Terug naar Nieuwsoverzicht

Mini-symposium “Over golflandschappen en biodiversiteit”

14 oktober 2019

Op 31 oktober 2019 wordt op de Drentsche Golf & Country Club in Zeijerveen een mini-symposium gehouden onder de titel “Over golflandschappen en biodiversiteit”. De bijeenkomst is bedoeld voor leden van GEO- en baancommissies, managers, bestuurders en (hoofd)greenkeepers in het noorden van Nederland.

De NGF organiseert de bijeenkomst in nauwe samenwerking met Buro Bakker, adviesbureau voor ecologie. De gastsprekers houden verschillende presentaties onder één noemer: hoe duurzaam beheer van uw golfbaan kan bijdragen aan biodiversiteit in de regio en spelplezier bij golfers! Biodiversiteit (soortenrijkdom) is een belangrijke indicator voor ecologische kwaliteit. Naast beschermde natuurgebieden bezitten golfbanen de grootste diversiteit aan planten en dieren. Maar golfbanen kunnen, mits goed beheerd, een nog veel grotere rol spelen in het vergroten van de biodiversiteit.

Deelnemers zijn welkom vanaf 13:00 uur en worden ontvangen met koffie en thee. 

Voor aanmeldingen of vragen: stuur een mail.

Programma

  • 13:00 Ontvangst
  • 13:30 Niels Dokkuma en Koert Donkers (NGF) - Niels Dokkuma gaat in op GEO-certificering van golfbanen en praat u bij over de online portal OnCourse Nederland die clubs hierbij begeleidt. Koert Donkers gaat nader in op de kans voor golfbanen om een bijdrage te leveren aan biodiversiteit.
  • 14.00 Mark Ronda (Provincie Drenthe) - Mark Ronda is adviseur op het gebied van natuurontwikkeling en biodiversiteit. Hij vertelt over de meerwaarde die een golfbaan kan leveren aan de natuurkwaliteiten in ruimtelijk perspectief.
  • 14:25 Pauze
  • 14:45 Douwe Schut en Janneke Vedder (Buro Bakker) - Na een korte pauze houdt Buro Bakker een presentatie over de soortgroepen die aanwezig kunnen zijn op een golfbaan en de potenties hiervan.
  • 15:15 Pierre de Wit (Wageningen UR) - Emeritus professor Pierre de Wit is planteziektekundige en als baancommissielid betrokken bij ecologisch beheer op Golfclub Heelsum. De Wit houdt een voordracht over paddenstoelen en andere schimmels op golfbanen.
  • 15:45-17:00 Het mini-symposium wordt besloten met een rondgang door de baan die zich concentreert op de biodiversiteit.