Terug naar Nieuwsoverzicht

Thijmen: ‘Breng kinderen in contact met jonge golfers’

11 februari 2019

Drie jaar geleden begon Thijmen Batens (15) uit Pijnacker met golfen. Inmiddels heeft hij een NOC*NSF-beloftestatus en maakt hij deel uit van de B-selectie van de NGF.

Hij voetbalde al sinds zijn vierde maar raakte na zijn eerste stappen op de baan direct volledig verslingerd aan golf. “Ik vond het veel leuker dan voetbal. Je bent altijd buiten en als het fout gaat, kun je nooit iemand anders de schuld geven.” Hij is ambitieus, maakt zo’n 25 trainingsuren per week: thuis, onder leiding van privécoach Mike Yarnold, op de baan van zijn club Broekpolder en tijdens de centrale trainingen met Oranje. Alles om een nog betere en completere golfer te worden. In het nieuwe huis waar de familie Bartens eind februari intrekt, is zelfs een kleine driving range voorzien waar hij zijn slagen tegen een net kan oefenen.

Hoe zorg je ervoor dat je gemotiveerd blijft als het even wat minder gaat?
“Dan blijf ik hard doortrainen tot ik merk dat ik mijn spel weer verder ontwikkel. Daarvan raak ik dan weer nóg gemotiveerder. Na een slechte ronde baal ik enorm. Dan kijk ik per hole waar ik het heb laten liggen en ga ik daar op trainen met mijn coach. Hij geeft me ook tips hoe ik gefocust moet blijven na een slechte bal. Mijn nicht heeft me ooit de drie O’s geleerd: Ontladen, Ontspannen en Opladen. Die gebruik ik soms nog weleens.”

Sinds november maak je deel uit van Oranje B, de NGF-selectie voor spelers van twaalf tot en met vijftien jaar. Hoe bevalt dat?
“Enorm goed. Ik vind het een eer. De eerste keer was best spannend, want je wilt toch goed je best doen. Het is prettig om met leeftijdgenoten te kunnen spelen. Dat stimuleert. Ik leer veel van de coaches. Ze vertellen hoe zij vroeger als speler in bepaalde situaties handelden. Ook in mentaal opzicht. Ze drukken ons op het hart dat we er echt voor moet gaan als we iets willen bereiken. Een beetje golfen is dan niet voldoende.”

Wat vinden de kinderen op school ervan dat je golft?
“Ze vinden het een beetje raar. ‘Dat is toch een sport voor oudere mensen?’, zeggen ze. Ik vertel dan dat er ook veel jeugdgolfers zijn en dat golf steeds moderner wordt. Ze vinden het op school bijzonder dat ik nu bij de Nederlandse selectie zit. Vooral vrienden informeren na een toernooi altijd hoe ik gespeeld heb en of ik lekker in mijn vel zat. Ze vinden het mooi dat ik kies voor de sport die ik zelf graag doe en dat ik er vol voor ga.”

Heb je veel vrienden die golfen?
“Abel Derksen is een goede vriend van me. Hij zit ook in de NGF-selectie. Hij woont bij me in de buurt en wij trainen vaak samen. Eigenlijk zijn alle spelers in de selectie vrienden.”

Wordt er op jouw club veel georganiseerd voor jeugdspelers?
“Er zijn veel leeftijdgenoten en ook veel goede jeugdspelers op Broekpolder. Er is een speciale vrijdagavondles, maar die is meer voor de wat jongere kinderen. We hebben ook elke zaterdag een fysieke training. Dan gaan we met z’n allen hardlopen. Ik moet op zaterdag vaak naar de training van de NGF, maar als ik kan doe ik daar graag aan mee. Ik zou het best fijn vinden wanneer er nog iets meer voor de jeugd georganiseerd zou worden.”

Hoe krijgen we volgens jou meer jongens en meisjes naar de golfbaan?
“Het zou erg helpen wanneer golfwedstrijden op meer tv-zenders uitgezonden werden. Dat jongeren het ook eens zien en denken: hé, dat is toch wel een leuke sport! Het zou ook helpen wanneer kinderen in contact komen met jonge golfers. Mijn klasgenoten hadden nog nooit een jongen ontmoet die golft. Ik leg ze uit hoe leuk deze sport is. Het zou mooi zijn als ook andere kinderen iemand van hun leeftijd zien die golft. Misschien zijn er dan kinderen bij die denken: zou dat ook iets voor mij zijn? En het dan zelf een keer gaan proberen.”