Terug naar Nieuwsoverzicht

Clubnieuws november: Varkens op Gelpenberg

30 november 2021

Banen en clubs in het nieuws en interessant nieuws voor clubs en banen. Inzendingen voor deze rubriek zijn welkom.

Toto Strumphler overleden

Eind november is A.C. (Toto) Strumphler, lid van verdienste van de NGF, op 93-jarige leeftijd overleden. Jan Kees van der Velden beschrijft zijn leven op de website van Golfers Magazine.

Varkens bestrijden Japanse duizendknoop

Steeds meer media berichten over de varkens die op de Drentse Golfclub De Gelpenberg worden ingezet om de Japanse duizendknoop op de golfbaan te bestrijden. Lees bijvoorbeeld dit bericht op rtvdrenthe.nl en bekijk de video hieronder.

De Japanse duizendknoop is een diepwortelende plant die wordt gerekend tot de meest invasieve exoten. De varkens zijn milieuvriendelijke bestrijders van deze verwoestende plant. Ze eten de stengels en bladeren en beschadigen de wortels door het wroeten in de grond. "De golfclub is heel blij met de varkens", schrijft  RTV Drenthe. "De club heeft namelijk een GEO-certificering, wat betekent dat ze op een duurzame manier met de baan omgaan. 'We mogen geen pesticiden gebruiken', zegt Ellen Kroes. 'Dan is dit een natuurlijke manier van beheren en dat past heel goed bij ons. We zijn er blij mee!'

Eerder berichtte Het Dagblad van het Noorden over de varkensmethode: Bekijk hier een video van de aankomst van de varkens.

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.

Bentwoud en Support Casper

Ook in 2022 kiest Golfbaan Bentwoud voor Support Casper als maatschappelijk partner. De samenwerking is begonnen in 2020. Elk jaar worden er diverse activiteiten georganiseerd om aandacht te genereren voor alvleesklierkanker en om zoveel mogelijk geld op te halen voor wetenschappelijk onderzoek. Het afgelopen jaar haalde Bentwoud samen met golfers meer dan 40.000 euro op voor het goede doel. Lees meer op de website golfbaanbentwoud.nl.

Jan Heemskerk overleden

Eind november is golfjournalist Jan Heemskerk op 84-jarige leeftijd overleden. Nieuwe Revu en Golfers Magazine staan stil bij zijn leven.

Short game area op De Dommel

Op Golfclub De Dommel wordt een nieuw oefengebied aangelegd. Het doel is dat een groot en gevarieerd gebied waar allerlei kort-spelsituaties geoefend kunnen worden. De short game area is ontworpen door golfbaanarchitect Jurrian van der Vaart van Infinite Variety Golf Holland, dat bestaat uit Van der Vaart en Frank Pont. SBA Golf en Groen is belast met de bouw en het inzaaien van alle onderdelen.

“De club en de professionals organiseren al jarenlang het piramidetrainingsprogramma, waarbij meer dan 350 leden meedoen aan groepstrainingen", zegt Jurrian van der Vaart. "De stress op de putting en de chipping green is door deze intensiteit zeer hoog, waardoor we hebben besloten om beide greens te vernieuwen en een beter ontwerp te bouwen. Het ontwerpen van een goede oefenfaciliteit vereist een andere aanpak dan bij dat wat er op de ‘echte’ golfbaan ligt. Mijn ervaring als professionele speler is hierbij cruciaal. Om zoveel mogelijk ruimte te creëren bouwen we zowel de greens als surrounds met een ideale rootzone, waardoor er veel kort gras gemaaid kan worden."

In het voorjaar zal Smits een nieuw beregeningssysteem installeren waarna het onderhoud wordt overgedragen aan de  greenkeepers van De Dommel.

Erve Braakman in nieuwe handen

Golfclub Erve Braakman heeft nieuwe eigenaren, meldt De Stentor. "Ze heten Martijn van Baars (31) en Nicole van der Deen (34)."

Hek Delfland vernield

Op maandag 22 november heeft is een automobilist gebotst op het toegangshek van Golfbaan Delfland. Waarom de bestuurder van de weg is geraakt, is nog niet duidelijk. Lees meer in een bericht op de website district8.net.

Via college golf naar profbestaan

De Stentor sprak met topamateur Noa van Beek (18) die studie en golf gaat combineren aan de universiteit van Kansas State.

Finale Najaarscompetitie

Op 7 november is op Golfclub Anderstein de nationale finale van de NGF Najaarscompetitie gespeeld. De eindstrijd ging tussen de beste teams in de zondag- en de woensdag-Najaarscompetitie. Deze poulewinnaars kwamen uit het hele land, van Limburg tot Noord-Holland en van Zeeland tot Drenthe. Het team van Olympus 2 was het sterkst in de Woensdag Afdeling en Geijsteren 2 behaalde de hoogste teamscore in de Zondag Afdeling. Lees meer op golf.nl.

"De vruchten plukken van verduurzaming"

Ter gelegenheid van de Nationale Sport Vakbeurs meldt Golf Midden-Brabant trots dat de club de vruchten plukt van duurzaam beheer. "Wij werken namelijk al jaren vrijwel volledig op een duurzame manier en biologische basis. Met o.a. wormencompost en de juiste combinatie van bewerkingen wapenen wij ons tegen bijv. een grasschimmel ‘dollar spot’, maar stimuleren we op natuurlijke- en verantwoorde manier ook de reguliere groeiprocessen en biodiversiteit." Lees meer op linkedin.com

Uitvoering masterplan Twentsche begonnen

Op de Twentsche Golfclub (foto bovenaan deze pagina) is begonnen met een reeks baanaanpassingen. Dat gebeurt onder leiding van Jurrian van der Vaart, een architect van Infinite Variety Golf Holland.

Dit najaar worden alle green surrounds en greenside bunkers van de 18-holes baan aangepast. Het werk gebeurt door Vos Golf en Sport, een aannemer die tevens het onderhoud op de Twentsche doet. Deze aanpassingen maken deel uit van een masterplan dat is ontwikkeld door de club en architect. Het doel is om de baan in de komende twee jaar leuker te maken voor spelers van alle niveaus.

Op de website greenkeeper.nl is meer te lezen over de aanpassingen en Tubantia bericht ook over de plannen van de Twentsche: "Als professioneel golfer trok hij de wereld over, speelde Jurrian van der Vaart (35) op de mooiste banen. Na de beëindiging van zijn sportieve carrière richtte hij zich op de aanleg en verfraaiing van bestaande golfbanen. Terug in zijn regio is hij aan de slag bij de Twentsche Golfclub in Ambt Delden. 'Dit moet de mooiste baan van Oost-Nederland worden.'"

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

In de loop van de maand volgt hier meer nieuws. Inzendingen voor deze rubriek zijn welkom: stuur een mail.