Terug naar Nieuwsoverzicht

Wie zijn de vrijwilligers op het Dutch Open?

16 september 2021

Het Dutch Open is sinds jaar en dag afhankelijk van vrijwilligers. Wie zijn zij? Wat doen zij? Op deze plek lichten we elke dag één of meerdere vrijwilligers uit.

Op de 101ste editie van het Dutch Open, op Bernardus Golf in Cromvoirt, lopen deze dagen maar liefst 1000 vrijwilligers rond. Zij vervullen onder andere rollen als spotter, carryboard-drager en hostess. Maar ook in de dagen voorafgaand aan deze eerste officiële speeldag van het toernooi zijn er veel vrijwilligers in touw geweest met de opbouw en voorbereiding. Fantastisch werk!

Dag 4

Ook op de slotdag van het Dutch Open 2021 zien we heel veel vrijwilligers, niet alleen te herkennen aan hun oranje polo’s, maar ook aan hun blije gezichten. Eén van die blije gezichten hoort toe aan Jordy Kemmeren. Jordy was tot eind november 2019 voorzitter van de Nederlandse Studenten Golf Vereniging (NSGV).  Sinds 2016 verzorgt een groep van 25 van deze studenten de Beat The Pro hole, op Bernadus is dat hole 8.

Vrijwilligers Dutch Open Bernardus

Jordy, hoe lang doe je dit vrijwilligerswerk al?
"We doen dit werk sinds 2016 toen de KLM Open voor het eerst gehouden werd op The Dutch. We zijn er destijds ingerold toen we met de NSGV een gesprek hadden met de NGF en één van de hoofdsponsors, ING. Ze lieten vallen dat er nog één hole vrij was om geadopteerd te worden, en of wij dat niet wilden doen.

Sindsdien staan wij altijd bij Beat The Pro. De organisatie van de Europese PGA Tour juicht het ook toe dat wij met een jonge club mensen die hole verzorgen." Lachend voegt hij daaraan toe: "Want het moet gezegd, wij halen de gemiddelde leeftijd van alle vrijwilligers hier flink naar beneden. Ik ben 29, de jongste van ons is net 20 geworden!"

Hebben jullie al leuke of gekke dingen meegemaakt?
"Bij Beat The Pro zijn er altijd wel wat uitvallers. Tot nu toe hebben drie van ons al mogen invallen en mogen afslaan tegen de pro’s. Helaas heeft niemand de green gehaald, dus we moeten nog wel een beetje oefenen!"

Vrijwilligers Dutch Open Bernardus

Het is een verantwoordelijke taak, het regelen van zo’n hole. De druk is hoog?
"Tot nu toe hebben we nog geen foutjes gemaakt. Maar vanmorgen waren we nét op tijd bij hole 8.  De eerste flight, met Koen Kouwenaar en de Indiër S.S.P. Chawrasia, liep 45 minuten voor op schema. Toen wij aankwamen op de hole stonden zij al klaar. Van een academisch kwartiertje hadden zij duidelijk nog nooit gehoord!"

Ben je zelf lid op een golfclub?
"Ik ben net begonnen met werken, dus stel het lidmaatschap van een club nog even voor me uit. Ik speel vooral op banen in en om Eindhoven, helaas kan ik geen aanspraak meer maken op studentenkorting! Mijn ambitie voor dit jaar was om onder hcp 18 te komen. Dat is twee weken geleden gelukt met een rondje 88. Ik heb nu hcp 17, volgend jaar ga ik voor hcp 12!"

Dag 3

Het is dag drie van het Dutch Open, maar Kees van de Bosch spraken we al op dag 2. Maakt niet uit, hij staat er alle dagen van het toernooi. We stelden hem wat vragen.

NGF vrijwilligers Dutch Open

Hoe lang doe je dit vrijwilligerswerk al?
"Ik doe dit werk al sinds 2016. Volgens mij heb ik destijds gewoon gereageerd op een oproepje op Facebook. Ik ben echt een liefhebber van de sport. Zelf ben ik lid van Golfclub Putten."

