Terug naar Nieuwsoverzicht

Rosendaelsche Golfclub viert 125-jarig jubileum

2 juli 2020

Op 17 februari van dit jaar vierde de Rosendaelsche Golfclub haar 125-jarig jubileum. Met deze respectabele leeftijd schaart de club zich bij de top drie van oudste golfclubs in Nederland. Als onderdeel van de lustrumactiviteiten zou dit weekend de Ladies European Tour neerstrijken op deze prachtige golfbaan bij Arnhem. Helaas gaat dit toernooi niet door vanwege het coronavirus.

De oudste negen holes van Nederland

In haar rijke historie huisvestte de club zich van 1895 tot 1908 vlakbij de Kluizenaarsberg op het grondgebied van Kasteel Rosendael en vanaf 1908 op landgoed Delhuyzen, de huidige locatie. Dit landgoed was eigendom van Mr. Aalbrecht Arent del Court van Krimpen die een 9-holesbaan had aangelegd. Hiermee heeft de Rosendaelsche de oudste negen holes van Nederland. Pas in 1977 werd de baan feestelijk geopend met achttien holes.

Al 125 jaar meer dan een sportclub.
Van harte gefeliciteerd Rosendaelsche Golfclub!

De Rosendaelsche Golfclub tijdens WOII

Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd het clubhuis bezet door de Duitsers. Het diende als uitvalsbasis voor zoekacties naar ondergedoken Engelsen en Nederlanders. Ook werden op de golfbaan twee verzetsbroers, Hans en Bert Kuik, vermoord. Zij waren aangesloten bij de Arnhemse verzetsgroep Rolls Royce, een organisatie van scholieren die onder meer levensmiddelen leverde aan Joodse onderduikers en hielp met de ontsnapping van Britse soldaten.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Anekdotes van leden

In 1984 speelden twee vrienden op hole 14; de ene was lid, de ander (toen) nog niet. Na een prachtige slag met de ijzer 5 vloog de club hoog de boom in. De man was gewend aan de dikkere grip van een hockeystick. Alles wat los en vast zat gooiden zij tevergeefs de boom in om de club eruit te tikken en met angstzweet staakten zij de pogingen. “We moeten snel weg hier, want ze mogen niet zien dat ik hier illegaal speel.” Jarenlang glinsterde de club in de boom, totdat deze na een storm naar beneden viel. Vanuit de bak met gevonden voorwerpen werd de club ‘cadeau gedaan’ aan de rechtmatige eigenaar.

Toen de club in 1895 werd opgericht werd het terrein - net als andere golfbanen en clubs in die tijd naar voorbeeld van de Engelsen en Schotten - golflinks genoemd. Nog altijd staat er een bordje aan de Apeldoornseweg met daarop golflinks, waardoor veel mensen bij het hek naar links rijden.

De speciale lustrumeditie van het clubblad ‘Fairway Tales’ bevat nog meer leuke anekdotes door de jaren heen. Het is grotendeels geschreven door de voorzitter van de redactie, mevrouw Nicole Panhuyzen-Goedkoop.
Foto verantwoording:
Headerfoto bovenaan: 'spelen met caddy in 1926': bron archief Rosendaelsche Golfclub, fotograaf onbekend. Foto op de nieuwsoverzichtspagina: samengesteld door Coers & Roest te Arnhem; op de foto Gerry Del Court van Krimpen 1916, fotograaf onbekend.