Beeld: Koen Suyk
Terug naar Nieuwsoverzicht

Zo bied je plek aan beginnende golfers

20 mei 2021

De interesse voor golflessen is nog nooit zo groot geweest. Zelfs zo groot, dat er te weinig aanbod is. Golfclubs en -banen geven aan dat de golfprofessionals vol zitten, er is een capaciteitsprobleem. Volgens PGA Holland kunnen golfinstructeurs een oplossing bieden.

Er zijn drie soorten golfprofessionals: de Golfinstructeur (werkt in verenigingsverband met jeugdgolfers, recreanten en/of senioren), B-professional (begeleidt golfers van handicap 54 naar handicap 18) en A-professional (begeleidt golfers met handicap 18 en lager). Jim van Heuven van Staereling (PGA Holland) denkt dat het capaciteitsprobleem op te lossen is door beginnende golfers en deelnemers van Golfstart door te laten stromen naar de juiste golfprofessional. "Beginnende golfers kunnen worden opgevangen door een golfinstructeur tot zij hun handicap 54 halen. Daarna kunnen zij starten met groepslessen bij een B- of eventueel A-professional." Is er op jouw golfclub of -baan één A/B-professional? PGA Holland-stagiaires zijn ook geschikt om de beginnende golfers te werven en te binden. Een andere oplossing kan een efficiëntere indeling van de lessen zijn. Vervang bijvoorbeeld privélessen (tijdelijk) voor groepslessen voor meer ruimte in het lesschema.

Samenwerking bij Kavel II 

Op golfbaan Kavel II Beemster is een voorbeeld te vinden van goede samenwerking tussen de golfprofessionals. Voorzitter Arnold van der Ven neemt daar een bijzondere rol in. "Ik ben vooral actief in de werving van nieuwe leden. En daarom hielp ik, samen met een aantal vrijwilligers, vaak onze golfprofessional Jeffrey Meijers tijdens de kennismakingslessen. Omdat ik merkte dat meer kennis over het lesgeven van beginnende golfers handig zou zijn, ben ik op zoek gegaan naar een geschikte opleiding voor mijzelf. Ik kwam uit bij de opleiding Golfinstructeur van de PGA Holland. Inmiddels assisteer ik regelmatig tijdens de jeugdlessen en geef ik handicap-54-cursussen. Ik help als golfinstructeur met het werven en binden van de beginnende golfer en Jeffrey pakt het daarna over met de golfprofessionals. Dat functioneert heel goed."

Ik help als golfinstructeur met het werven en binden van de beginnende golfer en Jeffrey pakt het daarna over met de golfprofessionals

"Mijn taak is dus nogal breed geworden. Maar in de eerste plaats ben ik de voorzitter en in die functie behartig ik de belangen van al onze leden. Daarnaast voel ik een grote verantwoordelijkheid om te zorgen dat het goed gaat met alle partners op ons complex: de golfschop, de golfschool van Jeffrey, de vereniging, de familie Jonk als exploitant en de horeca-ondernemers Karin Foppen en Martine van Braam. Gezamenlijk houden wij regelmatig een partneroverleg. Hierin bespreken wij de doelstellingen voor het werven van handicap-54-cursisten en daar maken we een plan voor. Dit jaar hebben we een aantal gratis kennismakingslessen georganiseerd, opgevolgd door een aanbod voor Golfstart en het halen van handicap 54. Als de beginners een handicap hebben, kunnen zij op maandagavond wedstrijden spelen en worden zij begeleid in de baan door enthousiaste leden van onze vereniging. Zo leren ze de mensen van onze vereniging kennen en gaan ze ook echt fijn de sport beoefenen."   

Plan Golfstart vooruit

Hebben jullie ook een capaciteitsprobleem? Bespreek dan samen de golfprofessional(s) hoe dit kan worden opgelost. Wil je meer informatie weten over het opleiden van een golfinstructeur? Klik dan hier. Plan ondertussen jouw Golfstart-lespakketten vooruit en doe er je voordeel mee.