Terug naar Nieuwsoverzicht

Een positieve terugblik op het seizoen 2018

21 september 2018

Tijdens de Bijeenkomst Competitie tijdens het KLM Open, praatte Hans Scholten namens de Commissie Competitie - bestaande uit Abe Jan ter Beek, Peter Duijvestein, Hans Scholten, Evelyne van Ewijk en Siene Dresselhuys - de aanwezigen bij over de doorgevoerde wijzigingen tijdens competitie 2018 en de daaruit voortvloeiende verbeteringen voor de NGF Competitie van 2019.

18-holes
Een van de veranderingen die afgelopen seizoen was toegepast is het toevoegen van een teamelement in de 18-holes competitie, waarbij een opsplitsing is gemaakt in 9 holes single en 9 holes greensome. De reacties vanuit de clubs en teams waren ruim positief om dit in 2019 te continueren.

Een andere aanpassing tijdens het seizoen 2018 was een gewijzigde puntentelling. Deze bleek niet het gewenste effect te hebben en had als nadeel dat de onderlinge krachtsverhoudingen tussen de teams niet juist tot uiting kwamen. De puntentelling zal dan ook voor 2019 worden verbeterd, waarbij het individuele resultaat tussen de spelers weer sterk gaat meetellen in het eindresultaat. De telling zal nog steeds bestaan uit wie de meeste holes wint, maar per gewonnen wedstrijd krijgt het team 2 matchpunten. De totale matchpunten bij elkaar opgeteld bepalen het wedstrijdresultaat.

Ouders van jeugdspelers
In navolging van andere sporten wordt er ook binnen competitiegolf een richtlijn opgesteld voor de ouders van de jeugdspelers. In dit document zullen de kaders komen te staan, die gelden tijdens de jeugdcompetitie voor zowel clubs als ouders.  Dit document wordt voor aanvang van de jeugdcompetitie 2019 verstuurd naar de clubs en het wordt gepubliceerd op de competitiewebsite.

Eindbanen in 2019
Met ingang van de komende competitie zullen de eindbanen al gepubliceerd worden bij het bekendmaken van de competitie indeling.  De eindbanen worden niet meer bepaald op basis van de betrokken finalisten, maar op beschikbaarheid. Het is en blijft lastig om centraal liggende banen blijvend in te schakelen voor de finales.  Per jaar zijn er immers 45 à 50 eindbanen nodig. Elke club komt eens in de 4 jaar aan de beurt.  

Fakespelers
Komend seizoen worden fakespelers verder aangepakt. Een fakespeler is een basisspeler, waar een week voor de competitiestart al van bekend is dat hij/zij niet zal spelen. Een week voor de competitie is duidelijk wie in een team zit. Hiervoor komt een nieuwe invalregeling, om fakespelers te vermijden.

De cijfers liegen er niet om: in 2018 hadden we 19.000 basisspelers, waarvan 777 basisspelers geen enkele wedstrijd hebben gespeeld (4,1%). En zelfs 154 basisspelers die op plek 1 of 2 in de opstelling stonden, hebben geen enkele wedstrijd gespeeld (0,8%). Daarbij hadden 9 van die 154 spelers ook in 2017 of 2016 niet gespeeld als basisspeler. De betreffende clubs worden gevraagd om uitleg te geven.

Invallersregeling 2019
Door de samenvoeging van de Dames Standaard en de Dames Reserve Afdeling tot een Dames 36-holes Afdeling in 2109 is het niet meer mogelijk om de wildcard regeling te blijven handhaven. Zou je dat wel doen, dan zouden er binnen de poule andere regelingen gaan gelden, omdat een wildcard alleen voor 1e teams tot de mogelijkheid behoorde.

Een verbetering in de invallersregeling 2019 zal zijn dat er ook eenmalig als basisspeler van speeldag mag worden gewisseld. Als voorbeeld, een speler opgegeven op vrijdag, mag een keer invallen op de zondag. De precieze regeling zal in het competitiereglement 2019 worden gepubliceerd die in december bekend wordt gemaakt.

Beschikbare documenten over dit onderwerp vind je op het NGF Informatieplein