golf Club (de huidige Koninklijke Haagsche) aan. Dunn was niet alleen architect van de eerste Nederlandse baan, hij gaf er tot 1895 ook les.

De Haagsche is een van de vier clubs, te weten de Doornsche Golfclub (nu UGC De Pan), de Haagsche Golfclub, de Hilversumsche Golf Club en de Kennemer Golfclub, die in 1914 Het Nederlandse Golfcomité oprichtten, de voorloper van de huidige NGF.


Hartelijk gefeliciteerd Haagsche!

Toen de club na de Tweede Wereldoorlog niet meer kon beschikken over haar eigen baan op Waalsdorp in Den Haag, heeft de club in 1947 de huidige 18-holes baan in Wassenaar gekocht. Deze baan is in 1938 in opdracht van Daniel Wolf Jzn aangelegd in het prachtige duingebied Meijendel en wordt beschouwd als één van de mooiste banen van het Europese continent.

Het ontwerp van de baan is van het beroemde architectenbureau Colt, Alison & Morrison Ltd. Bij de aanleg van de baan is het golvende duinlandschap gehandhaafd. De baan vormt met de duinen één natuurlijk geheel.

Door middel van duurzaam onderhoud, waarbij rekening wordt gehouden met de kwetsbare natuur, wordt de baan in een uitstekende conditie gehouden. Sinds 2002 is de baan GEO-gecertificeerd.

Het nieuwe clubhuis van The Hague Golf Club in 1895.