Terug naar Nieuwsoverzicht

Lauren Holmey en Jerry Ji gaan naar de Jeugd Olympische Spelen

2 augustus 2018

De twee Oranje-spelers Jerry Ji en Lauren Holmey mogen Nederland vertegenwoordigen tijdens de Jeugd Olympische Spelen (YOG) in Buenos Aires. Samen met coach Floris de Vries en alle overige sporters, onder leiding van Chef de Mission Mark Huizinga, vertrekken de talentvolle golfers begin oktober naar de Argentijnse hoofdstad. In 2014 gingen Marit Harryvan en Lars Keunen als eerste Nederlandse jeugdgolfers naar de YOG in China.

Het golftoernooi op de YOG 2018 is een evenement voor jongens en meisjes uit 32 verschillende landen. Het bestaat uit drie elementen: individueel voor jongens, individueel voor meisjes en een mixed evenement. Er wordt gespeeld op Hurlingham Club. De kansen voor het Nederlandse golf zijn groot. Jerry Ji heeft een prachtig seizoen achter de rug. Hij is een solide, berekenende speler en gaat - naast het WK en YOG - mogelijk ook de Junior Ryder Cup spelen. Lauren Holmey is constant, een harde werkster en zeer gedreven. 

Beste 26 landen
De beste 26 landen op de Youth Olympic Games Golf Ranking worden uitgenodigd voor de YOG 2018. Deze ranking is gebaseerd op de ranking van de beste Nederlandse man en vrouw op de wereldranking (WAGR). Gelukkig was het per 25 juli 2018 duidelijk dat Nederland tot deze beste golflanden behoort.

Niemand kan aanspraak maken op uitzending naar de YOG 2018 (ook niet de persoon met de hoogste ranking op de WAGR). NOC*NSF heeft het enige recht tot het uitzenden van sporters en begeleiders. De NGF heeft enkel een adviserende rol naar NOC*NSF met betrekking tot de voordracht van sporters en begeleiders. 

Naast deze 26 landen zullen Argentinië, IJsland, Saint Lucia, Nigeria, Papua Nieuw Guinea en de Verenigde Arabische Emiraten een plek krijgen in het toernooi. In totaal doen er dus 32 landen mee. Via de website van IGF is de YOG ranking te volgen.

Jeugd Olympische Spelen
Buenos Aires is de eerste Zuid-Amerikaanse stad die de Jeugd Olympische Spelen mag organiseren. Het plan van Buenos Aires kenmerkt zich door twee zones waarin de, meestal bestaande, accommodaties zich bevinden. Voor de Nederlandse sporters betekent dit goed gefaciliteerde wedstrijdaccommodaties in een vooral groene omgeving. 

Op initiatief van het Internationaal Olympisch Comité worden de Jeugd Olympische Spelen georganiseerd. Het evenement richt zich op toptalenten tussen 15 en 18 jaar oud. Bij de eerste Jeugd Olympische Spelen, in Singapore in 2010, stonden 26 takken van sport op het programma voor de 3.600 sporters en 800 officials. De spelen zijn van 6 oktober tot en met 18 oktober 2018.

Op het programma staan alleen olympische sporten en de deelnemers verblijven gezamenlijk in een olympisch Dorp. Bovendien maken zij alvast kennis met alle tradities van Olympische Spelen. De Jeugd Olympische Spelen zijn bedoeld als stimulans voor jonge talenten om door te gaan op de nog lange, vaak moeizame weg naar de volwassen top. Nieuwe sporten als breakdance of beach-handbal zijn ook vertegenwoordigd op deze Spelen. 

Olympische Spelen 2020
Een vooruitblik naar Tokyo 2020: de eisen voor de Olympische Spelen zijn bekend, waarbij de criteria door NOC*NSF zijn aangescherpt ten opzichte van de criteria die de IGF (International Golf Foundation) hanteert. Hierbij de criteria zoals ze ook zijn gecommuniceerd naar alle professionals die in de top-2000 staan van de Official World Golf Ranking (OWGR). In september wordt duidelijk welke Nederlandse topgolfers zich klaar kunnen maken voor Tokyo. Peildata voor de prestatie-eisen zijn eind juni 2020:

  • Top 36 geschoonde Olympic Golf Ranking - 22 juni 2020 (mannen) en 29 juni 2020 (vrouwen). 
  • Top 100 van de Official World Golf Ranking (OWGR) - 22 juni 2020 (mannen) en 29 juni 2020 (vrouwen).

Voorwaarden