Terug naar Nieuwsoverzicht

Kampioenschap voor Noordwijk en Rosendaelsche

27 mei 2019

De Rosendaelsche bij de mannen en de Noordwijkse bij de vrouwen zijn op Stippelberg landskampioen geworden in de Hoofdklasse van de NGF Competitie. Het ene jaar is het andere niet. Kreeg de Hoofdklasse van de NGF Competitie vorig jaar zowel bij de mannen als bij de vrouwen een razend spannende ontknoping, dit keer op Stippelberg in het Brabantse Bakel bleef het drama grotendeels uit.

Vrouwen

In de finale bij de vrouwen trof titelverdediger Noordwijk, zaterdag in de kruisfinale gewonnen van Eindhoven, de Noord-Nederlandse dat op zaterdag te sterk bleek voor Houtrak. In de drie Foursomes zondagochtend bleek Noordwijk duidelijk te sterk voor de Noord-Nederlandse: 6-0. In de zes afsluitende singles werd het ook nooit echt spannend. Nadat Mayka Hoogeboom voor Noordwijk de eerste single met 2&1 won van Marit Harryvan kwam Noordwijk op 8 punten. Daphne van Son won vervolgens van Chantal Paassen en daarmee was het kampioenschap een feit.
Eindstand Dames Hoofdklasse.

Ruim 17.000 golfers deden dit jaar mee aan de competitie

Heren

Bij de mannen bleef het vuurwerk in de singles ook uit omdat de Rosendaelsche de Foursomes tegen Houtrak met 6-0 won. Kiet van der Weele en Liam ter Horst wonnen met 1up van Mike Korver en Frank van Hoof, Jordan Jurriëns en Daan Blom waren met 3&1 te sterk voor Michael Kraaij en Ronny Giezen, en in de derde Foursome maakten Floris Veth en Florian de Roos er een 'clean sweep' van voor Rosendael door Brian Adams en Berend van Holthuijsen met 2&1 te kloppen. In de eerste single in de middag was oranje-speler Kiet van de Weele veel te sterk voor Michael Kraaij: 6&5. Liam ter Horst was Brian Adams de baas met 5&3 en daarmee waren de tien benodigde punten al binnen.
Eindstand Heren hoofdklasse.

Finale NGF Competitie 2019

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.


Alle overige Landskampioenen

In de verschillende afdelingen van de golfcompetitie zijn de volgende teams landskampioen geworden:
 • Dames 27-holes: Anderstein 1 wint met 13-5 van GolfVereniging Nederland 1
 • Heren Reserve 36-holes: Eindhovensche 2 wint met 11-7 van De Hoge Kleij 2
 • Heren 27-holes: Goyer 1 wint met 10-8 van Koninklijke Haagsche
 • Dames Senioren 27-holes: Koninklijke Haagsche 1 wint met 10-8 van Hilversumsche 1
 • Dames Senioren 18-holes: De Turfvaert 1 wint met 16-6 van Hooge Graven 1
 • Heren Senioren 27-holes: De Pan 1 wint met 12-6 van Koninklijke Haagsche 1
 • Heren Senioren 18-holes: GolfVereniging Nederland 1 wint met 17-5 van Regthuys 1
 • Korte banen Mixed 36-holes: Duinzicht 1 wint met 13-5 van Groen-Geel 1
 • Korte banen Mixed 18-holes: De Zandvoortse 1 wint met 13-9 van Spielehof 1
 • Dames Dinsdag: Amsterdamse 1 wint met 12-6 van Best 1.

Bekijk hier alle uitslagen van alle wedstrijden.

Nog meer competitie?

Na een succesvolle introductie in 2014 is er naast de reguliere competitie ook een najaarscompetitie. Vier teams in een poule spelen wedstrijden in de maanden oktober en november. Er zitten vier spelers in een team en in principe vier teams in een poule. Die vier teams spelen op vier zondagen tegen elkaar. Dat is de opzet. De teams komen uit voor een golfvereniging en de deelnemers moeten dan ook lid zijn. Maar verder zijn er geen eisen: iedereen mag meedoen en elke combinatie van spelers is mogelijk; man, vrouw, golfprofessional of beginner. Er wordt ingedeeld op regio zodat de reistijden beperkt blijven. De spelvorm is 18 holes individueel Stableford met handicapverrekening.

Inmiddels doen al ruim 100 teams mee! Meer info is hier te vinden.

Op weg naar de Najaarscompetitie

Nederlandse golfcompetitie

Al voor de oprichting van de NGF in 1914 waren er duels tussen clubs. In 1895 was de eerste interclubwedstrijd, tussen de Haagsche en Doornsche (later De Pan). In 1924 is voor het eerst een nationale finale van de competitie gehouden. Vandaag de dag doen 205 clubs mee aan de competitie. Alle clubs kunnen zelf bepalen hoeveel teams ze willen inschrijven voor de NGF Competitie en voor welke competitie. De feiten op een rij:
 • In 2019 zijn 2475 teams met elkaar de sportieve strijd aangaan.
 • Ruim 17.000 golfers doen mee aan de competitie.
 • Gemiddelde teams per deelnemende club aan de NGF Competitie: 12,07
 • Broekpolder heeft dit jaar de meeste teams ingeschreven: 36. 
 • Om competitie te mogen spelen moet je een handicap van maximaal 36 hebben.