Terug naar Nieuwsoverzicht

In de praktijk: Parkinson bestrijden door te golfen

28 oktober 2019

Dertien banen en clubs ondersteunen de Parkinson2Beat Golf Competitie. Hiermee wordt geld ingezameld voor fundamenteel onderzoek naar de ziekte. De golfevenementen zijn een initiatief van Ruud Overes (58) die in 2017 de diagnose Parkinson kreeg.
Hoe verloopt de Parkinson2Beat Golf Competitie?
“In dit eerste jaar doen dertien banen mee. Dat hadden er veel meer kunnen zijn, maar in de huidige opzet was dit het maximum. De mensen hebben er veel plezier in. De bezoekersaantallen variëren nog erg. We hadden een wedstrijd met 72 deelnemers maar ook met aanmerkelijk minder. De golfevenementen zijn voor iedereen, ook voor golfers die geen Parkinson hebben. Voor niet-golfers worden clinics georganiseerd.”

Je bent zelf vorig jaar begonnen met golf. Nadat je de diagnose Parkinson had gekregen.
“Mijn wereld stond op zijn kop na de diagnose. Maar het gaf me ook duidelijkheid waarom mijn werk als programmamanager bij Philips Healthcare mij zo zwaar viel. Ik werd volledig arbeidsongeschikt verklaard. Na een stuk acceptatie ben ik andere bezigheden en doelen gaan zoeken. Ik wilde absoluut iets nieuws gaan doen. Iemand heeft mij toen uitgenodigd om een keertje te gaan golfen. Dat beviel goed. Mijn homecourse is Golfcentrum Eindhoven, een prachtige 9-holes par-3-baan van de TU Eindhoven.”

Je gaf in een interview aan dat het je verbaasde hoe leuk golf is.
“Het leuke aan golf vind ik dat je goed ervaart hoe je je op dat moment voelt. Ik moet als Parkinsonpatiënt elke 3,5 uur pillen slikken. Je merkt heel goed wanneer deze pillen uitgewerkt zijn. Dankzij het handicapsysteem kun je bovendien direct tegen veel andere spelers spelen. Een voordeel vind ik ook dat ik zeer systematisch aan de verbetering van mijn spel kan werken. Verder loop je vaak door schitterende natuur. En wat me opvalt: golfers zijn vaak heel aardige mensen.”

Waarom is golf een toegankelijke sport voor mensen met Parkinson?
“Door het handicapsysteem kan iedereen tegen elkaar spelen. Sporten is voor iedereen goed, maar met name voor mensen met Parkinson. Dat is wetenschappelijk bewezen. Je traint bij golf je fijne motoriek en dat is hard nodig voor Parkinsonpatiënten, die vaak heel stijf zijn. Je gaat naar buiten. Belangrijk want Parkinsonpatiënten hebben een grotere kans op depressie. Spelen op een par-3-baan is fijn, omdat je ook aan spierkracht kan inboeten bij deze ziekte. Je slaat minder ver en bent eerder moe.”

Is de geschiktheid van golf voldoende bekend onder niet-golfers met Parkinson?
“Dat is absoluut nog onvoldoende bekend. Ik zou daarom graag nog meer activiteiten willen ontplooien samen met anderen om de niet-golfers met Parkinson kennis te laten maken met deze sport. Ze enthousiast maken. Je kunt nog heel lang golfen na je diagnose!”

Zou de golfbranche daar iets aan kunnen doen?
“Ik denk dat er zeker een behoefte is bij Parkinsonpatiënten. Met name de wat jongere mensen die de diagnose Parkinson hebben gekregen, zijn op zoek naar nieuwe doelen. Zij willen de energie kwijt kunnen die ze anders in hun werk stopten. Parkinson zal binnen enkele jaren de grootste hersenziekte zijn in Nederland. Zelfs groter dan Alzheimer, zo is de verwachting. Een aantrekkelijke doelgroep dus voor golfbaanmanagers.”

Spelen clubs en banen voldoende in op de behoeften van golfers met Parkinson?
“Ik ben zeer blij met de golfbanen waar we nu mogen spelen. Ik hoop echter dat we nog veel groter kunnen worden. Een aantal patiënten die vaak al wat langer ziek zijn, hebben behoefte aan een buggy of Handicart. Noodzakelijk vanwege hun soms slechte uithoudingsvermogen, ‘freezing’ (plotseling niet meer kunnen lopen) en problemen met hun balans.”

Krijgt de Parkinson2Beat Golf Competitie een vervolg?
“De deelnemende golfclubs hebben aangeven dat zij in 2020 weer mee willen helpen. Op dit moment vinden de wedstrijden veelal plaats rondom Eindhoven en Rotterdam. Het zou fijn zijn als we door het hele land wedstrijden en spelers krijgen. Ik verwacht ook dat we volgend jaar dankzij de goede reclame meer deelnemers krijgen.”

Kunnen mensen nog steeds een bijdrage leveren aan Parkinson2Beat?
“Ze zijn van harte welkom. Ik ben op zoek naar golfers die het leuk vinden om op hun homecourse een fundraising golfwedstrijd te organiseren. Ik zal hen dan zoveel mogelijk ondersteunen. Het zou mooi zijn als golfclubs en -banen in de toekomst eenmaal per jaar een Parkinson fundraising golfwedstrijd zouden organiseren. Een mooie datum is bijvoorbeeld de dag voor Wereld Parkinson Dag (11 april). We kunnen dan op het congres van Wereld Parkinson Dag het totale resultaat bekend maken.”