Terug naar Nieuwsoverzicht

In de praktijk - Almkreek: vanuit eigen verantwoordelijkheid naar optimale samenwerking

9 juli 2019

Golfpark Almkreek vroeg dit jaar ook het lidmaatschap aan van de NGF. De structuurwijziging verlost de vereniging van een probleem en zorgt ervoor dat park, club en academy zich de komende jaren samen kunnen focussen op hun kerntaken.
Vijf jaar geleden ging het roer om op Almkreek. De vereniging had een roerige periode achter de rug waarin het ledenaantal dramatisch terugliep, toen Jan Boer aantrad als voorzitter van een nieuw bestuur. Golfclub, golfpark en golfacademy (op Almkreek ook wel de 3 G’s genoemd) richtten zich vanaf dat moment samen op de exploitatie van het park. “Daarna zijn we heel snel gaan groeien: van 320 leden eind 2013 naar nu 750 leden en driehonderd registratieleden. Eind dit jaar hopen we door te groeien naar 800 leden”, vertelt Boer. Het resultaat van de hechte samenwerking en de goede producten die gezamenlijk ontwikkeld werden. Een laagdrempelig aanbod met onder andere groepstrainingen voor beginners, die op Almkreek vanaf de eerste dag volwaardig clublid zijn en ook op die manier behandeld worden. Zij voelen zich daardoor snel betrokken. Wat blijkt uit het lage verloop.
 
Vijf jaar geleden ging het roer om en hoe!


In de zomer van 2018 nam Hans Schaap, eigenaar en directeur van de Hollandsche Greenkeeping Maatschappij (HGM), het park in Almkerk over van de familie Verschoor. HGM groeide hard sinds de start in 2010 en verzorgt inmiddels het onderhoud voor 24 golfaccommodaties in Nederland en België. Het bedrijf heeft ook zijn hoofdkantoor op Almkreek. Operationeel Directeur van HGM Joris Slooten beaamt dat de overname een logische volgende fase is in de ontwikkeling van HGM. “Wij zijn dagelijks bezig met beheer en onderhoud; een belangrijke kostenpost in de begroting van een golfbaan. Op Almkreek nemen we nu ook de exploitatie voor onze rekening. Dat is weer een ander perspectief. We onderzoeken hoe we deze locatie kunnen uitbaten zodat we de continuïteit van de baan kunnen waarborgen.” Slooten heeft een brede ervaring in de golfbranche. Hij werkte eerder als directeur op Golfbaan De Rottebergen (nu Hooge Rotterdamsche). Daarna was hij zes jaar actief bij de NGF, waar hij zich bezighield met duurzaam beheer en de zakelijke ondersteuning van golfclubs en -banen. 


Slooten prijst de manier waarop onder leiding van Boer de weg naar boven weer gevonden is op Almkreek. De nieuwe eigenaar van het park, met een 18-holesbaan en een 14-holes-par-3/4baan, wilde de succesvolle samenwerking tussen de 3 G’s daarom graag continueren. Slooten: “We zijn in gesprek gegaan en kwamen gezamenlijk tot de conclusie dat we een aantal stappen moesten zetten om park, club en academy in de toekomst verder te kunnen ontwikkelen. Daar hebben we veel tijd in geïnvesteerd met elkaar. Het heeft ertoe geleid dat wij als park ook het lidmaatschap hebben aangevraagd bij de NGF.”


Lees hier het complete verhaal...

Vijf jaar geleden ging het roer om op Almkreek.