Terug naar Nieuwsoverzicht

Waar zijn de jonge clubbestuurders?

18 december 2018

Anne-Roos van der Elst is voorzitter van de Wassenaarse Golf Groendael en Young Business Talent Member bij The Dutch. Ze is jong én clubbestuurder.
Na afronding van de cursussen Regelcommissaris 1 en 2 werd ik clubreferee bij mijn club Groendael. Ik zag het wel zitten om vanuit het bestuur leiding te gaan geven aan de implementatie van de nieuwe golfregels binnen de vereniging. Tijdens de gesprekken voor deze functie raakte ik er steeds meer van overtuigd dat ik als voorzitter nóg meer zou kunnen doen voor de club. Ik stelde me verkiesbaar en sinds een half jaar ben ik voorzitter van Groendael.

Direct aan de slag

Opeens sta je daar als voorzitter van jouw club. Dat is best spannend, want de leden verwachten echt iets van je. Ik ben ook direct aan de slag gegaan. Met de invulling van het competitiebeleid, dat ik helemaal uitgeschreven heb. Ik houd van transparantie en structuur. Ook hecht ik veel waarde aan het sociale aspect. Daarom zorg ik dat ik goed zichtbaar ben op de club. Gelukkig krijg ik dan veel positieve reacties. De leden zijn blij dat het goed loopt.

Tijdens de bijeenkomsten met andere clubvoorzitters die ik bezocht, viel me op dat de gemiddelde leeftijd hoog is en het aantal vrouwen erg laag. Het verbaast me dat ik daar geen leeftijdsgenoten tref, want mijn generatie is ambitieus en een bestuurlijke functie bij een golfclub is enorm waardevol en leerzaam. Natuurlijk, er zijn veel oudere mannen die golfen maar de besturen vormen nu geen afspiegeling van golfend Nederland. Dat is jammer, want daardoor missen we nieuwe inzichten, andere manieren van denken en de inbreng van bestuursleden die weten wat er leeft onder de jongere generaties die we zo graag aan onze sport willen binden.

“Ik ben ervan overtuigd dat er meer animo ontstaat als de bestuursfunctie aantrekkelijker is”

Ik ben ervan overtuigd dat er meer animo ontstaat als de bestuursfunctie aantrekkelijker is. Wanneer je tijdens een eerste gesprek aangeeft dat het heel veel tijd kost, schrikt dat de jonge kandidaat met drukke baan en gezin af. Je kunt effectiever gaan werken, zorgen dat de commissies goed functioneren en bestuurders niet voor elk besluit naar de club laten komen. Als je via e-mail of Skype communiceert ben je al veel minder tijd kwijt. Misschien kun je als club beginnen met het toevoegen van een jonge bestuurder of door een plek verkiesbaar te stellen aan een vrouwelijke kandidaat. Ze verwelkomen met het vooruitzicht dat ze deel uit gaan maken van een hecht team waarin je elkaar steunt en helpt.

Stimuleren

De rol als voorzitter bevalt mij erg goed. Ik wil deze functie zeker de komende drie jaar blijven uitoefenen. Dan moet blijken of ik nog steeds de beste kandidaat ben, of dat iemand anders het beter zou kunnen doen. Daar heb ik dan ook helemaal geen moeite mee. Ik hoop dat de clubbesturen de komende jaren een nog betere afspiegeling van de golfers in Nederland gaan vormen. Misschien dat de NGF daar ook een stimulerende en faciliterende rol in kan spelen. Jongere golfers of vrouwen met bestuurlijke aspiraties die twijfelen of ze de stap moeten zetten, zijn altijd welkom om met mij een kop thee te komen drinken op Groendael.

Een artikel over bestuurlijke vernieuwing