Terug naar Nieuwsoverzicht

Competitie in coronatijd: de golfladder

30 maart 2021

De golfbanen liggen er prachtig bij, het weer wordt beter. Maar we hebben nog steeds beperkingen door corona. De laddercompetitie is een ideaal middel in deze tijd om wedstrijdjes te kunnen spelen én (nieuwe) leden te binden.

Alternatief voor golfcompetities

De NGF-voorjaarscompetitie gaat niet door en veel toernooien zijn uit de golfkalender gehaald. Daarom is een aantal golfclubs op zoek gegaan naar wat er wél mag, zoals onderlinge vriendschappelijke wedstrijdjes binnen je club. Een concept dat ze daarbij tegenkwamen is de golfladder. Bij deze competitievorm worden er onderlinge matchplaywedstrijden gespeeld op de eigen baan. Voor je leden is het leuk om competitief bezig te zijn, maar zeker ook om nieuwe mensen te leren kennen van hetzelfde niveau.

Al veertig golfclubs en -banen gebruiken de golfladder

Patty Smit van Golfcentrum Roosendaal: "De golfladder is geschikt voor alle niveaus, voor zowel lage als hoge handicappers. Golfers bepalen zelf hoe vaak en wanneer ze spelen, het systeem koppelt hen vervolgens automatisch aan andere leden van hetzelfde niveau. Daardoor is de drempel laag, ontmoeten leden elkaar op de club en zorg je voor binding."

Meer binding en betere baanbezetting

Dat de golfladder succesvol is, blijkt ook uit de cijfers: jaarlijks worden er maar liefst 15.000 wedstrijden gespeeld op de golfladder, verdeeld over veertig golfclubs en -banen. Een ruime meerderheid van de deelnemers heeft handicap 20 of hoger, het is dus een ideale competitie om ook nieuwe leden te binden. En als je bepaalde daluren in de week reserveert voor de golfladder, kun je ook nog de baanbezetting verbeteren.

Martijn Witteveen van de Westfriese Golfclub: "Wij zijn vorig jaar gestart met vijftig deelnemers, en dit jaar verwachten we er zo'n honderd. Het competitieve element van de golfladder zorgt ervoor dat golfers tijdens het seizoen hun niveau verbeteren en tegelijkertijd andere golfers leren kennen."

Hoe werkt de golfladder?

Golfers melden zich aan en worden elke twee weken vanzelf aan iemand van hun niveau gekoppeld. De eerste ronde wordt er ingedeeld op basis van handicap. Als je wint van golfers die hoger staan, stijg je op de ladder. De uitslagen van de wedstrijden worden automatisch bijgehouden in een handige app. De golfladder wordt onder meer gebruikt op de Heemskerkse, Houtrak, Westfriese Golfclub en Golfcentrum Roosendaal. 

Bekijk hier hoe de golfladder werkt en hoe je ermee aan de slag kunt.