Welk werk doe je hier?
"Ik sta hier alle dagen. De eerste dag heb ik de shuttle service gedaan, de overige dagen sta ik hier bij de driving range."

Wat zijn de do’s en don’ts op de shuttle service?
"In de instructies staat dat je de spelers niet mag aanspreken omdat ze in hun bubbel zitten. Maar als ik goedemorgen zeg, zeggen ze toch vaak iets terug en zo ontstaat dan vaak alsnog een gesprekje. Geestig om te vermelden is dat ik een paar jaar geleden op The Dutch ook de shuttle service deed. Het was toen druk, een stuk drukker dan hier op Bernardus. Ik kwam er op een gegeven moment nauwelijks meer doorheen en heb toen maar heel hard 'FORE!' geroepen. De mensen schrokken zich rot!"

Wat is je favoriete plek om te werken?
"Toch wel hier op de driving range. We zijn echt een hecht team met veel mensen die dit werk ook al jaren doen. Soms voelt het bijna als een jaarlijkse reünie!"

Dag 2

We treffen Myrthe Bijlsma aan op haar enige vrije dag dit toernooi en dus kan ze mooi uitgebreid onze vragen beantwoorden. Myrthe is lid op Golfclub De Haverleij en heeft een - naar eigen zeggen - ‘bescheiden’ handicap van 26.

NGF vrijwilligers Dutch Open

Hoe lang ben je al vrijwilliger op het Dutch Open?
"Ik doe dit werk sinds 2009, samen met mijn man. We zijn er destijds ingerold toen er vrijwilligers werden gevraagd voor het Dutch Ladies Open. Mijn man loopt al jaren met een carryboard. Ik loop het liefst met de PDA mee, maar dat is natuurlijk dit jaar niet meer."

Welk werk doe je dan dit jaar?
"Van alles! Gisteren deed ik het leaderboard en morgen weer. Zondag ben ik een zogenaamde Covid Crowd Control Marshal."

Heb je nog leuke of rare dingen meegemaakt?
"We hebben vandaag bij Beat the Pro iemand zien winnen! We hadden een goede plek daar bij de achtste hole en konden alles prachtig zien. Deze baan is sowieso ontzettend mooi. Ik heb hier al twee keer mogen spelen en toen ook foto’s genomen vanaf het dakterras van het clubhuis. Als ik die terugkijk lijkt het met die begroeiing op de holes net alsof ik naar een Afrikaans landschap kijk."

Haverleij is toch ook al jaren adoptant van hole 18?
"Ja dat klopt. Een aantal jaar geleden heb ik ook gespot op het Senior Open. Maar ik heb daar één bal helemaal gemist, ik zag hem gewoon niet! Die bal is ook nooit meer gevonden. Ja, daar waren ze niet blij mee. Laat mij dus maar ander werk doen!"

Dag 1

Vlak voordat vrijwilliger Jan Bosch van Golfclub Heelsum aan het eind van de eerste dag richting P4 wil lopen, weten we hem te strikken voor het beantwoorden van een paar vragen.

NGF-vrijwilliger Jan Bosch

Jan, wat is jouw rol hier op het Dutch Open?
"Ik ben marshal op de green van hole 15. Een goede plek, want zo kan ik niet alleen de putts op hole 15 zien, maar ook de afslagen op hole 16!"

Hoe veel jaar ben je al vrijwilliger op het Dutch Open?
"Dit is mijn eerste keer! Golfclub Heelsum adopteert al jaren hole 15. Vandaag zijn we hier met 14 man en ik mag dus bij de green staan."

Heb je al iets opgestoken van het putten van de pro’s?
"Ze pakken de tijd: ze kijken uitvoerig hoe de green loopt en bereiden hun putt vervolgens goed voor. Daar kan ik zeker wat van leren."

Zijn je nog leuke of gekke dingen opgevallen?
"Wat me opviel is dat de caddies ervoor zorgen dat het echt stil is op en rond de green, zodat de golfers zich goed kunnen concentreren. En niet zozeer leuk of gek, maar wel heel geruststellend: de dingen die bij ons ‘gewone golfers’ misgaan, gaan ook bij de professionals mis!"