Terug naar Nieuwsoverzicht

Holthuizen: vrijwilligers maken de club

16 februari 2018

Vrijwilligers zijn de drijvende krachten binnen een vereniging. Golfclub Holthuizen kan altijd rekenen op vele enthousiaste vrijwilligers en beschikt mede dankzij hun inzet sinds vorig jaar over een prachtige 9-holesbaan.

De deuren van het clubhuis in het Noord-Drentse Roden gaan deze maand twee weken dicht voor een grondige opknapbeurt. De club rekent voor die werkzaamheden op de inzet van de leden. “Eerst doen we altijd een oproep en als er dan nog krachten nodig zijn, vragen we mensen”, vertelt voorzitter Rieks Perdok. De animo bleek ook deze keer groot. Twintig aanmeldingen zijn reeds binnen om te helpen met uitruimen van het oude interieur, schilderen en aanleggen van elektriciteit. Elke dag zijn zes tot zeven vrijwilligers beschikbaar. Sommige leden nemen zelfs speciaal een snipperdag om hun bijdrage te kunnen leveren.

De vrijwilligers van Holthuizen droegen de afgelopen jaren soms letterlijk een steentje bij aan de nieuwe 9-holes-par-3-baan, de drivingrange en de golfshop. De klusgroep legde tegelpaden aan, bouwde bruggen, deed het timmerwerk en regelde de ict-voorzieningen. De leden van de par-3-commissie zorgden er daarnaast met hun ervaring en daadkracht voor dat het hele project binnen drieënhalf jaar gerealiseerd werd. De bestuurders van de club geven het goede voorbeeld. Zij zitten niet alleen aan de vergadertafel om het beleid te bepalen maar werken ook actief mee.

Mooie doelen binnen handbereik
Het toont de betrokkenheid van de leden bij hun club en de manier waarop Holthuizen de aanwezige expertise benut. “Er wordt hier behoorlijk hard gewerkt”, beaamt Perdok.  Dat brengt mooie doelen binnen handbereik. “We zijn geen heel grote vereniging. Als we zaken willen realiseren, dan moeten we ons daar gezamenlijk voor inzetten. Dat bewustzijn is er. We hebben de afgelopen jaren grote investeringen gedaan, maar dankzij onze goede relaties met het bedrijfsleven én onze zelfredzaamheid hebben we daar fors op kunnen besparen.”

Vrijwilligers zijn de drijvende krachten binnen een vereniging

De AH-Spaaractie 2017 werd een succes dankzij de inzet van de leden. De vijftig deelnemers kregen drie activiteiten aangeboden en voor de begeleiding van al die groepen met potentiële nieuwe leden waren steeds voldoende vrijwilligers beschikbaar. Het past volgens Perdok bij de cultuur van de club waarin de sociale samenhang groot is. “We zijn een echte verenigingsbaan. Veel golfers lopen een paar uurtjes over de baan en gaan dan naar het clubhuis. Als iemand bijvoorbeeld ziek is, sturen we een kaartje of we brengen een bezoekje. Als er onvrede is, proberen we die direct op te lossen. We doen er alles aan om te zorgen dat iedereen zich gehoord en gezien voelt en in de groep opgenomen blijft.”

Jeugdleden keren terug
De commissies zetten zich in voor de zeer diverse groepen golfers die gebruik maken van de baan van Holthuizen. Ook de jeugd is weer goed vertegenwoordigd. Veel jeugdleden die na hun middelbare school vertrokken naar de stad keren terug via de studentengolfvereniging van Groningen. Ze stappen in Groningen in de bus en kunnen precies voor de deur van het clubhuis en de golfbaan uitstappen. De studenten hebben een eigen ruimte op zolder gekregen waar ze hun spullen kunnen opbergen. “Soms komen ze met een man of vijftien van wie er maar drie golfen. Die twaalf gaan dan mee, omdat we een restaurant hebben waar ze heel goed kunnen eten voor betaalbare prijzen. Dat vinden we geweldig! Met hun komst ontstaat een bepaalde sfeer. In het begin hoorde je nog wel van sommige ouderen: wat moeten die jongelui hier? Maar nu is het een volledig geaccepteerd fenomeen.”

Waardering tonen
De club geeft blijk van de waardering voor de inzet van de vrijwilligers. “Twee keer per jaar organiseren we een activiteit en we vieren steeds samen de belangrijke momenten die we bereiken tijdens een traject. We kiezen bewust geen vrijwilliger van het jaar”, geeft Perdok aan. “Dat is zo subjectief en er zijn leden die zich buiten het zicht vele uren inzetten voor de club. Het sportieve en competitieve aspect vinden we belangrijk binnen onze club, maar wie de vrijwilliger van het jaar wordt daar willen we geen competitie van maken.”