Terug naar Nieuwsoverzicht

Anne van Dam en Joost Luiten golfers van het jaar 2018

13 december 2018

Utrecht, 13 december 2018 – Anne van Dam en Joost Luiten zijn bij de Golf Awards verkozen tot golfster en golfer van het jaar. Beiden wonnen dit golfseizoen een of meerdere toernooien op het hoogste niveau.
Voor Anne van Dam was 2018 een zeer succesvol jaar. Ze won in september van dit jaar het Estrella Damm Ladies Open in Spanje en twee maanden later – ook in Spanje – het Andalucia Costa del Sol Open de España. Beide toernooien maken deel uit van de Ladies European Tour (LET). Tussendoor slaagde ze er ook nog in om via een uiterst zwaar kwalificatietoernooi een tourkaart voor de Amerikaanse LPGA Tour 2019 te bemachtigen.
Van Dam is pas sinds 2015 professional, eindigde in 2018 op de tweede plaats van de Order of Merit van de LET en verdiende dit jaar op deze tour alleen al € 168.603. Het is de derde keer dat haar de titel golfster van het jaar ten deel valt.

Joost Luiten werd alweer voor de negende keer gelauwerd als golfer van het jaar. Vanwege een polsblessure en een operatie speelde de 32-jarige Nederlander dit seizoen slechts 14 toernooien. Hij stond vijf maanden aan de kant. Luiten piekte voor die tegenslagen al vroeg in het jaar met een overwinning in Oman. Luiten eindigde het jaar alsnog in de top 60 van de Race to Dubai en verdiende € 822.226.
Aanstormend talent Jerry Ji laat Nederland dromen van toekomstig Olympisch succes

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.


Overige winnaars

Tijdens de Golf Award, gehouden in Huis ter Duin in Noordwijk, werden naast deze twee prijzen ook een aantal andere awards uitgereikt.
  • Golftalent van het jaar: Jerry Ji
Jerry Ji (18) veroverde tijdens de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires dankzij een sterke laatste ronde een bronzen medaille, de eerste olympische golfmedaille ooit voor Nederland. Ook werd de speler van de Noordwijkse dit jaar tweede op de Europese Kampioenschappen en haalde hij bijna de cut in het KLM Open. Jerry staat op plaats 201 van de Wereldranglijst voor amateurs.
  • Golfbaan van het jaar: Domburgsche Golfclub
De Domburgsche Golfclub liet over het hele jaar de hoogste NPS-score laten zien en wordt van alle deelnemende clubs en banen die gebruikmaken van het programma Players 1st het beste gewaardeerd door leden en nieuwe golfers.
De net promoter score (NPS) is een managementtool die gebruikt kan worden om de klantloyaliteit te meten. Met de invoering van de enquêtetool van Players 1st en door structureel golfers bij het beleid van de baan en club te betrekken, is een belangrijke stap gezet in het klantvriendelijker maken van de golfbranche.
  • Golfprofessional van het jaar: Mark Reynolds
Mark Reynolds viel dit jaar onder meer op met zijn prestatie in het KLM Open. Dankzij een knappe slotronde in 69 slagen werd de 40-jarige golfer gedeeld 53ste.
Met het Nederlands team van PGA Holland, aan de zijde van Ralph Miller en Ruben Wegchelaer, werd Reynolds onlangs tweede bij het EK voor golfprofessionals.

Ook zijn inzet als professional op The International en zijn unieke trickshows bleven niet onopgemerkt. Mark is een erg ondernemende golfpro, die naast het lesgeven veel andere activiteiten ontplooit. De Porsche golfdag en de eerder genoemde trickshows zijn daar slechts enkele van. Daarnaast probeert Mark ook zo nu en dan in wedstrijden te pieken en dat lukte hem dit jaar dus in het KLM Open. Mark is een echte allrounder en een voorbeeld voor ondernemende golfprofessionals in Nederland.

  • Greenkeeper van het jaar: André van der Woude
André van der Woude van de Veluwse Golfclub werd door de jury unaniem tot winnaar verkozen. Volgens de jury onderscheidt André zich door een aantal kenmerken. Hij heeft diepgaande kennis over het vak, over ‘zijn’ golfbaan en het beheer wat hij met zijn team toepast. De drive die hij bezit om de transitie van de grassen op de greens door te voeren is bewonderenswaardig. Hij past alle best practices van de afgelopen jaren toe en dit komt samen op de golfbaan. Een terechte greenkeeper van het jaar.
  • Fysiek beperkte golfer van het jaar: Daphne van Houten 
Wie de röntgenfoto’s van haar rug ziet, vraagt zich af hoe Daphne van Houten al jaren op hoog niveau heeft kunnen golfen. Daphne werd getroffen door scoliose, een zijdelingse verkromming van de ruggengraat.
Maar de Brabantse wilde haar liefde voor golf niet opgeven en speelde op paracetamol en wilskracht. Sinds een paar jaar is ze bevrijd van de pijn en lijkt ze misschien wel beter dan ooit.

In 2016 kreeg ze een zware, ruim zeven uur durende operatie, waarbij haar wervels weer zo recht mogelijk werden gezet. In het voorjaar van 2017 speelde ze alweer haar eerste toernooi, een jeugdwedstrijd in Nijmegen. Ze won. Daphne kende een topseizoen. Won veel toernooien, pakte een titel in de Faldo Series en zegevierde net als een jaar eerder in de Junior Ranking van de NGF. Afgelopen jaar won ze de European Disabled Golf Association Troia Trophy.

  • Golfpersprijs van het jaar: Rob Gollin
De winnaar van de Golfpersprijs 2018 is Rob Gollin met het artikel ‘maaien op de millimeter; de greenkeepers van The Dutch geven geel geen kans’ gepubliceerd in de Volkskrant.
Normaal verwacht je na afloop van een belangrijke wedstrijd een verslag over het verloop van de wedstrijd met de volledige aandacht voor de golfers. Nauwkeurig beschreven wie waar een steek of steken heeft laten vallen en tot in detail beschreven waar de uiteindelijke winnaar zijn finaleslag heeft geslagen. Maar niet in dit geval. Na afloop van de golfwedstrijd was er uitgebreid aandacht voor die andere hoofdrolspelers, zij die ervoor zorgen dat de voor ons bekende sterren als Joost, Chris en Lee kunnen schitteren. En wie zijn zij? Zij zijn de greenkeepers van The Dutch. De hoofdrolspelers op de achtergrond.